Jean Trappeniers (68)

Doelman. Stond door een polsbreuk pas vanaf de achtste finale tegen Dunfermline weer tussen de palen. Rekende jaar na jaar af met door Anderlecht ingehaalde buitenlandse concurrentie. Toen Constant Vanden Stock kwam, vertrok hij: beide mannen konden elkaar niet luchten. Was leraar LO en biologie, tot de combinatie met het voetbal onhoudbaar werd. Deed na zijn carrière in oud ijzer en werkte daarna tot zijn pensioen als verkoper van Volkswagen-Audi in Machelen. Was niet ambitieus genoeg om het als trainer hoger dan provinciale clubs in het Brusselse te schoppen.

Georges Heylens (68)

Offensieve rechtsachter met groot loopvermogen. Een zware knieblessure in de Belgische bekerfinale van 1973 maakte een abrupt einde aan zijn spelerscarrière. Begon aan een lange binnen- en buitenlandse trainerscarrière die hem in 1984 met Seraing de titel ‘Trainer van het jaar’ opleverde. Verdween enkele jaren van het toneel en werd vrijgesproken in een witwasdossier. Keerde terug in de provinciale reeksen en het vrouwenvoetbal. Traint momenteel derdeklasser UR Namen.

Johnny Velkeneers (59)

Voorstopper of laatste man. Was de jongste Anderlechter in de finale. Groot talent dat een jaar later met de komst van Constant Vanden Stock samen met Wilfried Puis werd gebruikt als pasmunt voor de bij Club Brugge weggehaalde Robbie Rensenbrink. Verhuisde door zijn huwelijk naar Limburg, waar hij na zijn carrière trainer werd in tweede en derde klasse. Traint momenteel de junioren van tweedeprovincialer Beverlo. Altijd werkzaam geweest als vertegenwoordiger in bakkerijmachines en publiciteit. Officiële voornaam: Jean-Laurent, maar altijd Johnny genoemd.

Julien Kialunda

Congolese verdediger met fluwelen techniek. Zachtaardige, mysterieuze jongen, die hield van het Brusselse nachtleven en zelfs een nachtclub uitbaatte in de Matongewijk. Verliet Anderlecht in 1973 met slaande deuren. Keerde na zijn carrière naar Congo terug, maar stond in 1987 onverwacht terug in België. Doodziek. Overleed kort nadien op 47-jarige leeftijd aan de gevolgen van aids. Ligt dankzij Michel Verschueren begraven op het kerkhof van Vogelzang, vlak bij het stadion van Anderlecht.

Jean Cornelis (68)

Linksachter die de finalereturn in Londen miste wegens een blessure. Gaf zijn baan als leraar moraal aan het atheneum van Halle op voor het voetbal. Bracht als trainer La Louvière van derde naar eerste klasse en ging dan definitief bij Anderlecht aan de slag. Eerst als trainer van de reserven, dan als jeugdtrainer, vervolgens in de scouting en ten slotte nu al ruim tien jaar in de sociale cel. Had na zijn spelerscarrière ook een bouwbedrijf samen met Jef Jurion.

Fons Peeters (67)

Stopper of middenvelder. Belandde door een blessure op de bank in de finale. Viel in voor de geblesseerde linksback Cornelis, die in Londen echter werd vervangen door Mau-rice Martens. Als rustige Limburger de uitverkoren kamergenoot van Paul Van Himst. Ging als gewezen mijnwerker (6 jaar vóór Anderlecht, nog 14 jaar erna) op 45-jarige leeftijd met pensioen. Werkte nog tot een paar jaar geleden als trainer, van hoog tot laag. Liet RC Genk als interim-hoofdcoach in 1990 naar eerste klasse promoveren.

Maurice Martens (62)

Jonge linksback die de finalereturn in Londen speelde. Mocht daarop mee naar het WK in Mexico, maar speelde niet. Verhuisde een jaar later met Gérard Desanghere en Jacques Teugels als pasmunt voor Jean Dockx naar Racing White, het latere RWDM, waarmee hij in 1975 landskampioen werd. Groeide uit tot een icoon van de club in Molenbeek. Opende al tijdens zijn carrière een sportzaak in Aalst en baat die vandaag nog steeds uit.

Thomas Nordahl (63)

Middenvelder. Zoon van Gunnar Nordahl, een van de drie aanvallers uit het legendarische Zweedse aanvalstrio Gre-No-Li van AC Milan. Kon niet naar Juventus wegens een voor buitenlanders gesloten grens en kwam zo bij Anderlecht terecht. Coachte na zijn spelerscarrière in Zweden en Noorwegen. Van 1995 tot vorig jaar analist voor de Zweedse zender TV3, met name van Champions League en Italiaans voetbal. Heeft nu een eigen bedrijf opgericht. Draaft nog op in een tv-sportprogramma, schrijft maandelijks voor een sportmagazine, maar begeleidt vooral voetbalreizen over heel Europa.

Gérard Desanghere (62)

Middenvelder. Ging als paars-witte jeugdspeler in en uit de ploeg, maar speelde wel alle duels in de kwartfinale, halve finale en finale van 1970. Tegen Newcastle scoorde hij zelfs. Trok samen met Maurice Martens naar Racing White en werd landskampioen met RWDM. Ging in diezelfde periode aan de slag op de leveringsdienst van de Opelgarage van Henri Ma-bille, een invloedrijk bestuurder van de club. Bleef nog lang actief als (speler-)trainer op lager niveau. Is sinds dit jaar met pensioen.

Johan De Vrindt (65)

Rechtsbuiten. Goed voor een doelpunt en twee assists tegen Arsenal. Maakte de gouden jaren 1960 van Anderlecht mee en verruilde de club na de verloren finale voor PSV. Coachte na zijn carrière nog een paar jaar op provinciaal niveau, maar miste hardheid voor het trainerschap. Verdiende de kost in een diamantfabriek en daarna elf jaar als buschauffeur. Is sinds vorige week met pensioen.

Jan Mulder (65)

Doelgerichte, robuuste spits. Flamboyante Nederlander die als 19-jarige in Brussel terechtkwam, er vijf keer landskampioen werd en twee keer topschutter. Miste door het overlijden van zijn vader de return van de halve finale in Milaan. Zijn landgenoot Gerard ‘Pummy’ Bergholz verving hem en maakte beide doelpunten, maar zat in de finale gewoon weer op de bank. Trok in 1972 naar Ajax, waar hij door blessures nauwelijks speelde en een punt zette achter zijn carrière. Verwierf nadien een nog grotere faam als columnist en analist.

Paul Van Himst (66)

Aanvaller. Debuteerde in 1959 op 16-jarige leeftijd in het eerste elftal en een jaar later als international. Verwierf de bijnaam ‘blanke Pelé‘ en groeide in alle opzichten uit tot de recordman van Anderlecht. Werd na zijn spelerscarrière jeugdtrainer van de club, alvorens de ontslagen Tomislav Ivic op te volgen en twee keer de finale van de UEFA Cup te bereiken. Keerde na zijn ontslag als bondscoach in 1996 niet meer terug naar het veld. Had ondertussen de koffiehandel Brésor overgenomen en combineert het zaakvoerderschap vandaag met een public-relationsfunctie bij de Belgische voetbalbond.

Wilfried Puis

Weergaloze linksbuiten. Vormde dankzij zijn fenomenale techniek en snelheid een gevreesd duo met Van Himst. Kreeg van Jef Jurion zijn bijnaam Puzze. Timide jongen uit Oostende die zich nooit helemaal thuis voelde in Brussel. Opende na zijn carrière een sportwinkel aan de kust en overleed er in 1981 op 38-jarige leeftijd ten gevolge van kanker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier