Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

‘We verdienden onze plaats in eerste’

Voetbal heeft soms veel gemeen met theater. Maar anders dan op de scène, ligt de uitslag van een voetbalwedstrijd nooit op voorhand vast. In Dender werd dit seizoen vaak theater opgevoerd, maar wel eentje met een onverwachte ontknoping: lag een maand geleden de redding nog voor het grijpen, dan viel zondag in Lier iets voor zes het doek. Aan twee jaar eerste klasse komt een einde.

Waar liep het fout?

David Destorme: “Vooral de klap tegen Charleroi, op de slotspeeldag, kwam hard aan. Winst op Lokeren de week voordien, het leek een ideaal scenario. Euforie bij iedereen, we dachten: het is binnen. En dan krijg je die avond zo’n domper … Eén grote ontgoocheling. Voor mij én voor de groep was dat de grootste klap. Iets te vroeg gejuicht zeker? Typisch voor ons seizoen: de ene week grote euforie, de andere de totale ontgoocheling.”

Opvallend: jullie hadden geen spitsen, als we jou even bij de middenvelders rekenen.

“Geen spitsen … Bart Van den Eede heeft het dit jaar lastig gehad, maar als je niet speelt, kan je niet scoren. Vorig jaar scoorde hij bij Westerlo met de ogen dicht, weliswaar met aanvoer vanaf de flanken van Dirar en Sarki. Hier moest dat nog geautomatiseerd worden. Aganovic, die er nog maar een halfjaar is, deed meer dan alleen aan goals denken; heel veel werkkracht. Roeselare had wel afwerkers … De trainer heeft erop gehamerd dat een eindronde vaak gewonnen wordt door ploegen die weinig doelpunten slikken. Misschien speelden we daarom iets meer georganiseerd en boetten we in aan scorend vermogen. Maar goed, we hebben kansen genoeg gehad om er een paar meer in te vlammen.”

Wat heeft eerste klasse aan Dender gehad?

“Veel mensen deden wat laag over Dender, een te kleine ploeg. Toegevoegde waarde: nul. Ik vind dat we wél een plaats in eerste verdienden. Al was het maar om de manier waarop ze hier op korte termijn iets hebben neergezet. Van een familiale club maak je niet direct een profclub. Dat ergerde Boskamp, maar hij had het kunnen weten. Dender kreeg gewoon geen tijd, je moest een ploeg hebben én een stadion op een moment dat er vier teams konden zakken. Elk ander seizoen waren we al heel lang gered.”

Klopt het dat je nu vrij bent?

“Ja, dat staat in mijn contract. Ambetant, want er wordt dan rap van alles gezegd: mensen zeggen dat ik daardoor minder was in de eindronde. Na drie jaar zouden ze me toch moeten kennen. Ik geef toe dat ik minder kracht had om de ploeg op sleeptouw te nemen. Dat kwam omdat ik al veel had gegeven in de tweede ronde. Ik kreeg ook meer dekking dan anders en ik heb me aan de trainerswissel moeten aanpassen, zoals ik dat ook in januari heb moeten doen.”

Destorme heeft al getekend voor Mechelen, hoor ik. Correct?

“Honderd procent onjuist, dat meen ik op het graf van mijn broer. Ik heb vorig jaar met Mechelen gesproken, dat was in orde. Maar het is anders uitgedraaid en ik heb, eens ik voor Dender koos, volledig de klik gemaakt. Mechelen is een aantrekkelijke ploeg met een visie, ze kijken goed waar ze zich willen versterken. Het is zeker een interessante club, maar ik heb niks willen beslissen, zolang ik geen zekerheid had over Dender.” S

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier