KSK DJ LOVENDEGEM

Van de huidige generatie voetballers uit de hoogste afdeling zijn er maar weinig die debuteerden in de eerste ploeg bij een club uit de lagere reeksen. De meesten verlieten hun jeugdclub al op relatief jonge leeftijd. David Destorme vormt daar een uitzondering op. Toen hij op zeventienjarige leeftijd het eerste elftal haalde, was dat bij bevorde-ringsclub KSK De Jeugd in Lovendegem. Maar het had ook heel anders kunnen lopen …

Lovendegem is een gemeente die in het noordwesten tegen Gent aanleunt. Geen grote gemeente, dus best knap dat de lokale voetbalploeg KSK De Jeugd Lovendegem het enkele keren tot de nationale afdelingen kon schoppen. Een eerste keer gebeurde dat al in 1974, maar toen bleef het verblijf in bevordering beperkt tot één seizoen. De beste periode van de club begon in de vroege jaren negentig. In 1993 promoveerde Lovendegem naar bevordering en het wist daar tot het jaar 2000 te blijven. In 1996 haalde het zelfs de eindronde, waarin het werd uitgeschakeld door Stade Leuven. Niet veel later debuteerde David Destorme er in het eerste elftal.

Dat de kleine David bij KSK Lovendegem terecht zou komen, lag voor de hand: de terreinen lagen op enkele minuutjes van thuis en zijn twee oudere broers speelden er ook. Toen dan de onderwijzer die de schoolploeg met David onder zijn hoede had, merkte dat er wel talent stak in de jongen, was de stap vlug gezet. Duiveltjesploegen bestonden toen nog niet, herinnert David Destorme zich nog: “En dus heb ik wel drie jaar bij de preminiemen gespeeld, geloof ik.”

Nog voor zijn tiende werd David al gescout door Lokeren en in de zomer van 1989 verkaste hij naar het Waasland, waar zijn carrière die van vele andere jeugdtalenten leek te gaan volgen. Maar na een jaar of zes was het over, een beslissing die hij zelf nam: “Het klikte niet met een bepaalde trainer, zodat ik er steeds meer tegenop zag om de verplaatsingen naar Lokeren te maken. Tijdens de feestdagen, tussen Kerstmis en Nieuwjaar, heb ik dan beslist om terug te keren naar Lovendegem, tegen de wil van iedereen in. Maar ja, een puber hé …”

Bij Lovendegem wist David Destorme al vrij snel de poort van de eerste ploeg open te beuken. “Ik stond niet altijd in de basis, maar ik mocht geregeld meedoen”, weet hij nog. In 2000 verhuisde hij dan naar de buurgemeente, naar Evergem Center, waarmee hij opklom tot derde klasse. In 2004 ging hij naar het Nederlandse HSV Hoek en nadien kwam hij via FCV Dender bij KV Mechelen terecht.

Toen Destorme bij Lovendegem vertrok, was de club net uit bevordering gevallen. Ze keerden daar in 2002 in terug, voor nog eens vier seizoenen. Sinds hij zelf profvoetballer is, komt het er niet echt meer van om nog naar Lovendegem te gaan kijken. “Maar ik zou dat eens moeten doen”, zegt hij. “Ik ken er nog veel mensen, ik ga er eens werk van maken.”

Meer foto’s vind je op www.groundhopping.be

Volgende week: David Hubert (Hoeilaart)

DOOR PETER MANGELSCHOTS – BEELDEN: JURGEN VANTOMME

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier