The Fix gaat over veel meer dan een eventueel gemanipuleerd

Brazilië-Ghana, Italië-Oekraïne, Italië-Ghana of Engeland-Ecuador op het WK 2006. Bijzonder interessant zijn de passages waarin Declan Hill uitlegt hoe het gokken op voetbalwedstrijden in zijn werk gaat, hoe je een wedstrijd vervalst en waaraan je een gemanipuleerd duel herkent. Daarbij haalt hij enkele hardnekkige mythes onderuit.

Mythe 1: omgekochte spelers begaan meer strafschopfouten dan andere. Klopt niet. Eerder zullen ze de tegenstander zo

onopvallend mogelijk niets in de weg leggen om op een ‘normale’ manier te scoren. In wedstrijden waarin de scheidsrechter is omgekocht, worden wel dubbel zoveel strafschoppen gefloten als normaal.

Mythe 2: in vervalste wedstrijden vallen meer owngoals dan anders. Klopt deels, maar een gouden regel is het niet.

Sommige corrupte spelers doen het, andere niet. Net als voor strafschoppen geldt: te opvallend.

Mythe 3: omgekochte spelers worden vaker uitgesloten.

Klopt niet. Een omgekochte speler kan het wedstrijdverloop beter beïnvloeden op het veld dan ernaast. Uit statistieken blijkt zelfs dat hij minder vaak rood pakt dan een eerlijke collega in een

normale wedstrijd. Ook corrupte scheidsrechters trekken niet vaker rood dan andere.

Als het niet aan strafschoppen, owngoals en rode kaarten is:

waaraan herken je een vervalste wedstrijd dan wel? Aan het moment waarop de doelpunten vallen, zegt Hill.

Mythe 4: in vervalste wedstrijden vallen de doelpunten vooral in de slotfase. Klopt niet. Late doelpunten in vervalste duels zijn vaak onvoorzien en doen het bedrog mislukken. In vervalste duels vallen 20 percent meer doelpunten dan in eerlijk verlopen duels, met juist een opvallende toename in de eerste tien minuten en een afname in de laatste tien. Corrupte spelers en scheidsrechters zullen proberen zo vroeg mogelijk het gewenste resultaat te bereiken en vervolgens de partij controleren en simpel uitspelen. Dat verklaart de vele doelpunten in het wedstrijdbegin.

Mythe 5: vervalste wedstrijden vallen op door onverwachte

resultaten. Klopt (doorgaans) niet. Meestal wint het sterkste team gewoon van het zwakste. Daar kan je op inzetten. Je kunt ook gokken op het doelpuntenverschil: de zogenaamde goal

spread of Asian handicap. Of je kunt gokken op het exacte

eindresultaat, of op het totale aantal gemaakte doelpunten in een wedstrijd. Wie dat juist voorspelt, strijkt megawinsten op.

Dus loont het om het zwakste team toch nog om te kopen.

Niemand die het op basis van de uitslag zal vermoeden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier