Koen Meulenaere
Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Maandag 09/01

Wat met Karel Snoeckx gebeurt, klinkt een beetje raar. Hij was eigenlijk van Lierse, Germinal Beerschot koopt hem, en verhuurt hem nu weer aan Lierse. Benieuwd of Karel nog weet welke kant hij moet uitrennen, als het straks Lierse-Germinal Beerschot is.

Snoeckx is in zekere zin een voorbeeld van ‘sale and lease back’, een procedé dat de regering al vijf jaar toepast om haar begroting zogezegd in evenwicht af te sluiten. In werkelijkheid is die begroting even weinig in evenwicht als het gemoed van Emile Mpenza. Als je op het einde van het jaar de gaten opvult door iets van gelijkaardige waarde te verkopen, dan klopt de balans wel, alleen heb je na een paar jaar niets meer over om te verkopen, en dan zal de balans niet meer kloppen. Geen politicus die zich dat aantrekt, dat probleem is voor de volgende generatie. Zijnde het gros van onze lezers.

Wat de regering onder meer doet, is overheidgebouwen verkopen en die onmiddellijk terug huren. Het idee is geïntroduceerd door Etienne Schouppe, toen die nog baas van de spoorwegen was. En in De Zevende Dag de reizigers ging uitschelden omdat ze niets anders deden dan klagen. Als er binnenkort plots geen rails meer liggen op een u vertrouwd spoortraject, weet dan dat ‘sale and lease back’ één groot nadeel heeft : de afloop van de huurovereenkomst.

Woensdag 11/01

‘Staat hij er in, of staat hij er niet in ?’ That’s the question, telkens de top 100 van de belangrijkste figuren in ons voetbal eraan komt. Een uitstekend initiatief van, hoeft het gezegd, dit blad. ‘Hij’ is dan onze goede vriend Jan Peeters (72), de echtgenoot van Francine Borremans (27), tevens voorzitter van de Koninklijke Belgische Voetbalbond.

Wij hebben hier al de ene na de andere pen leeg geschreven om Jan te verdedigen tegen alle lage aanvallen die hij vanuit de media moet incasseren, en waarbij dit magazine zich niet onbetuigd laat. Vorig jaar stond hij op 100, beschamender nog dan helemaal nergens. Iemand op 98 zetten, tot daar toe. Maar iemand op 100 plaatsen, dat is er de aandacht nog eens extra op trekken. Dit jaar staat Aimé Anthuenis 100ste.

Waar prijkt Peeters ? Dat moet heel wat hoger zijn. Want wat is er onder Jan de voorbije twaalf maanden niet allemaal ten goede gewijzigd ? Michel Preud’homme is voorzitter van de Technische Commissie geworden, René Vandereycken bondscoach, er was een schitterend plan van de commissie- Preud’homme en een mooi voorstel van de commissie-Vanden Stock, en een onverhoopt televisiecontract keert de clubs meer dan het dubbele van vorig seizoen uit. Zonder onwaarschijnlijke pech zaten de nationale beloften bij de beste acht van Europa, en het centrum in Tubeke nadert zijn voltooiing. Wij roepen dus viva voce : bravo Jan.

Staat er niet in ! ! ! Staat niet in de top-100, kunt u dat geloven ? De bondsvoorzitter. Ja, in de rubriek Exit : ‘Jan Peeters (100).’ Jan, Francine, beste wensen voor 2006, en laat het niet aan jullie warme harten komen. Zolang de paling maar op smaak is.

Donderdag 12/01

Sterke prestatie overigens van Germain Landsheere, bijgenaamd l’avare, de nu al legendarische penningmeester van de bond. Vorig jaar 54ste, dit jaar opnieuw 54ste ! Dat de eerste het jaar nadien eerste blijft, dat kan. De tweede die opnieuw tweede wordt, niemand zal ervan opkijken. Tot en met de vijftiende is dat allemaal best te verklaren. Maar de 54ste die 54ste blijft, dat is ongezien. Proficiat Germain. Wij zullen binnenshuis een beetje lobbyen om u volgend jaar naar een 53ste plaats te pushen, wat toch meer overeenkomt met de ware status van een penningmeester.

Opmerkelijk is tevens dat Sport/Voetbal Magazine, toch dé richtingaangevende stem in het hele voetbaldebat, zelf ontbreekt in dat lijstje. Valse bescheidenheid, een andere reden valt niet te bedenken. Uw Scout doet hierbij een beroep op zijn positief injunctierecht om die fout te corrigeren, en zet Sport/Voetbal Magazine op negen. Achter Herman Wijnants, maar vóór Dominique D’Onofrio.

koen meulenaere

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier