De alleskunner

© GF

De artiest Jan Bucquoy opende onlangs een humoristische tentoonstelling die gewijd is aan enkele Rode Duivels.

Jan Bucquoy :‘Aangezien ze dé zomerhelden van het moment zijn, heb ik beslist om de voetballers te eren in mijn Slipmuseum in Brussel. Voor de gelegenheid heb ik acht Rode Duivels uitgepikt: ThibautCourtois, RomeluLukaku, ThomasMeunier, MarouaneFellaini, Eden Hazard, Vincent Kompany, Toby Alderweireld en Kevin De Bruyne. Het is een collage geworden: ik heb het gezicht van de speler groot afgebeeld en een echte onderbroek over hun hoofd getrokken. Hun lippen heb ik bloedrood geverfd. Het thema van het museum is extreem revolutionair, moet ik zelf toegeven: we dragen allemaal een onderbroek, het heeft dus geen zin om je beter te wanen dan een ander.

De alleskunner
© GF

‘Ik heb een fan van Thomas Meunier en dat dateert zeker niet van dit WK. Toen ik nog voetbalde, was ik net als hij een rechtsachter. Dat alleen is al een goede reden om het personage Meunier te appreciëren. En hij heeft een goede smaak wat vrouwen betreft. Ik ken zijn wederhelft niet persoonlijk, maar ze geeft de indruk een actieve en intelligente vrouw te zijn. Ik zou nog tal van goede argumenten kunnen geven om mijn bewondering voor Meunier te verklaren. Die gast komt van Virton. Van godbetert Virton is hij naar Brugge kunnen gaan. En nu zit hij bij PSG. Elke jonge kerel die vandaag tegen een bal trapt, droomt ervan om bij PSG te voetballen. Weet je wat Virton voorstelt? Virton is voor de Walen wat Harelbeke voor Vlamingen is. Een kleine stad, met een nietszeggende voetbalploeg. Je kunt je niet inbeelden wat het is om het traject Virton-PSG af te leggen.

De alleskunner
© GF

‘Meunier is een verdediger die zijn offensieve impulsen niet moet onderdrukken en dat vind ik wel iets hebben. In mijn periode werd een back uitgescholden wanneer hij de middellijn durfde over te steken. Meunier gaat constant op en af. Hij rent naar voren en neemt zijn plaats weer in achterin. Om zoiets vol te houden moet je over een serieuze koffer beschikken. Met zijn techniek zit het ook goed. Hij kan een dodelijke pass geven in de rug van de verdedigers en hij is in staat om een volledige verdediging in de war te brengen met een actie op de flank. In feite is Thomas Meunier een alleskunner. Ik heb hem van heel dichtbij gevolgd bij Club Brugge en het viel mij op dat hij de korte combinaties ook beheerst. Hij combineerde vaak met Refaelov en Vázquez alsof hij zijn verleden als aanvaller niet kan loslaten. Het zegt wel iets over hem. Toen Juan Carlos Garrido hem naar de verdediging haalde, vroeg iedereen zich af wat er scheelde. Maar het is dankzij die positiewissel dat hij een stek bij de Rode Duivels heeft veroverd, dat hij bij PSG beland is en dat hij heeft kunnen uitblinken in Rusland. Je ziet dat een carrière van details afhangt.

De alleskunner
© GF

‘Op menselijk vlak lijkt hij mij iemand met een grote verantwoordelijkheidszin. Je voelt meteen dat hij naast het voetbal ook met andere zaken bezig is. Hij houdt van kunst en fotografie. Je merkt dat hij geen doodgewoon leven wil leiden. Weet je wat mij gelukkig zou maken? Hem een kunstwerk geven in ruil voor de onderbroek die hij droeg tegen Brazilië. Hij mag gerust ook het ondergoed van zijn maatje Neymar meebrengen. Uiteraard is Neymar dan vrij om een werk te kiezen uit mijn galerij.’

De alleskunner
© GF
Jan Bucquoy
Jan Bucquoy© AFP

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier