Samen met de specialisten van Prime TV ging Sport/ Voetbalmagazine op zoek naar de vijftig beste voetballers van vandaag.

Sport/Voetbalmagazine gaat deze week, in samenwerking met Prime TV, op zoek naar de vijftig beste voetballers van dit moment. Wat typeert hen, wat is hun achtergrond, waar liggen hun kwaliteiten? In dit overzicht passeren alle hoofdrolspelers van het Europese topvoetbal de revue. De redacties van Sport/Voetbalmagazine en Prime TV stelden elk een top-50 samen en goten de som van beide klassementen in een definitieve ranking. Van Lionel Messi over Didier Drogba tot Ezequiel Lavezzi: een parade van vedetten, kort en krachtig geportretteerd.

1 Lionel Messi Barcelona (Argentijn, 21)

Waarom? Barcelona kende onder Josep Guardiola geen glansrijke competitiestart, gelukkig was er Lionel Messi om het stroeve spel te verbloemen. De Vlo (zijn bijnaam, verwijzend naar zijn kleine gestalte) brak meermaals een wedstrijd open met een individuele klasseflits. Werd onlangs door Barcelona bedankt met een verhoging van zijn jaarsalaris tot 10 miljoen euro per seizoen. Zijn prijskaartje voor wie hem wil kopen: 150 miljoen euro.

Citaat: “Ergens diep in mijn karakter schuilt iets waardoor ik alle aanslagen op mij kan verwerken en waardoor ik enkel aan winnen denk.”

Over hem: “Hij doet dingen met een bal die de wetten van de fysica overschrijden. Er is maar één man die ik dat ook ooit zag doen: Diego Maradona.” (Enrique Dominguez)

2 Fernando Torres Liverpool (Spanjaard, 24)

Waarom? Maakte vorig seizoen, zijn eerste in de Premier League, 24 doelpunten in de competitie en werd daarmee de beste Engelse debutant ooit. Speelde een sleutelrol op het EK en begon ook het nieuwe seizoen sterk, tot een hamstringletsel hem even aan de kant hield. Deed bij zijn terugkeer weer verder met wat hij het beste kan: scoren.

Citaat: “Op dit moment heb ik nog niks bewezen. Eerlijk gezegd: ik schaam me een beetje, hier te zijn en nu al met Kenny Dalglish, de koning van Liverpool, vergeleken te worden.”

Over hem: “Ik zou de Gouden Bal aan Fernando Torres geven. Hij heeft een fantastisch eerste jaar in Engeland achter de rug met meer dan dertig goals en maakte de beslissende treffer in de EK-finale.” (Rafael Benítez)

3 Zlatan Ibrahimovic Inter (Zweed, 27)

Waarom? Half ballerina, half gangster. Feit is dat Ibra in de vorm van zijn leven steekt. Op zijn 27ste weet hij eindelijk zijn klasse en inventiviteit aan efficiëntie en doelgerichtheid te koppelen.

Citaat: “Makelaars zijn er enkel om slechte voetballers te verhandelen. Grote clubs komen rechtstreeks naar mij.”

Over hem: “Momenteel speelt Ibrahimovic schitterend. Hij kan elke positie in de aanval aan: ofwel alleen in de punt, ofwel met twee spitsen naast hem. Je ziet hem groeien als voetballer én als mens, bovendien denkt hij collectief, door bijvoorbeeld altijd goed mee te verdedigen.” (José Mourinho)

4 Cristiano Ronaldo Manchester United (Portugees, 23)

Waarom? Aangezien hij op 7 juli een enkeloperatie onderging en het EK tegenviel, is het sinds mei allemaal wat minder voor het wonderkind. Maar wat hij tot dan liet zien, tart alle verbeelding: kampioen met United én winnaar van de Champions League én topschutter (31 goals in 34 competitiewedstrijden).

Citaat: “Ik hoop dat ik mijn geloofwaardigheid kan behouden ná mijn carrière. Ik speel en scoor en alle kinderen ter wereld zijn gek van mij. Allemaal, al denk ik het meeste aan de arme, zij die niet naar het stadion kunnen komen om me toe te juichen.”

Over hem: “Hij is pas 23 en heeft dezelfde kwaliteiten als Pelé en Maradona. Eén van de beste aankopen ooit.” (Alex Ferguson)

5 David Villa Valencia (Spanjaard, 26)

Waarom? Tot wat El Guaje (het kind) in staat is, hebben de Rode Duivels onlangs nog aan den lijve mogen ondervinden. De vinnige spits van Valencia beweegt zeer slim en kan als een duiveltje uit een doos voor doel verschijnen.

Citaat: “De traditie wil dat als je een hattrick scoort, je achteraf de wedstrijdbal mag houden. Ik heb er nu een stuk of zes. De laatste was op het EK tegen Rusland. Eerst kreeg ik hem niet van de scheidsrechter, maar gelukkig waren er Pepe Reina en Xabi Alonso om hem te overtuigen.”

Over hem: “De beste spits van Europa blijft in Valencia.” (Vicente Soriano)

6 Xavi Barcelona (Spanjaard, 28)

Waarom? De longen en motor van Barça en Spanje. Samen met Andrés Iniesta zette hij een nieuwe standaard voor centrale middenvelders, die niet langer groot en sterk moeten zijn om uit te blinken. Aanvoerder en samen met doelman Víctor Valdés de enige die dit seizoen nog geen enkele officiële wedstrijd miste.

Citaat: “Voetbal is een heel snel spelletje geworden, heel fysiek, volgestouwd met harde werkers. Alles draait nu om de afvallende bal. Bovendien is het erg succesvol gebleken zo te spelen en daar word ik wel een beetje triest van. Ik behoor tot de school van technische voetballers, die de bal graag raken en veel passen.”

Over hem: “Ik stemde op Xavi voor de Gouden Bal, omdat hij ons eraan herinnert dat voetbal in de eerste plaats een collectieve sport is.” (Vicente Del Bosque)

7 Ricardo Kaká AC Milan (Braziliaan, 26)

Waarom? Begon weer volledig fit aan het nieuwe seizoen en toont opnieuw uitvoerig zijn talent: opportunisme gekoppeld aan een goed overzicht.

Citaat: “Als voetballers hebben we een taak en een belangrijke verantwoordelijkheid: positieve waarden doorgeven, want onze sport wordt over de hele wereld door een heleboel mensen gevolgd.”

Over hem: “Verschillende Brazilianen vertelden me dat hij speelde zoals de groten, genre Rai, Zico en Rivaldo. Maar zet Kaká gerust een stapje hoger.” (Carlo Ancelotti)

8 Steven Gerrard Liverpool (Brit, 28)

Waarom? Steunpilaar en boegbeeld van Liverpool, dat momenteel mee aan kop staat in de Premier League en eindelijk klaar lijkt om nog eens serieus mee te doen voor een landstitel. Met zijn enorme actieradius, werklust, zuivere passing en infiltratievermogen zuigt hij als het ware elke bal naar zich toe.

Citaat: “Je kunt niet altijd over volgend seizoen blijven praten. Liverpool heeft het stadion, de fans, de manager en de spelers om voor de titel te strijden. Ik heb geen zin om tot mijn 32ste steeds naar volgend seizoen te verwijzen.”

Over hem: “Steven is zijn eigen grootste criticus, hij legt zich soms te veel druk op. Je kunt niet elke wedstrijd superman zijn.” (Rio Ferdinand)

9 Andrés Iniesta Barcelona (Spanjaard, 24)

Waarom? Samen met Xavi vormt hij een middenveldduo dat zowel bij Barcelona als Spanje het tempo en de manier van voetballen bepaalt. Iniesta bezit de gave op de juiste momenten de ruimte op te zoeken, tussen de linies te lopen en met geniale assists uit te pakken.

Citaat: “De enige posities die ik nog niet speelde sinds ik zes jaar geleden bij Barcelona debuteerde, zijn die van doelman en diepe spits.”

Over hem: “Messi en Iniesta zijn twee spelers die de komende vijf of zes jaren een belangrijke rol moeten vertolken in de toekomst van Barcelona.” (Txiki Beguiristain)

10 Sergio Agüero Atlético Madrid (Argentijn, 20)

Waarom? Hij is het liefje is van Giannina Maradona, de dochter van. Samen verwachten ze binnenkort een eerste kindje. Ook op de grasmat doet Agüero zijn schoonpa eer aan. Snel, wendbaar, korte dribbelbewegingen en uiterst efficiënt voor doel.

Citaat: “Voetbal is voor mij iets natuurlijks, ik beschouw het meer als fun dan als een job. Met mijn vrienden een balletje trappen is even belangrijk als de finale van de Wereldbeker spelen.”

Over hem: “Hij maakt ons het leven makkelijk op het veld. Wanneer we in de problemen geraken, geven we gewoon de bal aan hem en dan komt alles wel goed.” (Luís García)

11 Iker Casillas Real Madrid (Spanjaard, 27)

Waarom? Clubmonument en een van de beste doelmannen in de wereld. Zelfs in een mindere periode. Is buiten een uitstekende doelman ook een trendsetter, zoals het keepen in korte mouwen en het gebruik van viervingerige keepershandschoenen.

Citaat: “Al sinds mijn vier jaar ben ik fan van Real Madrid en sinds mijn achtste lid van de club. 38 jaar lijkt me een mooie leeftijd om er later mee te stoppen… om dan voorzitter van Real Madrid te worden.”

Over hem: “40, 400 of 4000 miljoen euro: geen geld is genoeg om Casillas te vervangen. Hij is niet enkel de beste doelman ter wereld, maar ook de vriendelijkste en beste sportman van de club.” (Ramón Caldéron)

12 Franck Ribéry Bayern München (Fransman, 25)

Waarom? De ontbrekende schakel op het tactische schaakbord van coach Jürgen Klinsmann en de Franse bondscoach Raymond Domenech. Sinds ‘Ti Franck’ in september volledig herstelde van zijn operatie aan de linkerenkel, namen zijn technisch vermogen, agressiviteit en wilskracht toe.

Citaat: “Het was mijn bedoeling om voor stilte te zorgen in de Duitse voetbalstadions. Ik ben er bijna in geslaagd, want de meeste fans kijken vol bewondering en met open mond naar mijn dribbels en acties.”

Over hem: “Bij Bayern München zorgt Franck voor een nieuwe wind. Zijn creativiteit is vergelijkbaar met een muziekpartituur. Geen enkele speler in de Bundesliga kan met zijn techniek en snelheid zo het ritme aangeven.” (Franz Beckenbauer)

13 Wayne Rooney Manchester United (Brit, 23)

Waarom? Vorig seizoen nog in de schaduw gespeeld door Cristiano Ronaldo, maar de voorbije weken schiet hij met scherp, op alle niveaus, ook in interlands. Wordt langzaam volwassen, op en naast het veld.

Citaat: “De druk bij United is veel groter. Er lopen mensen die me willen neerkogelen.”

Over hem: “Hij kan voorin spelen, links op de flank, rechts op de flank en achter de spits. Ik vind hem een magische voetballer.” (Fabio Capello)

14 Cesc Fàbregas Arsenal (Spanjaard, 21)

Waarom? Omdat hij de architect is van een van de jongste en leukst voetballende teams van de wereld. Arsenal wint nu al een paar jaar niks, maar is een streling voor het oog. En altijd is daar weer die jonge architect, die amper rust, maar altijd het spel kan bepalen. Vorig seizoen 7 goals en 20 (!) assists in de competitie alleen.

Citaat: “Toen ik mijn eerste goal maakte, ben ik naar huis gegaan, dronk ik een cola en at ik een Kindersurprise-ei.”

Over hem: “De vista van Cesc is vergelijkbaar met die van Platini. Platini was wel meer een aanvaller, ook qua mentaliteit, Cesc is eerder een middenvelder. Platini kon zich koest houden tijdens een wedstrijd en dan denken: nu wil ik scoren. Cesc is iemand die de hele tijd in het hart van het spel probeert te zijn.” (Arsène Wenger)

15 Frank Lampard Chelsea (Brit, 30)

Waarom? Is sinds deze zomer de best betaalde Engelse prof, in augustus tekende hij een nieuw contract van vijf jaar bij Chelsea, dat iets minder dan 50 miljoen euro waard is. José Mourinho noemde hem ooit de meest professionele speler met wie hij te maken had. Als respect kan dat tellen.

Citaat: “Elen (Rives, zijn vriendin, nvdr) is opgegroeid met Barcelona en ze vindt het eigenlijk vervelend om naar mij te kijken als ik geen trucjes à la Ronaldinho doe. Ik moet haar dan altijd uitleggen dat zoiets niet altijd of in elke wedstrijd kan.”

Over hem: “Lamps is Lamps. Als hij goed speelt, is hij de beste van de wereld. Als hij slecht speelt, is hij de tweede of derde beste.” (José Mourinho)

16 Ruud van Nistelrooy Real Madrid (Nederlander, 32)

Waarom? Pure scoremachine, die in de zestien meter constant op de loer ligt en uitpakt met een bijzonder hoge graad van efficiëntie.

Citaat: “In Engeland gebeuren er interessante dingen. Mensen die komen en grote investeringen willen doen, maar ik denk niet alleen aan geld. Ik prefereer te blijven bij de witte ploeg, in plaats te kiezen voor een blanco cheque.”

Over hem: “Ik kan nog veel van hem leren.” (Rafael van der Vaart)

17 Marcos Senna Villarreal (Braziliaan/Spanjaard, 32)

Waarom? Vorig seizoen was hij de stille kracht achter het superseizoen van Villarreal en ook de huidige succesvolle competitiestart is in grote mate te danken aan het uitstekende positiespel, de leiderscapaciteiten en het verzorgde uitvoetballen van Marcos Senna.

Citaat: “Ik stond twee zomers geleden héél dicht bij een transfer naar Manchester United, Alex Ferguson praatte uitvoerig met mijn makelaar en alles was in orde. Tot ze ineens Michael Carrick kochten.”

Over hem: “Senna is Villarreals beste speler. Hij speelt scherp, zet alle aanvallen op en technisch is hij veel getalenteerder dan de meeste spelers op zijn positie.” (Pascal Cygan)

18 Karim Benzema Ol. Lyon (Fransman, 20)

Waarom? Hoopte via het EK een droomtransfer af te dwingen naar de Italiaanse of Spaanse competitie, maar slaagde niet in zijn opzet. In de Franse competitie scoort hij weer met de ogen dicht.

Citaat: “Indien je van voetbal als sport houdt, mag geld nooit een doorslaggevende factor vormen in het begin van een loopbaan.”

Over hem: “Maak een mengeling van Ronaldinho, Van Basten en Papin en je komt uit bij Benzema.” (Jean-Pierre Papin)

19 Emmanuel Adebayor Arsenal (Togolees, 24)

Waarom? Presteerde nog nooit zo sterk, voelt zich bijzonder goed in de zestien meter van de tegenstander en werd met 24 treffers tweede in de topschutterslijst van de Engelse competitie vorig seizoen. Zorgde er bijna in zijn eentje voor dat Togo zich plaatste voor de volgende ronde van het WK.

Citaat: “Wij hebben een goed team en zijn allemaal tussen 21 en 26 jaar. Het is eenvoudig: we delen dezelfde ideeën, we zijn als broers voor mekaar.”

Over hem: “Twee jaar geleden keek je naar hem en dacht je: hij is niet slecht, maar er ontbreken nog een paar details om uit te groeien tot een absolute topper.” (Kevin Keegan)

20 Diego Werder Bremen (Braziliaan, 23)

Waarom? De motor en het creatieve brein van Werder Bremen.

Citaat: “Ik wil graag een onmisbare pion worden voor de Braziliaanse nationale ploeg.”

Over hem: “Waarom Diego bij FC Porto niet in mijn plannen paste? Hij is een heel goede voetballer, maar sukkelde met een groot probleem: als aanvallende middenvelder scoorde hij niet.” (Co Adriaanse)

21 Rafael van der Vaart Real Madrid (Nederlander, 25)

Waarom? Drukte al snel zijn stempel op het spel van Real Madrid, een man van de geniale assist.

Citaat: “Mijn grootvader Rafael woont nog in Spanje. Ik had hem niets verteld over Real zolang de deal niet rond was. Omwille van zijn leeftijd mag hij zich niet te fel opwinden.”

Over hem: “Rafael vindt het belangrijk dat ik kijk en op hem let. Hij vindt het erg leuk om er met mij over te praten – als hij goed gespeeld heeft…” (Sylvie Meis)

22 Daniele De Rossi AS Roma (Italiaan, 25)

Waarom? Blonde kilometervreter die eigenlijk nooit ophoudt met het recupereren van ballen en goed anticipeert.

Citaat: “Ik word vaak vergeleken met Andrea Pirlo. Maar die redenering klopt niet helemaal. Hij zorgt voor meer punten bij AC Milan dan ik bij AS Roma.”

Over hem: “Daniele mag je onderbrengen in de categorie van beste middenvelders ter wereld. Ik schat hem even hoog in als Frank Lampard en Steven Gerrard.” (Antonio Di Natale)

23 Moussa Dembélé AZ (Belg, 21)

Waarom? Onze landgenoot is bezig aan een opmerkelijke opmars. Door zijn balvastheid en technisch vermogen charmeert hij nu ook de grote Europese clubs, zoals Hamburger SV, Chelsea, Arsenal, Barcelona en Inter.

Citaat: “Sinds ik prof ben, heb ik al vijf keer mijn hart laten onderzoeken.”

Over hem: “Als Louis van Gaal hem dat vraagt, speelt hij ook zonder morren libero.” (Patrick Vervoort)

24 Andrei Arshavin Zenit Sint-Petersburg (Rus, 27)

Waarom? Ontpopte zich tot de absolute smaakmaker tijdens het EK, leek op weg naar een transfer, maar bleef uiteindelijk toch in Rusland. Klassespeler, immens snel en met de bal aan de voet heel onvoorspelbaar.

Citaat: ‘Ik ben al lang supporter van Barcelona. Het is mijn droomclub.”

Over hem: “Na Vladimir Poetin is hij de belangrijkste man in Sint-Petersburg. Hij kan zich alles permitteren. Wanneer hij naar een discotheek gaat, dan doet hij dat op zijn pantoffels.” (Nicolas Lombaerts)

25 Didier Drogba Chelsea (Ivoriaan, 30)

Waarom? Dankzij onder meer twee goals van hem tegen Liverpool raakte Chelsea in de finale van de Champions League. Sukkelt dit seizoen met blessures aan enkel en knie en komt maar moeizaam op toerental.

Citaat: “Mijn volgende droom als ambassadeur van de VN is naar plaatsen te reizen waar mensen niet de middelen hebben om te leven. Ik kan in mijn zetel blijven zitten en erover praten, maar er is beters te doen.”

Over hem: “Toen hij geblesseerd raakte tegen Cluj heb ik gebeden dat het niet erg zou zijn. Nadat de dokter hem onderzocht en zijn onbeschikbaarheid op slechts een paar weken schatte, dacht ik: soms luistert God toch.” (Luiz Felipe Scolari)

26 Gianluigi Buffon Juventus (Italiaan, 30)

Waarom? Steunpilaar van zijn ploeg en de Italiaanse nationale ploeg, want bijzonder betrouwbaar én puntenpakker bij uitstek.

Citaat: “Mijn persoonlijk referentiepunt blijft de Squadra. Zolang de bondscoach mij oproept, ben ik goed genoeg.”

Over hem: “Ik zag de dvd met de wedstrijdbeelden van Cyprus tegen Italië. Het is eenvoudig: Marcello Lippi moet een monument bouwen voor Gigi.” (Giovanni Trapattoni)

27 Wesley Sneijder Real Madrid (Nederlander, 24)

Waarom? Een jonge vedette, met een groot ego en dito zelfbewustzijn. Groeide op vrij korte tijd uit tot een steunpilaar bij Real Madrid, waar hij uitpakt met fraaie technische acties en regelmatig scoort met zijn verschroeiende schoten op afstand.

Citaat: “Ik sta niet open voor een mental coach. Wat heb ik nou aan zo iemand, die mij gaat vertellen wat ik beter moet doen?”

Over hem: ‘Wesley werd pas een kerel in Spanje: hij werd er overhoop gescholden als hij zijn kilometers niet maakte.” (Hugo Borst)

28 Yoann Gourcuff Bordeaux (Fransman, 22)

Waarom? Jonge aanvallende middenvelder, die door AC Milan voor één seizoen wordt verhuurd aan Bordeaux. Verkeert in bloedvorm: zorgt voor diepgang en scoort ook geregeld.

Citaat: “Het was geen verloren tijd bij AC Milan. Ik had grote spelers om me heen in een uitzonderlijke omgeving.”

Over hem: “Met alle respect voor Yoann, maar we hadden de ambitie om hem lang te houden bij Rennes en van hem een symbool van de club te maken.” (Emmanuel Cueff)

29 Daniel Alves Barcelona (Braziliaan, 25)

Waarom? Zijn offensieve bevliegingen vormen een kwelling voor elke verdediging van de tegenstander. Hij pakt niet alleen uit met de nodige diepgang, hij strooit constant met gevaarlijke voorzetten en scoort ook nog eens gemakkelijk.

Citaat: “Ik ben wie ik ben dankzij FC Sevilla. Als een kind kwam ik, als een man vertrok ik.”

Over hem: “We beschikken sinds dit seizoen over de beste rechtsback van de wereld.” (Joan Laporta)

30 Samuel Eto’o Barcelona (Kameroener, 27)

Waarom? Deze pijlsnelle en heel beweeglijke spits zit aan een gemiddelde van één doelpunt per duel dat hij speelt voor Barça in de Primera División of de Champions League.

Citaat: “Voetbal is voor mij plezier, geen manier om een leven op te bouwen.”

Over hem: “Een talent, maar vooral een buitengewoon sterke persoonlijkheid. Een speler bij wie het hoofd even snel reageert als de benen.” (Hristo Stoichkov)

31 Dimitar Berbatov Manchester United (Bulgaar, 27)

Waarom? Heel de zomer hield zijn transfer Engeland in de ban. Toen die er op de slotdag kwam, bleef het kanon stom. Pas de laatste weken scoort hij weer.

Citaat: “Mijn enig doel was naar hier komen. Mijn ambities en doelpunten zijn mooi en groots. Die wil ik maken bij de grootste club in de wereld.”

Over hem: “Toen hij drie was, brak hij hier in huis een glazen kastje terwijl hij een basketbal heen en weer shotte. We waren zo arm, dat we ons geen voetbal konden veroorloven.” (Margarita, zijn moeder)

32 Luca Toni Bayern München (Italiaan, 31)

Waarom? De topschutter van de Bundesliga vorig seizoen begon geblesseerd aan de competitie, maar de terugkeer van Ribéry zorgt voor vertrouwen en doelpunten.

Citaat: “Het is allemaal ongelofelijk snel gegaan. Eerst kende niemand me, dan werd ik topschutter van Europa, ging ik naar het WK en proef ik van de Champions League. Ik ben een gelukzak.”

Over hem: “Ik toonde Luca beelden van hoe François Sterchele zijn handbeweging imiteerde telkens hij scoorde. Hij vond het leuk en zag het als een vorm van erkenning.” (Daniel Van Buyten)

33 Alberto Gilardino Fiorentina (Italiaan, 26)

Waarom? Scoort na zijn transfer van Milan naar Fiorentina opnieuw vlot en bulkt van het vertrouwen.

Citaat: “Waarom het zo goed loopt bij Fiorentina en ik me opnieuw kan doorzetten? Omdat we meer met offensieve schema’s en bedoelingen werken.”

Over hem: “In principe geef ik altijd het vertrouwen aan de meest frisse spelers, maar wat Alberto tot dusver toonde, daar kan je niet omheen. Het is onmogelijk zo ’n speler op de bank te plaatsen.” (Cesare Prandelli)

34 Mauro Zárate Lazio (Argentijn, 21)

Waarom? Door zijn kracht en explosiviteit is deze Argentijnse jeugdinternational, die met de ploeg onder twintig jaar wereldkampioen werd, de seizoensrevelatie van de Serie A.

Citaat: “Ik wist dat de Napolitanen heel fanatiek waren, maar niet dat het zo erg was.”

Over hem: “Indien ik met alles rekening hou, dan is de vergelijking met een toptalent als Lionel Messi nog zo gek niet.” (Claudio Lotito)

35 Clarence Seedorf AC Milan (Nederlander, 32)

Waarom? Dat Ronaldinho het rugnummer 10 voor het eerst in zijn loopbaan niet kreeg, was veelzeggend voor de status van de Nederlandse spelmaker. Seedorf is de motor.

Citaat: “Jonge spelers worden tegenwoordig aan hun lot overgelaten. Het gaat eraan toe als op een vleesmarkt.”

Over hem: “Ik geef voorlopig de voorkeur aan anderen om achter de spits spelen. Dat wil niet zeggen dat ik Clarence afschrijf. Als het niet loopt met de huidige spelers, dan kom ik misschien wel weer bij hem uit.” (Bert van Marwijk)

36 Maicon Inter (Braziliaan, 27)

Waarom? Rechterverdediger die een hoog niveau haalt, na toch wel een aanpassingsperiode aan een andere manier van voetballen in Italië. Maakt graag gebruik van de ruimte op de flank om voor diepgang te zorgen.

Citaat: “Wanneer ik thuiskom na een wedstrijd, kijk ik op tv naar alle partijen. Belangrijk, want het beste is om te kijken wat niet goed gaat.”

Over hem: “Hij is zo technisch begaafd en soepel in zijn ledematen, dat je hem onmogelijk kan verslaan tijdens een partijtje tennisvoetbal. Dankzij hem kwam ik op het idee een exhibitiepartij te organiseren voor minderbedeelde kinderen.” (Júlio César)

37 Júlio César Inter (Braziliaan, 29)

Waarom? Na een operatie aan de buikspieren haalt de Braziliaanse international niet alleen een hoog en constant niveau bij Inter, ook bij de nationale ploeg houdt hij gemakkelijk zijn netten schoon.

Citaat: “De belangrijkste kwaliteit van een doelman is om cool te reageren na een mistasten.”

Over hem: “In absolute cijfers moet ik nu ook mijn meerdere herkennen in hem, want hij brak mijn record bij de nationale ploeg. Ik geraakte maar aan 401 minuten zonder tegendoelpunt, hij aan 492.” (Claudio Taffarel)

38 José Bosingwa Chelsea (Portugees, 26)

Waarom? Twintig miljoen euro, zoveel had Chelsea veil voor een van de beste rechtsachters van de wereld. Hij werd geboren in Congo, maar verhuisde al heel jong naar Portugal.

Citaat: “Toen ik veertien was, ging ik voor een ploegje voetballen dat 50 km van bij me thuis trainde. Een man van de club pikte in een wagen alle jeugdvoetballers op, maar na de training was ik soms maar om elf à twaalf uur ’s nachts terug.”

Over hem: “Flankverdedigers krijgen in het moderne voetbal veel tijd aan de bal. Hun rol in de manier waarop een ploeg voetbalt, is dus van levensbelang.” (Luiz Felipe Scolari)

39 Alessandro Del Piero Juventus (Italiaan, 33)

Waarom? Door de blessure van zijn spitsbroeder Trezeguet fungeert Del Piero nu in steun van Amauri. De veteraan laat zich gelden met assists en treffers.

Citaat: “Ik begrijp niet altijd goed waarom ik tegenover andere spelers in een concurrentiestrijd word uitgespeeld. Van die spelletjes gruwel ik.”

Over hem: “Als geen ander slaagt Alex erin een onmiddellijke impact op het spel te hebben. Hij heeft echt geen inlooptijd nodig, maar blinkt vooral uit door zijn effectiviteit en efficiëntie voor de ploeg.” (Fabio Capello)

40 Jermain Defoe Portsmouth (Brit, 26)

Waarom? Met 13 goals in 19 wedstrijden toonde hij na zijn transfer van Tottenham naar Portsmouth de klasse die iedereen in hem al lang vermoedde. Alleen speelt zijn grillig en moeilijk karakter hem al te vaak parten.

Citaat: “Stijl is belangrijk voor mij. Ik wil er anders uitzien dan de rest. Als ik het veld opga, draag ik wat ik zelf heb gekozen.”

Over hem: “Hij is verwaand en arrogant, maar toon hem de goal en hij is vertrokken.” (Harry Redknapp)

41 Robinho Manchester City (Braziliaan, 24)

Waarom? Sinds hij op 1 september 2008 overkwam van Real Madrid, heeft Robson de Souza Santos zich bijzonder snel aangepast aan de Premier League. Technisch is hij bijzonder onderlegd, hij heeft de vista om een goede laatste pass te versturen, en hij scoort ook geregeld.

Citaat: “Ik ben hier nu al een god en ik heb nog niks gedaan.”

Over hem: “Dat hij ons ruilde voor Manchester City, geeft aan dat het geen transfer om sportieve redenen was. Robinho is een brave jongen, maar hij heeft slechte raadgevers.” (Ramón Calderón)

42 Sergio Ramos Real Madrid (Spanjaard, 22)

Waarom? Hét typevoorbeeld van de moderne rechtsachter. Verdedigt secuur, heeft een groot volume en rukt makkelijk mee op. Door zijn combinatie aan looks, talent en zelfverzekerdheid groeide hij snel uit tot een publiekslieveling in Santiago Bernabéu.

Citaat: “Ik begon als spits. Gaandeweg ben ik naar achteren geschoven, tot ik bij Sevilla debuteerde in het eerste team als rechtsachter. Ik speelde nochtans graag als aanvaller en nu nog pik ik geregeld mijn goaltje mee.”

Over hem: “Mijn opvolger moet Sergio Ramos worden, hij zal binnen afzienbare tijd de beste verdediger ter wereld zijn.” (Paolo Maldini)

43 John Terry Chelsea (Brit, 27)

Waarom? Waarom zo laag bedoelt u. Wel, 2008 was nog niet echt het jaar van Terry. Topvoetbal eist fysiek zijn tol, aan rug- en voetproblemen werd in mei nog een armletsel toegevoegd. Voor de UEFA (op basis van zijn verleden) wel verdediger van het jaar, als dat een troost mag zijn.

Citaat: “Lampsy, ik geef het toe, de meisjes zien wat in hem. Mocht ik zo zijn, ik zou ook wel wat in hem zien.”

Over hem: “Wat je als club achterin nodig hebt, is een goeie communicator en organisator, zoals John Terry, iemand die een groot hart voor zijn club heeft.” (Christoph Metzelder)

44 Edwin van der Sar Manchester United (Nederlander, 37)

Waarom? Nog steeds niet versleten. Ondanks een aanslepend liesletsel een overwegend sterke campagne met United, zowel nationaal als internationaal, aangevuld met een sterk EK.

Citaat: “Ik heb dit keer ook weer gezegd dat ik in december beslis of ik nog doorga. Dat is me de voorbije twee keer goed bevallen, vandaar. Zolang ik het leuk vind en de manager en mijn ploegmaats tevreden zijn, speel ik.”

Over hem: “Hij is een gids, een adviseur voor de jongere spelers, een vertrouweling voor de ouderen, en op het veld mijn rechterhand.” (Bert van Marwijk)

45 Patrice Evra Manchester United (Fransman, 27)

Waarom? 47 keer trok hij vorig seizoen het shirt van Manchester United aan, en amper liet hij zich op een foutje betrappen. Hij scoort zelden, maar werd vanwege zijn regelmaat in de ploeg van het seizoen gezet.

Citaat: “Ik ben de beste dj van de kleedkamer. Rio Ferdinand vindt dat hij de beste songs op zijn iPod heeft staan, maar dat klopt niet. Ik heb alle stijlen. Als de spelers me vragen: Patrice, zet je iPod aan, dan weet ik dat de wedstrijd is begonnen.”

Over hem: “Hij is een van de beste flankverdedigers van de wereld en zijn aanstekelijke persoonlijkheid draagt bij tot een ongelooflijke teamspirit.” (Alex Ferguson)

46 Yuri Zhirkov CSKA Moskou (Rus, 25)

Waarom? Aanvallende middenvelder, die bij de nationale ploeg werd omgevormd tot linkerverdediger. Is vooral gevaarlijk voor zijn rushes en infiltraties. Dribbelaar, die beschikt over een aardige solo en een goede trap.

Citaat: “Ik kreeg afgelopen zomer een aanbod van Lyon, maar ik ga alleen naar een Europese topclub.”

Over hem: “Hij is een van de beste linkerflankverdedigers in Europa. Als je Dirk Kuijt kan verplichten om bijna als rechtsback te spelen, dan ben je heel sterk.” (Guus Hiddink)

47 Frédéric Kanouté FC Sevilla (Frans/Malinees, 31)

Waarom? Topschutter, die aan de lopende band scoort voor FC Sevilla. Ook bij de nationale ploeg van Mali draait alles rond de centrumaanvaller.

Citaat: “Als moslim is mijn rolmodel de profeet Mohammed: vrede met hem. Maar ik heb ook veel bewondering voor personen als Nelson Mandela en Muhammed Ali. Mensen die van niks begonnen en er alles uithaalden, door een ongelofelijke discipline.”

Over hem: “In Mali tellen we geen vedetten. Frédéric Kanouté is bescheiden.” (Mama Dissa)

48 Yaya Touré Barcelona (Ivoriaan, 25)

Waarom? Sierlijke slanke controlerende middenvelder, de ideale verbindingspersoon tussen verdediging en aanval.

Citaat: “Ik kom op het veld met als belangrijkste punt: het amusement en dan de individuele vrijheid, maar binnen een zeker collectief.”

Over hem: “Ik ben niet verrast door de ontwikkeling van mij broer, want ik zei altijd dat hij over meer talent beschikt.” (Kolo Touré)

49 Mohamed Sissoko Juventus (Frans/Malinees, 23)

Waarom? Controlerende middenvelder met een bijzonder grote longinhoud.

Citaat: “Ik word vaak vergeleken met Patrick Vieira. Hij bewees al een grote voetballer te zijn, ik nog niet. Maar ik ben er van overtuigd dat ik sterker en beter kan worden dan hij.”

Over hem: “Sissoko is een voetballer die altijd op het juiste moment op de goede plaats staat.” (Jean-Claude Blanc)

50 Ezequiel Lavezzi Napoli (Argentijn, 23)

Waarom? De held van het seizoensbegin, die ook al op de Olympische Spelen van Peking zijn visitekaartje afgaf.

Citaat: “Het Italiaanse voetbal is goed vergelijkbaar met het Argentijnse. Het klopt helemaal niet dat het gemaakt is om te verdedigen, dat er weinig ruimte is en zelden wordt gescoord.”

Over hem: “Als je sprankelend voetbal wil zien in Italië, moet je Napoli bekijken. Lavezzi is door zijn snelheid een openbaring.” (Marcello Lippi) S

door matthias stockmans, peter t’kint, nicolas ribaudo en frédéric vanheule

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier