Het programma van de vijfentwintigste speeldag van onze reguliere competitie oogde interessant. Eerst en vooral was er de klassieker Standard-Anderlecht, altijd al een belevenis geweest in ons landje. Voor de wedstrijd ging iedereen ervan uit dat de Brusselaars onaantastbaar waren. Na het bekijken van de match ben ik daar niet meer zo zeker van. De Rouches hebben eerder de wedstrijd verloren dan dat Anderlecht die heeft gewonnen, en daar heeft onze vriend Serge Gumienny een grote rol in gespeeld, dat is het minste wat men kan zeggen. Dat Roland Juhász rood moest krijgen na zijn penaltyfout, dat is nog discutabel, maar dat hij in het begin van de tweede helft Memé Tchité terugfloot voor vermeend buitenspel, niettegenstaande Tchité vertrok op zijn eigen helft, was een regelrechte schande, onvergeeflijk! Hij moet ook niet beginnen met de schuld door te schuiven naar zijn assistent, want hij is de baas en moest het zeker gezien hebben, of hij had stront in zijn ogen, zoals men dat in de volksmond weleens wil noemen. Op dat moment was het 1-0 voor de Luikenaars en bij 2-0 was de wedstrijd over en out – pure broodroof dus. Voor mijn part mag hij nu een paar weken gaan fluiten in vierde provinciale, als men hem daar wil natuurlijk. In de eerste helft was Standard veruit de beste ploeg en als Silvio Proto er niet geweest was, dan waren de boeken al dicht bij de rust. Silvio is niet aan zijn proefstuk toe als het over punten pakken gaat dit jaar!

Aanbeden of verguisd worden, dat zijn zaken die in het voetbal zeer dicht bij elkaar liggen. Dat hebben Dieumerci Mbokani en vooral Milan Jovanovic aan den lijve mogen ondervinden, maar ze gingen daarmee zeer volwassen om en ze waren uiteindelijk beslissend voor paars-wit. Een pluim op hun hoed, want ik ken het gevoel. Ik had ook serieus de poepers toen ik met Club Brugge voor de eerste maal terugkeerde naar mijn roots en niet zo gerust was in de reactie van de Anderlechtsupporters. Jan Ceulemans had mij in de bus al ‘gerustgesteld’ toen hij zei:”Dat gaat je beste dag daar niet worden!” Al bij al viel dat nog goed mee. Dat we een 5-0-pandoering kregen, hielp waarschijnlijk. Er was alleen gemor toen ik in het begin van de match tegen de paal trapte, ik heb mij dan voor de rest van de wedstrijd maar gedeisd gehouden, anders was ik hoogstwaarschijnlijk ook een judas geworden.

Wat zouden ze in Brugge gedacht hebben over al dat gedoe in Luik? Voor hetzelfde geld kwamen ze terug tot op vier punten van de gedoodverfde kampioen, in realiteit dus twee punten na het halveren van het hele boeltje voor play-off 1. Club is duidelijk aan het groeien en vooral de komst van Jordi Figueras is een geschenk uit de hemel. Niet omdat hij toevallig scoorde tegen Gent, wel omdat hij het leiden van de verdediging uit handen heeft genomen van Ryan Donk, die nog te jong is voor zo’n verantwoordelijkheid. Figueras zal Donk de kans geven om rustig te groeien en nog beter te gaan spelen, let op mijn woorden. En gelukkig is Carl Hoefkens terug, ik heb altijd al een zwak gehad voor spelers met een mooie vrouw.

Het rommelde serieus in Genk, na de thuisnederlaag tegen Lokeren. Kevin De Bruyne vond het dan ook nodig om commentaar te spuien over sommige van zijn ploegmaats. Wat een verschil met vroeger! Toen ik als jong manneke bij Anderlecht in de kleedkamer in mijn hoekje zat, was er één ding dat je zeker moest doen: je bek houden! Anders kon je je de volgende dag gaan omkleden in de vestiaire van het tweede elftal. Later heb ik mijn schade ruimschoots kunnen goedmaken …

Tik hem maar eens goed op de vingers, daar wordt hij sterker van, hij zal het nodig hebben bij Chelsea! Maar op één voorwaarde: dat men hetzelfde doet met erevoorzitter Jos Vaessen. Zijn uitspraken over Logan Bailly – die hij niet meer herkent – of over Anthony Vanden Borre – die een paar schroeven los zou hebben – zijn misschien waar, maar niet bevorderlijk voor de rust in het kippenhok. Als straf zou ik hem verplichten een abonnement te kopen bij zijn vrienden van Standard, een vriendschap die begonnen is toen de Luikenaars op slinkse wijze Steven Defour zijn komen wegplukken. Of ben ik nu te streng?

“Ik heb altijd een zwak gehad voor spelers met een mooie vrouw.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier