Lazio verrast in aangename zin.

Ook zondagmiddag vloog de arend drie minuten boven het Olympisch Stadion, net voor de aftrap van Lazio-Brescia. Met de symbolische actie, die vanaf nu voor elke thuiswedstrijd plaatsvindt, wil president Claudio Lotito de supporters weer een gevoel van betrokkenheid geven. De voorbije jaren was er vaak tweespalt tussen de ultra’s en de voorzitter die, toen hij in juli 2004 de club overnam, werkte aan een sanering op financieel vlak, maar ook qua uitstraling van Lazio.

Dat de Romeinen na zes speeldagen aan de leiding staan, vindt Lotito mooi meegenomen. Maar het mag niet leiden tot extra hoge verwachtingen. Sinds hij de club overnam, eindigde Lazio één keer als derde. In het seizoen 2006/07 dwong het daarmee een CL-plaats af. De enige trofee sinds Lotito de macht heeft, was de Italiaanse beker in 2008. De andere vijf seizoenen was een tiende plaats het beste resultaat. Eén keer eindigde het zelfs als zestiende, na aftrek van de punten voor het voetbalschandaal. Vorig seizoen werd Lazio twaalfde.

Na een moeizame voorbereiding lukt alles bij de club waar ook de Belgische belofte Luis Pedro Cavanda almaar vaker in de basiself verschijnt. Zo staat de 23-jarige Argentijnse spits Mauro Zarate weer helemaal in de gratie. Zarate, het eerste jaar goed voor dertien goals, mocht vorig jaar – toen hij slechts drie keer scoorde – nog weg.

Maar dé man bij Lazio is de 25-jarige Braziliaan Hernanes, die achter de spitsen speelt. Liefst dertien miljoen euro werd betaald aan São Paulo, waarmee de polyvalente middenvelder twee keer kampioen werd. Eerst zag het ernaar uit dat Hernanes bij een van de Milanese clubs aan de slag zou gaan. Maar vorig seizoen, toen Leonardo trainer was, wilde AC Milan geen twaalf miljoen euro spenderen. Met Inter was er in april al een voorakkoord, maar de zaak ging niet door.

Trainer Edy Reja, door Lazio in februari ingehaald als opvolger voor Davide Ballardini, wilde Hernanes absoluut. De Braziliaanse international moet een meerwaarde kunnen bieden, vond Lotito. Dat blijkt ook, sneller dan gedacht.

Juventus verlengde het contract van verdediger GiorgioChiellini (26) van 2013 tot 2015. Chiellini, die afgelopen zomer nog op het WK speelde, verdient straks 3,5 miljoen per jaar.

Samuel Eto’o (Inter) was de absolute uitblinker bij de 4-1-zege in de CL tegen Werder Bremen. De Kameroense spits maakte drie van de vier goals en gaf de assist voor de vierde, gescoord door Wesley Sneijder. Dit seizoen zit hij al aan elf goals: naast de vier Europese scoorde hij vijf keer in competitie en twee keer in de Italiaanse supercup. Vorig jaar maakte hij in competitie twaalf goals, in de CL twee.

Palermo kon na vier en een halve maand blessureleed weer een beroep doen op de 31-jarige spits Fabrizio Miccoli die hersteld was van zijn blessure aan de ligamenten.

De erevoorzitter van Cesena gaf de geest. Edmeo Lugaresi was 80 jaar. Onder zijn voorzitterschap (van 1980 tot 2002) promoveerde Cesena twee keer naar de Serie A: in 1981 en 1987.

Nog een overlijden: Bruno Giorgi (69), de man die in 1984 bij toenmalig derdeklasser Lanerossi Vicenza Roberto Baggio liet debuteren. Giorgi bereikte in 1994 met het Cagliari van Luis Oliveira de halve finale van de UEFA Cup, waar Inter een maat te groot was. Vier jaar eerder voerde hij Fiorentina (met Roberto Baggio) naar de finale van de UEFA Cup, maar hij werd kort voor die finale (die Fiorentina zou verliezen van Juventus) ontslagen.

SalvatoreToto’ Schillaci, de Italiaanse held van het WK in 1990, waar hij topschutter werd, gaat acteren. In het derde seizoen van de fictiereeks Squadra antimafia-Palermo oggi gaat hij een maffiabaas vertolken. Schillaci, nu 45 en uitbater van een voetbalschool in Palermo, benadrukte dat hij buiten het kleine scherm helemaal tegen de maffia is.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier