‘Ik hoop dat Eupen een kopie van STVV wordt’

Net voor hij met vakantie naar Spanje vertrok, tekende Danny Ost een nieuw contract voor één jaar bij promovendus AS Eupen, waar hij sinds november 2008 aan de slag is. Voor de 50-jarige Brusselaar wordt het zijn debuut in eerste.

Danny Ost: “Ik denk dat enkel Francky Dury als trainer in evenveel reeksen heeft gewerkt als ik. Ik ben begonnen in tweede provinciale, bij KFC Rode-Verrewinkel, en heb als trainer alle reeksen doorlopen. Eén keer zat ik dicht bij eerste: toen ik de eerste keer vertrok bij Olympic Charleroi, kreeg ik telefoon van Sporting Charleroi. Die zouden kiezen tussen mij en Etienne Delangre en gingen uiteindelijk voor Delangre.”

Dat je geen geldig trainersdiploma hebt voor de hoogste afdeling, weerhield de club er niet van je een nieuw contract te geven?

“Eupen heeft een uitzondering gevraagd. Dat is toegestaan omdat het als promovendus een overgangsjaar krijgt om zich met alles in regel te stellen. Ik kan dus doorwerken, met dezelfde staf, en hoop over een jaar mijn UEFA A-diploma te hebben.”

Wat heeft Eupen straks aan eerste klasse te bieden?

“Technisch verfijnd, sprankelend voetbal. We hebben wel meer ervaring nodig. Afgelopen jaar was de gemiddelde leeftijd 22,5 jaar, met enkel Marc Hendrikx als ervaren kracht. Hoewel hij weinig speelde, bracht hij ons op mentaal vlak veel bij.”

De beste spelers van Eupen staan concreet in de belangstelling van andere eersteklassers. Dreigt Eupen een nieuw Tubeke te worden?

“Nee, ik hoop dat Eupen een kopie van Sint-Truiden wordt. De Italiaanse investeerders zullen kwaliteit brengen, zoals ze dat deden toen we anderhalf jaar geleden met vijf punten onderin stonden en ze plots tien nieuwe spelers aanbrachten. Negen op tien van de nieuwkomers zullen uit Italië komen. Als spelers als MijatMaric en Alessandro Iandoli naar een grotere club gaan, zal ik trots op hen zijn.”

Hoe anders is het voor u werken bij Eupen in vergelijking met andere clubs?

“Bij Eupen heerst een andere mentaliteit. Toen men vorig jaar aankondigde dat we drie weken op oefenkamp zouden gaan, vreesde ik het ergste. Maar de meeste spelers die uit Italië kwamen, vonden dat doodnormaal. Er wordt veel meer aandacht besteed aan organisatie op het veld, aan de tactische begeleiding. Ik vind dat wel fijn, een ploeg leiden die tijdens een match twee keer kan omschakelen van systeem.”

Hoe leeft Eupen naar het nieuwe seizoen toe?

“Er zijn nu al 1000 abonnementen verkocht. Vorig jaar waren er 150 abonnees.” S

GEERT FOUTRé

‘Eupen heeft nu al 1000 abonnementen verkocht. Vorig jaar had het er 150.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier