Geboren op 18 februari 1975.

Getrouwd met Slavica Tadic, vader van Helena.

Heb je, buiten voetbal, nog andere sportieve interesses ?

“De prestaties van Justine Henin-Hardenne en Kim Clijsters op de Australian Open volgde ik op televisie. Tennis blijft een leuke en mooie kijksport. Vroeger speelde ik ook basketbal. Maar nadat ik zes à zeven jaar geleden mijn hand brak tijdens een partijtje met vrienden stopte ik ermee. Ik zie het nog altijd graag.”

Hoe ga je met geld om ? Kwistig of spaarzaam ?

“Ik probeer vooral aan de toekomst te denken, waardoor ik voorzichtig omga met geld. Veel uitgeven doe ik niet. In Belgrado en in mijn geboortedorp bezit ik ook nog een huis. Dat is een investering op lange termijn.”

Wat zou je graag aan jezelf willen veranderen ?

“Niks. Ik ben tevreden met wat ik heb. Maar je bent nooit perfect, je moet er elke dag naar streven om een beter mens te worden.”

Wat is jouw mening over doping ?

“Ik begrijp niet waarom sporters zich daartoe verlagen. In het wielrennen is dat goed ingeburgerd, ik kwam er alleszins nog nooit mee in aanraking. Doe je het toch, dan mis je de kwaliteit en mentale weerbaarheid om aan de top mee te draaien. Als je een sterk karakter hebt, blijf je clean. Het blijft een kwestie van vertrouwen in jezelf.”

Geloof je in leven na de dood ?

“Ik ben orthodox opgevoed, bid regelmatig en bezoek geregeld de kerk. In Brugge is dat niet mogelijk, ik moet daarvoor naar Brussel of Düsseldorf, waar vrienden van ons wonen. Als we tijd hebben, doen we dat minstens eenmaal per maand. Ik denk wel dat er nog iets komt na de dood, maar vraag me niet wat.”

Geloof je in omkoping in het Belgische voetbal ?

“Ik lees er alleszins veel over in de kranten. Er zijn ook de feiten : veel mensen gokken, die Duitse scheidsrechter werd veroordeeld voor omkoping. Ik geloof niet dat het ook in België of West-Europa veel gebeurt, maar kan dat niet bewijzen. Misschien eerder in Rusland, Kroatië, Servië & Montenegro, Roemenië of Bulgarije. Alles is mogelijk.”

Gokte je zelf al eens op voetbalwedstrijden, paardenrennen of in een casino ?

“Nee, nooit. Daar kan je toch niet rijk van worden. Ik ben zeker geen voorstander.”

Ben je ooit gekwetst door een spreekkoor ?

“Als supporters je willen provoceren, betekent het dat je een goede voetballer bent. Ze proberen je uit je evenwicht te halen door iets te roepen. Ik luister er gewoon niet naar. Op Germinal Beerschot kreeg ik vorig seizoen al wat bier naar mijn hoofd geslingerd en werd er Darko jeannet gezongen. Als reactie lachte ik er even mee.”

Hoe ver kan een topsporter gaan met kritiek op ploeggenoten ?

“Opbouwende commentaar moet je kunnen verdragen, uit respect voor je collega’s. Iedereen streeft ernaar om beter te worden. De rest is de verantwoordelijkheid van de trainer.”

Ben je ooit in aanraking gekomen met drugs ?

“Nooit. Dat is het grootste vergif, iets waar je mensenlevens mee kapot kunt maken.”

Naar welke landen ga je nooit met vakantie ?

“Ik reis graag en sluit daarbij niks uit. Het klinkt vreemd, maar ook Irak of Afghanistan zou ik wel eens – in een rustige periode – willen bezoeken. Het is altijd verrijkend om andere culturen te ontdekken. Je moet daarbij een open geest hebben.”

Ben je momenteel volkomen gelukkig ?

“Absoluut. Ik ben gelukkig getrouwd, heb een fantastische vrouw en dochter, het gaat goed met mijn voetballoopbaan en ik heb het naar mijn zin in Brugge.”

Waarom kom je in het topvoetbal geen homo’s tegen ?

“Goeie vraag. Ik ken er persoonlijk geen. Soms heb je wel vermoedens, maar niemand outte zich al. Het blijft toch een taboe, vrees ik. Ik zou er alleszins geen probleem mee hebben. Je moet de geaardheid van iemand leren aanvaarden.”

FRÉDÉRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier