Wat onthoudt de technische staf van de Rode Duivels van de voorbije interlands? Marc Wilmots, assistent-bondscoach, doet een aantal opmerkelijke vaststellingen.

Over de kalender

Wilmots: “Beginnen tegen Duitsland was goed. Die keuze was terecht, JoachimLöw heeft zelf gezegd dat Duitsland nog niet klaar was. Op het moment dat de planning werd opgemaakt, zaten we in de vierde pot. Je vertrekt naar die discussie met een strategie, maar jij leidt de debatten niet. Die worden geleid door Duitsland. Dat ontving van vier landen de vraag om als eerste tegen hen te spelen. En dan kiest Duitsland. En vervolgens kiezen de Turken, want zij zitten in pot twee. Wij rekenden op twee op zes, het is nu anders. Dat betekent dat het tegen Kazachstan en Azerbeidzjan 12 op 12 moet zijn en tegen Oostenrijk minstens 4 op 6. Daarna krijg je Turkije thuis. Win je dan, dan moet je op de laatste speeldag naar Duitsland, op dat moment wellicht al geplaatst.”

Over de ontgoocheling na de twee interlands

Wilmots: “Mijn grote ontgoocheling is dat we in Turkije de beste ploeg waren en toch verloren. Ontgoocheling is er ook bij de puntenoogst. We hebben twee goeie ploegen in de eerste helft belet op hun beste niveau te spelen. Nadien hebben we twee keer de punten weggegeven. Hoe komt dat? Ik denk dat we één ding zeker moeten verbeteren en dat is ons fysiek niveau. Die fouten maken we misschien omdat we in het rood voetballen. Als je fysiek en mentaal goed bent, ga je niet in het rood als het tempo wordt opgetrokken.”

Over de positieve punten na de twee interlands.

Wilmots: “De man in de straat heeft weer een nationale ploeg gevonden. Twee matchen binnen vier dagen en allebei op niveau, dat is lang geleden. Verder: de transformatie van Vincent Kompany buiten het veld. Dat is dag en nacht. Zes maanden geleden had ik nog ruzie met hem, omdat ik vond dat hij niet als een prof leefde, nu heb ik hem gefeliciteerd. Rechtsachter Toby Alderweireld. Twintig jaar, stelt zichzelf voortdurend in vraag, fysiek sterk en goeie traptechniek. Niet in de problemen tegen Arda, noch Podolski, twee kwaaie klanten. Aan hem om nu in Ajax te werken aan het offensieve, op voorzetten. Die opdracht kreeg hij mee. Hij weet dat we nu centraal vier man van internationale klasse hebben – Kompany, Van Buyten, Vermaelen en Lombaerts – maar dat we rechts zoeken.

“Er is een mix van talen, aan alle drie de tafels. Het is een vriendengroep. De affaire- Van Buyten heeft ons geholpen om dat groepsgevoel te versterken. Iedereen besefte dat het hem ook had kunnen overkomen, zo’n openbare lynchpartij. Zijn tekst? Die was door ons eerst gelezen én goedgekeurd. Wij hebben hem gesteund, maar of dat betekent dat hij beschikbaar blijft, dat hangt van hem af.”

Over het aanvalsspel

“Het gaat om efficiëntie, niet om ‘het mooie spel’. Er mag wat meer naar voren komen, daar ben ik het mee eens. Maar Romelu Lukaku zit in een moeilijke periode, die jongen is zeventien, hij moet nog veel leren. En hij miste fysiek een deel van de voorbereiding. Moussa Dembélé heeft tegen Duitsland een goeie match gespeeld, maar nu ga ik hard zijn: één wedstrijd op zeven presteren is niet voldoende. De tweede match was al minder, maar niet onverwacht: als je geen voorbereiding had, en je gaat in één wedstrijd heel zwaar in het rood, dan is het vijf dagen later moeilijker. Ik heb wel een Moussa gezien met een grote glimlach. Anderzijds: hij moet in zijn spel meer variëren, niet altijd de bal laag opvragen, maar ook eens diep gaan zonder. Zichzelf pijn doen. En dat killersinstinct ontwikkelen.

“De drie spitsen die we hebben – Benteke, Vossen en Lukaku – zijn 20, 20 en 17. Is het normaal dat je ploeg van zulke jonge jongens afhangt? Het wordt tijd dat de clubs hun filosofie bijsturen.” S

PIERRE BILIC & PETER T’KINT

‘Dembélé moet meer variëren.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content