Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De Wolves zijn terug op het hoogste niveau.

Een traditieclub, anders kan je de Wolverhampton Wanderers moeilijk noemen. Eentje in het rijtje van Manchester United, Liverpool en Arsenal. Het is pas de tweede keer in de voorbije 25 jaar dat er straks op het hoogste niveau wordt gevoetbald. De vorige keer was in het seizoen 2003/04, toen de Wolves na de promotie direct weer zakten, bij gebrek aan middelen.

Glenn Hoddle mocht vervolgens proberen om de ploeg terug te brengen, maar hij faalde. In 2006 kreeg Mick McCar-thy, gewezen Iers bondscoach, de opdracht toevertrouwd. Wolves was geen rijke club en dus zette hij een lijn uit: McCarthy koos voor jong én betaalbaar. Niemand kreeg meer dan een weeksalaris van 10.000 pond, naar Britse normen een peulschil.

Maar het werkte, zij het niet direct. Er was een wissel aan de top nodig. In de zomer van 2007 nam Steve Morgan de club over van Jack Hayward, zeventien jaar voorzitter. Hij gaf McCarthy iets meer financiële armslag, maar die bleef zijn filosofie trouw: hij koos voor onbekenden en stelde wel een dodelijk efficiënte aanval samen.

Die bestaat uit het duo ChrisIwelumo (30), een ervaren Schot die al een pak clubs versleet, en de jonge Sylvan Ebanks-Blake (23) die in januari 2008 overkwam van Plymouth. Die laatste werd opgeleid door Man. United, dat de spits in 2006 aan Antwerp uitleende. Daar maakte hij in negen matchen vier goals, maar bij zijn terugkeer achtte United hem onvoldoende voor het grote werk.

Een teleurstelling, maar misschien een fout van de club. Met 23 goals werd hij vorig seizoen al topschutter in tweede klasse. Deze jaargang zit hij alweer aan 25 goals, terwijl zijn maatje Iwelumo er 14 maakte. Al op 29 maart werd de ex-jeugdinternational verkozen tot Speler van het Jaar.

In een interview liet Ebans-Blake weten dat zijn jeugddroom niet voetballer was maar “miljonair worden”. Als hij zo verder blijft scoren, zullen de ponden snel binnenstromen.

De finale van de FA Cup op zaterdag 30 mei gaat tussen Chelsea (1-2 tegen Arsenal) en het verrassende Everton (2-4 na strafschoppen tegen Man. United, 0-0 na 120 minuten).

Nemanja Vidic is favoriet voor de prijs van Engelse Prof van het Jaar. Manchester United domineert de shortlist van zes kandidaten. Naast Vidic zijn ook genomineerd: Ryan Giggs, Rio Ferdinand, Cristiano Ronaldo en Edwin Van der Sar. Steven Gerrard is de zesde. Bij de jonge spelers van het jaar ook twee roden: Jonny Evans en Rafael Da Silva. De andere genomineerden zijn: Stephen Ireland (Man. City), Aaron Lennon (Tottenham), Ashley Young en Gabriel Agbonlahor (beiden Aston Villa). De prijzen worden uitgereikt op 26 april.

The Daily Star noteerde vorige week uit de mond van Martin O’Neill (Aston Villa) dat hij er graag Steven Defour bij wilde krijgen, maar dat de vraagprijs van Standard te hoog is. De Rouches denken voor hun 21-jarige middenvelder aan een bedrag in de buurt van 17 miljoen euro. O’Neill schat de waarde van Defour op de helft en wil niet door Standard “gegijzeld worden”. De manager zegt best wel “een gek bedrag te willen betalen, als ik denk dat zo’n speler een sterke evolutie kan doormaken, maar alles heeft zijn grens.”

Federico Macheda was de voorbije weken even de ster bij Man. United, met twee beslissende goals (tegen Sunderland en Aston Villa) tijdens zijn invalbeurten. Meteen goed voor een hype. Macheda is pas 17.

Jo, de Braziliaanse spits die voor bijna 20 miljoen euro door Man. City werd weggeplukt bij CSKA Moskou, maar daar faalde, en vervolgens in februari werd uitgeleend aan Everton doet het daar goed. Vooral in thuiswedstrijden. Blijven zit er echter niet in, volgens Everton is de spits veel te duur.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier