Geboren op 20 maart 1976.

Woont samen met Sandra, vader van Fleur (3 jaar) en Thibeau (5 maanden).

Ben je aan iets verslaafd ?

“Ik drink de laatste tijd vrij veel koffie. Dat is niet goed, ik weet het. Het heeft te maken met de vele uren die ik in de auto moet doorbrengen. Dagelijks pendel ik tussen mijn woonplaats Hamme en Sint-Truiden en zit ik gemakkelijk vier uur in de wagen. Dankzij de koffie blijf ik wakker.”

Kan je EHBO toepassen ?

“Als ik mensen in nood zie, zou ik proberen om ze te helpen door bijvoorbeeld de ziekenwagen te bellen, maar EHBO toepassen kan ik niet. Ik wil wel een poging wagen om mond-op-mondbeademing te doen als het nodig blijkt, maar ik betwijfel of het zou helpen.”

Vorige week waren er verkiezingen in Italië. Volg je zulke dingen ?

“Ik hoorde dat het een nek-aan-nekrace was tussen Berlusconi en die andere. In de auto vang ik die zaken wel op tijdens de nieuwsuitzendingen. Als iets mij interesseert, luister ik goed. Maar politiek is niet mijn favoriete onderwerp. Ik ben eerder geboeid als het over rampen of drama’s gaat, wat niet wil zeggen dat ik daarop kick.”

Is het moeilijk om als Oost-Vlaming in Limburg te functioneren ?

“Niet echt. Communicatieproblemen zijn er enkel als mensen er hun plat dialect bovenhalen. Als ik in mijn beste Hams begin te klappen, is het voor hen ook niet gemakkelijk.”

Was je als puber een moeilijke jongen ?

“Totaal niet, de gemakkelijkste die je je kan indenken. Er was zelden ruzie thuis. Mijn ouders hadden geen reden tot klagen. Pas toen ik na mijn middelbare studies werd opgenomen in de A-kern van Beveren, ben ik beginnen uitgaan. Dat is in feite niet zoals het hoort hé ( lacht). Ik deed dat toen wel alleen maar op momenten waarop het geen kwaad kon.”

Wat is je favoriete sport naast het voetbal ?

“Zelf beoefen ik geen andere sporten. Maar ik ga tegenwoordig wel dikwijls naar paardensport kijken. Mijn schoonbroer werkt met paarden en houdt zich met dressuur bezig, mijn schoonvader heeft een jumpingpaard. Maar eigenlijk ken ik er niets van. Ik doe een beetje alsof. Als ze over de hindernis springen, weet ik dat het goed is.”

Welk moment wil je nooit meer meemaken ?

“Het faillissement van Eendracht Aalst. Ik moet nog altijd veel geld krijgen uit die periode. Het toenmalige bestuur liet de spelers gewoon stikken, het was ieder voor zich. Zo zit de maatschappij tegenwoordig misschien wel in elkaar, maar dat was extreem. Echt een drama. En als je dan ziet dat die club een jaar later gewoon opnieuw kan beginnen …”

Er staat een ladder op het trottoir. Loop je eromheen of eronder ?

“Eromheen. Bijgelovig ben ik niet, maar ik zal het toch niet zoeken. Als jonge kerel was ik meer met zulke dingen bezig dan nu. Als ik toen goed gespeeld had en die dag een boterham met choco had gegeten, dan ging ik de volgende week niet de pot confituur uit de kast halen. Maar eigenlijk is dat onnozel. Nu ga ik de dag voor een wedstrijd wel altijd langs bij een vriend die osteopaat is. Hij maakt alles eens los. Daar voel ik me goed bij, daarom blijf ik dat ook doen. Misschien is dat medisch verantwoord bijgeloof ( lacht).”

Kan je goed met een computer werken ?

“Nee. Ik volgde vorig jaar wel een cursus om Word en Excel te leren gebruiken. Toen kon ik er een tijdje mee overweg. Maar ik ben het meeste ondertussen vergeten. Eigenlijk zou ik die draad weer eens moeten oppikken. Een e-mailadres heb ik niet. Maar gewoon wat op internet tokkelen, dat lukt wel. Daarin ben ik nog geen volledige kluns.”

Ken je de tekst van de Brabançonne ?

“Nee. Als RenéVandereycken mij zou oproepen voor de nationale ploeg, zou ik wel een poging doen om hem uit het hoofd te leren. Anders krijg je toch commentaar. Maar veel belang hecht ik daar niet aan. De helft van de Belgische bevolking kent die tekst niet. Waarom wordt dat dan wel verwacht van een voetballer ? En wie zegt dat de mannen die voor een interland hun mond open en toe doen, de Brabançonne aan het zingen zijn ? Wie weet wat ze daar allemaal mompelen.”

KRISTOF DE RYCK