Dinsdag 3/6

In onze reeks ‘VM-knipsels die zijn blijven liggen’ vandaag Johan Cruijff : “Dat het Italiaanse voetbal zo sterk is, is overdreven.” Ook andere kenners hadden zich al in dezelfde zin uitgelaten. De manie om de feiten aan de eigen mening aan te passen is nergens zo groot als in de sport. Er schrijven vier Italiaanse ploegen in in de Champions League, waarvan er twee een voorronde moeten afwerken, en drie van die vier bereiken de halve finales. Toeval !

Concludeer vooral niet dat het Italiaanse clubvoetbal dit seizoen het beste van Europa was. Fout. Totaal verkeerd : het Spaanse clubvoetbal was het beste. Niets gewonnen, slechts één ploeg in de halve finales van Champions League én Uefacup, waarin Italië met Lazio ook nog eens een vertegenwoordiger had, maar niettemin het beste van Europa.

Zelf dwalen wij nog altijd versuft rond van de briljante wijze waarop Juventus Real Madrid in de val heeft gelokt. De enige Italiaanse ploeg die de halve finale niet haalde, AS Roma, mocht dan nauwelijks beter zijn dan Racing Genk maar ging wel met 0-1 in Bernabeu winnen. En in de tweede ronde met 0-3 bij Valencia. En o ja, er was ook nog Barcelona, Europees lange tijd onklopbaar, helaas in de kwartfinale thuis met 1-2 door Juventus verslagen hoewel het veertig minuten met elf tegen tien mocht spelen. Maar zoals gezegd : toeval, Spanje was beter.

Volgens Cruijff is er niet één Italiaan die je zou missen als hij er niet zou bijlopen. Hier toch enkelen : Toldo, Buffon, Cannavaro, Costacurta, Nesta, Maldini, Ferrara, Di Biagio, Pessoto, Zambrotta, Tacchinardi, Pirlo, Vieri, Totti, Del Piero, Delvecchio, Di Vaio en Inzaghi. “Er is geen enkele basis”, beweert Cruijff, “op grond waarvan je zou kunnen veronderstellen : volgend jaar staan ze er in de halve finales weer met zijn drieën.”

Mart Smeets heeft eens verteld hoe hij na zo’n Champions Leagueavond aan Cruijff had gevraagd wat hij met een bepaalde stelling eigenlijk bedoeld had. Waarna Cruijff toegaf : “Geen idee.” Kijk, dat heb je niet met Gunter Jacob.

Woensdag 4/6

Het wagenpark van David Beckham en Posh Spice gezien ? Een volle pagina in Het Laatste Nieuws, en dan kunnen ze er nog niet allemaal op. Zeventien hebben ze er, voor een totaal van rond de honderd miljoen frank. Denken wij thans terug aan Timmy Simons, die indertijd in Lommel op de training verscheen met een klein wit bestelwagentje : ‘Simons Ramen & Deuren’. En zonder Posh Spice.

Vrijdag 6/6

Namens de Vereniging van Vrienden van Çois Colin (de VVÇC) die naast uw dienaar (secretaris) bestaat uit Çois zelf (voorzitter), juichen wij de plannen van de VUM toe om de heer Guido Van Liefferinge te bedanken voor diensten die hij blijkbaar niet bewezen heeft. Onze vereniging heeft het de heer Van Liefferinge nooit vergeven dat hij zich tijdens het WK op TerZake publiekelijk ging verontschuldigen voor de kritische stukken van onze voorzitter. En dat hij hem nadien als hoofd van de sportredactie ook nog verving door onze gewezen vriend Frank Buyse. Waarna tussen FB en FC een niets ontziende strijd is losgebroken. Wij hebben daarover in deze rubriek bericht, wakend over objectiviteit en afstandelijkheid, nu eens niet partij kiezend voor de ene, dan weer niet partij kiezend voor de andere.

Maar vandaag gooien wij onze kaarten op tafel. Wat François Colin, met wie wij nochtans graag de spot drijven, in acht maanden tijd van de sportbladzijden van De Standaard heeft gemaakt, daar doen wij onze hoed voor af. De beste van het land en ver erbuiten. Volgend seizoen nog de rangschikking van eerste opsplitsen naar thuis- en uitmatchen, en als eeuwig criticaster van het gebrek aan belangstelling voor de jeugd zelf misschien toch minimaal vijf regeltjes verslag brengen van de belofte-interlands en niemand komt nog in de buurt.

Als dus moet worden voorzien in de opvolging van de heer Van Liefferinge en de VUM daarbij voor één keer een verstandige keuze wil maken, wij fantaseren maar wat, dan spreekt het vanzelf dat alleen de heer Colin voor die functie in aanmerking komt. Hetgeen tevens het einde van de heer Buyse op de sportredactie van Het Nieuwsblad zou betekenen, twee vliegen in één klap zoals ze zeggen. Wedden dat ze een andere Pipo kiezen ?

door Koen Meulenaere

‘Dat heb je niet met Gunter Jacob.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier