Belgen spelen geen hoofdrol op het WK baanwielrennen.

In een olympisch jaar is het niet ongewoon dat het WK baanwielrennen nog net dat beetje meer aandacht krijgt dan gewoonlijk. Het WK in Manchester bood dan ook een unieke gelegenheid om de medaillefavorieten voor Beijing te ontwaren. Wat dat betreft heeft de Belgische delegatie zich niet meteen als topkandidaat gepresenteerd. Het eerste nummer begon nochtans veelbelovend: Dominique Cornu brak meteen het Belgisch record op de individuele achtervolging. Het leverde hem een twaalfde plaats op, wat jammer genoeg niet volstaat voor deelname aan de OS. Toch is het niet uitgesloten dat Cornu alsnog naar Beijing trekt, maar dan voor de olympische tijdrit. Alleen dreigen de plaatsen daar wel erg duur te worden. België heeft recht op twee deelnemers. Philippe Gilbert en Stijn Devolder zijn de verwachte namen. Leif Hoste heeft eveneens interesse, alleen heeft hij geen trek in de wegrit, wat één en ander nog verder compliceert.

Het verdere verloop van het WK bood de Belgen weinig om zich aan op te trekken. Iljo Keisse kende een offday op de individuele puntenkoers, waar wegrenner Vasil Kiryienka van Tinkoff de tegenstand overblufte. Ook Tim Mertens speelde in de scratch en de omnium geen rol van betekenis. De Belgische vrouwen eindigden in de ploegenachtervolging zelfs afgetekend laatste.

De Madison of ploegkoers was echter het onderdeel waar de Belgen het meest van verwacht hadden. Ook al zat de verhoopte medaille er niet in, toch kan de jonge tandem Keisse- De Ketele terugblikken op een knappe ploegkoers. De Belgen pakten vroeg in de wedstrijd een ronde, leken de boel te controleren en kwamen zelfs vrij lang in aanmerking voor goud, maar zodra het Zwitserse favorietenduo RisiMarvulli de finale in brand stak, namen de omstandigheden een lelijke wending voor Keisse en De Ketele. Het Britse koppel CavendishWiggins, dat eerder al de meeste punten had verzameld, walste plots over iedereen heen. Vooral Wiggins, eerder al oppermachtig bij de individuele achtervolging, maakte bijzonder veel indruk. In volle finale pakten de Britten onder zijn impuls zowaar een ronde. Een getelefoneerde aanval waar heel het peloton machteloos naar zat te kijken.

Het maakt de twee Britten meteen topfavoriet voor Beijing, al moet gezegd dat het sterke, nog te vormen, Australische koppel ontbrak in Manchester. Op de vorige olympiade degradeerden de Aussies met wegrenners Stuart O’Grady en Graeme Brown alle tegenstand.

door Jef Van Baelen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier