Hongaar, geboren op 12 mei 1985 in Szolnok. 1,85 meter – 74 kilo. Profiel: de reformist.

D ániel Tözsér: “Twee maanden geleden ben ik voor de eerste keer vader geworden, van een dochtertje Medi. Een echt schatje, heel braaf en rustig. We slapen dus goed, dank u. ( lacht) Ik dacht dat ik het moeilijker zou hebben tijdens de bevalling – ik zie mijn vrouw niet graag afzien – maar vreemd genoeg voelde ik me uiterst sereen. Ik ben graag voorbereid. Als ik bijvoorbeeld een dagje op stap ga met het gezin, zal ik eerst de weersvoorspellingen checken en de wagen nakijken.

“In feite waren we ook al een beetje voorbereid op de komst van een kindje, dankzij onze hond, een Bichon Havanezer. Hij is een belangrijk deel van ons gezinnetje. Ik kan echt niet tegen dierenleed. Mensen die dieren pijn doen, zouden ze eigenlijk op dezelfde manier moeten behandelen. Zodat ze voelen wat het is. Weet je, ik dood zelfs geen spinnen of vliegen. Ik probeer ze dan – tot grote ergernis van mijn vrouw Zsanett – naar buiten te verdrijven.

“Ik ben een rustige, beschaafde mens, maar ik zal me wel hardhandig verdedigen als het moet. Ik heb wel eens gevochten, ja. Op school vroeger, omdat een paar bullebakken onze voetbal afpakten. In mijn jeugd heb ik boksen, karate en kungfu gedaan. Na mijn voetbalcarrière zie ik mezelf die draad weer oppikken. Eens goed op een punchbag slaan, kan enorm opluchten.

“Ik heb een aantal tattoos. Op mijn linkerarm staat een groot kruis, omdat ik geloof in God. Op mijn rechterarm nog een kruis, met twee engeltjes onderaan en een biddende priester ervoor. Op mijn pols staat mijn trouwdatum en binnenkort laat ik daar de geboortedatum van mijn dochter onder zetten.

“Geloof is belangrijk voor me, maar – buiten mijn tattoos – zal je daar weinig van merken. Ik ben een reformist. Reformisten zijn soberder dan de aanhangers van de rooms-katholieke kerk, wij hebben geen gouden kelken of opzichtige kunstobjecten in onze kerken. Maar aan de basis is ons geloof in God identiek.

“In Hongarije is ook de kabbala een veel voorkomende filosofie. Bij mij is dat soort bijgeloof in mindere mate aanwezig, ik heb geen vaste rituelen voor een wedstrijd. Mijn enige bijgeloof is een doodsangst voor zwarte katten. Zodra ik er eentje zie, loop ik een andere richting uit. Ik zal nooit in mijn leven een zwarte kat passeren. Mijn vrouw lacht me daar zelfs mee uit.

“Meer dan de kabbala geloof ik in feng shui, een overtuiging die ik van mijn moeder geërfd heb. In mijn huis staat alles georganiseerd volgens de regels van feng shui: in elk vak van het denkbeeldige kruisdiagram bepaal je waar je best slaapt, waar de babykamer moet komen enzovoort … Eén vak is voor de gezondheid, eentje voor het werk, eentje voor je vrienden. Soms kan je het evenwicht herstellen door een bepaald object te plaatsen of door extra schoon te maken.

“Ik ben opgegroeid in Szarvas, een dorpje van 20.000 inwoners. Heel afgelegen, veel groen, riviertjes … een mooie en onbezorgde tijd. We speelden constant buiten in de omliggende bossen. Rond mijn twaalf jaar, toen mijn oudere zus naar de universiteit moest, zijn we met het hele gezin naar Debrecen verhuisd. Mijn vader werkt als vertegenwoordiger van geneesmiddelen voor diabetespatiënten. Hij is zelf ook diabeticus. Mijn moeder werkt bij de milieu-inspectie in Hongarije en mijn zus is net afgestudeerd als advocate. Altijd handig om tips te vragen bij contractbesprekingen.” ( grijnst)

door matthias stockmans

“Ik zal nooit een zwarte kat passeren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier