Middenvelder Mesut Özil denkt en handelt snel.

Het Duitse nationale volkslied zingt hij nooit mee. Mesut Özil (20), die werd geboren in Bismarck – een stadsdeel van Gelsenkirchen – doet dat niet uit respect voor zijn Turkse voorouders. Maar de strateeg van Werder Bremen, die de laatste interlands met de Mannschaft indruk maakte door zijn lichtvoetigheid en opportunisme, liet in de loop van vorige week meermaals uitschijnen dat hij zich op en top Duits voelt. Hij is het voorbeeld van een geslaagde integratie. Ter info: in Duitsland wonen momenteel maar liefst 1,7 miljoen Turken.

Özil is bezig aan een opmerkelijke seizoensstart. Een kunstenaar, die danst met de bal. Hij speelt met veel gevoel, denkt en handelt snel en blijkt door zijn pocketformaat een kwelling voor een pak tegenstanders. De moeilijkste aspecten van de voetbalsport maakt hij door zijn spel en aanpak heel eenvoudig.

Zijn voorgangers uit het verleden, van Wolfgang Overath over Günter Netzer tot Thomas Hässler, spraken hun bewondering al uit. De commentaar luidde eenduidig: een moderne regisseur, met een heel precieze passing in de voet en altijd dreigend.

Even goed speelde hij nu voor de Turkse nationale ploeg. Maar het was vader Mustafa die de beroemdste van zijn drie zonen een gouden raad meegaf (‘luister naar de keuze van je hart’). Pas in februari gaf Özil definitief de voorkeur aan de selectie en de lokroep van bondscoach Joachim Löw.

Hij is lang geen uitzondering meer, want ook Sami Khedira en Serdar Tasci hebben hun roots liggen buiten Duitsland. Maar zij zijn wel de smaakmakers van de toekomst. “Ik hoop met mijn beslissing meerdere mensen met een migratieachtergrond te overtuigen om zich te identificeren met de Duitse nationale ploeg”, oppert Özil. Het lijkt sterk op een politiek statement, maar het tekent ook de authenticiteit van de voetballer.

Bovendien is deze uitspraak heel opmerkelijk, omdat Özil buiten het veld bekendstaat als een heel schuchtere persoon, die nauwelijks mensen in de ogen durft te kijken wanneer hij hen aanspreekt.

Luca Toni (32), op een zijspoor bij Bayern München na een achillespeesblessure en de komst van Louis van Gaal, dreigt met een vertrek.

Duitsland volbracht keurig zijn plicht, door met 4-0 te winnen in Hannover van Azerbeidzjan. Invaller Miroslav Klose nam twee treffers voor zijn rekening. Michael Ballack (op penalty) en Lukas Podolski scoorden ook. René Adler verving in de goal de zieke Robert Enke. Overigens vind bondscoach Joachim Löw dat interlands veel te laat beginnen. Hij vindt kwart voor negen als aanvangstijd voor kinderen niet goed. Het late uur lokt echter meer tv-kijkers, wat vooral commercieel interessant is. De Duitse voetbalbond bepaalt in samenspraak met de ARD en ZDF de aanvangstijden van de interlands.

De Duitse nationale vrouwenploeg verlengde op het EK in Finland vorige week donderdag op overtuigende wijze zijn titel. In de finale had Engeland weinig in te brengen tegen het team van bondscoach SilviaNeid. In het laatstehalfuur werd duidelijk afstand genomen,met 6-2 als eindstand. De sterspeelsters Birgit Prinz en Inka Grings scoorden ieder twee keer.

Hamburger SV treft het niet. De Namibische verdediger Colin Benjamin (31) is meerdere maanden out met een scheur van de voorste kruisband en ligamenten van de linkerknie. Topschutter Paolo Guerrero (25) is zeker een halfjaar buiten strijd met een zware knieblessure. Beide kruisbanden bleken beschadigd.

VfL Wolfsburgtrainer Armin Veh (48) verbood zijn spelers om (bij verlies) na de CL-duels van truitje te wisselen met de tegenstanders. Gisteren was er de wedstrijd tegen CSKA Moskou.

De Braziliaanse verdediger Naldo (27) blijft nog minstens tot 2013 bij Werder Bremen.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier