Vijf mediawatchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM), Frank Raes (VRT-tv) en Marc Delire (RTBF-tv). Deze week is Dirk Deferme aan de beurt.

Anderlecht kwam door een 3-2-overwinning tegen Standard even dreigen voor de titel, maar met een 6-0 tegen Germinal Beerschot heeft Club Brugge laten voelen wie de baas is.

Dirk Deferme : “Dat is natuurlijk niet in een rechtstreekse confrontatie, want dat gaat ongetwijfeld een fantastische wedstrijd opleveren, denk ik, als je ziet welke spankracht en welk kwaliteitsvol voetbal Anderlecht û Standard heeft opgeleverd. Ik heb de laatste weken echt een aantal goeie wedstrijden gezien en dat verzoent hopelijk een heel pak mensen opnieuw met de Belgische competitie, want daar wordt heel snel negatief over gedaan. Dan kan je alleen maar reikhalzend uitkijken naar de Club Brugge û Anderlecht die op het programma staat. Brugge heeft de pole position en ik verwacht niet dat ze die nog moeten afgeven.”

Anderlecht speelde in een ongebruikelijke 3-4-3.

“Die eigenlijk een opvallend defensief accent had zonder dat Anderlecht verdedigend speelde. Het was eerder iets van zekerheid inbouwen, want Anderlecht had eigenlijk aan een gelijkspel genoeg tegen Standard om het op afstand te houden. Wat mij betreft, heeft Anthony Vanden Borre zijn status als international of scha- duwinternational helemaal waargemaakt. Wat die allemaal liet zien, was heel grote klasse.”

Club bleek tegen Beerschot bijzonder efficiënt : zelfs Timmy Simons scoorde, net nu Ruud Gullit in de tribune zat om hem voor Feyenoord te scouten. Zou die mogelijke transfer een goede stap in zijn carrière zijn ?

“Je hebt zo van die wedstrijden waarin alles erin vliegt en wedstrijden waarin je er niks in krijgt. Al speel je vaak even goed voetbal of is het niveau hetzelfde. Maar ik heb niet het gevoel dat Feyenoord een ploeg is die intrinsiek qua voetbal meer te bieden heeft dan Club Brugge. Maar we weten dat qua entourage, financiën, noem maar op, je bij een stap van de Belgische naar de Nederlandse competitie sowieso aan schaalvergroting doet. Op die manier is het wel een stap : ik kan me niet voorstellen dat hij bij Feyenoord minder gaat verdienen dan bij Club Brugge. Met zijn rijpheid kan hij perfect inschatten wat hij wel en niet moet doen. Een paar weken geleden riep ik hier nog naar de topclubs : hou Benjamin De Ceulaer hier alsjeblief. Maar Simons is een ander geval : eens je de vijfentwintig voorbij bent, kan je moeilijk zeggen dat die mannen hier moeten blijven. Je bent geneigd om te zeggen dat Anderlecht, Brugge, Standard en eventueel Genk ook moeten kunnen wat PSV, Feyenoord of Ajax laten zien, maar van de andere kant weet je dat er een wereld van verschil is wat de budgetten betreft. Dat is toch een niveauverschil waaraan je niet zomaar voorbij kan. Dat beetje meer kan een immens verschil betekenen.”

Standard deed door zijn nederlaag in de strijd om Europees voetbal de minste zaak.

“Standard heeft tegen Anderlecht zijn kwaliteiten laten zien en bevestigd wat het al vijftien, zestien wedstrijden op rij laat zien. Namelijk dat het een vrij goeie defensie heeft, maar zo’n verdediging kan je ook uit verband spelen, wat vrijdag minstens drie keer gebeurde. Maar mij is Standard absoluut niet tegengevallen. Ik vind dat het op zijn waarde geklopt is.”

RC Genk doet door zijn overwinning op AA Gent ook weer volop mee voor de derde plaats. Wie heeft de beste troeven : Genk of Standard ?

“Het is een kwestie van het hoofd koel houden en geen punten te laten vallen. Ik heb de indruk dat – los van wat het mentaal betekent om vrijdag voor het eerst in weken nog eens te verliezen – Standard de laatste weken, maanden iets standvastiger voetbalt dan Genk. Maar als Genk echt zijn beste voetbal laat zien, vind ik het net iets beter, aantrekkelijker voetbal op de mat leggen dan Standard. In de passing zit bij Genk, vind ik, net iets meer variatie, terwijl het bij Standard meer individueel talent is dat de gaten trekt. Conceiçao was minder tegen Anderlecht, maar outstanding tegen Club Brugge : je bent afhankelijk van de grilligheid van de individuen als je daarop leunt. En dat is eigenlijk wat Anderlecht tot voor enkele maanden ook deed en die individuen lieten het dan afweten. Genk is serieus op zijn gezicht gegaan bij Germinal Beerschot voor de beker. Een match waarvan ik denk dat ze heel veel verwachtten, want in de finale komen met Club Brugge betekent Europees voetbal zonder in die finale iets te moeten presteren. Ik vind dat Standard, dat in een winning mood was, de beste troeven heeft tenzij ze vrijdag een mentale knak hebben gekregen. Het zou kunnen dat de riem eraf springt. Dat kan ik op dit moment niet inschatten.”

Wat is Germinal Beerschot waard in de beker, denk je ? Grijs seizoen spelen ze maar met de 1-1 op Lokeren hebben ze misschien wel de beste uitgangspositie.

“Als ze de bekerfinale halen, verdienen ze wel iets, vind ik. Zonder dat ik iemand te kort wil doen, je verwacht niet meteen dat ze daarna gaan schitteren in de Uefacup. Van de andere kant verwachtte je dat ook niet van Beveren en die deden het tot op een bepaald moment uitstekend. Maar als alles loopt zoals de meesten verwachten, was Club Brugge û Germinal Beerschot de avant-première van de bekerfinale en dat was tot een beetje ontluisterend. In Duitsland gaat de finale tussen Schalke en Bayern. Dat zal net even iets anders zijn. Maar goed, dat is typisch voor de Belgische beker de laatste jaren : je mag al bijna verbaasd zijn als een ploeg van de topdrie in de finale staat.”

Ondertussen vechten Bergen, Oostende en Brussels tegen de degradatie. Wie heeft de beste troeven ?

“Twee van die drie zakken en als ik er twee zou noemen, zou dat een blote gok zijn. Bergen heeft een topschutter, iemand die makkelijk een doelpunt maakt, Oostende heeft ene iets solidere verdediging en Brussels heeft in de breedte, in totaliteit misschien iets meer én een heel makkelijk programma in vergelijking met de andere twee. Ik gun ze alledrie het behoud, maar als je bijvoorbeeld bij Oostende de individuele beleving bij de mensen naast het veld zag, was dat enorm. Maar een ploeg die in volle degradatiestrijd zit, moet toch iets meer los kunnen maken bij zijn supporters. Herinner je KV Mechelen toen die al wisten dat ze zeker waren van de degradatie : die beleving was veel intenser. Ze voetballen nu in derde voor veel meer volk dan veel van onze eersteklassers.”

Waar kijk je verder in deze op zijn laatste benen lopende competitie nog naar uit ?

“Naar de spannende strijd om de laatste plaats en Club Brugge û Anderlecht vooral. Ik denk dat die twee daar echt nog eens willen vlammen. Club is heus nog niet vergeten wat het in de heenronde is overkomen, toen Anderlecht op sterven na dood was en daar plots weer stond. Wat mij nog meer dan andere jaren opvalt, is de onwaarschijnlijke onverzettelijkheid van de sterkhouders. Een Timmy Simons die zijn nek uitsteekt en zegt : wie houdt ons van de dubbel ? Ik denk niet hij dat al eens met zoveel verve gezegd heeft. Gert Verheyen die ontploft bij elk doelpunt dat hij maakt. Inderdaad : wie doet hen wat ? Dat moeten ze bewijzen tegen Anderlecht.”

Raoul De Groote

‘Als Genk zijn beste voetbal laat zien, vind ik het net iets beter dan Standard.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier