AA Gent, Club Brugge en STVV strijden nog om de tweede plaats en het daaraan verbonden CL-ticket. Analisten en fysiektrainers laten hun licht schijnen over de drie kandidaten.

Wim De Coninck {voetbalanalist Belgacom tv}

Ik denk niet dat STVV in staat is om tweede te worden maar het zal dicht in de buurt eindigen. De strijd zal tussen AA Gent en Club Brugge gaan. AA Gent heeft een groot voordeel dat ze op de laatste speeldag thuis spelen tegen Club Brugge. Dat zal zeker beslissend zijn. Aan de andere kant vind ik dat de Bruggelingen het meeste recht hebben op de Champions League. Ze werden tweede in de reguliere competitie en deden het zeker niet slecht in Europa. Het grootste verschil op dit moment is dat Gent in topvorm is en Club Brugge over zijn hoogtepunt heen is.

“Ik heb mijn twijfels bij de fysieke en mentale paraatheid van Brugge. Ze verliezen met 2-0 tegen Zulte Waregem, die bijna in elke match in play-off 1 een pak voor de broek hadden gekregen. Dat is een teken aan de wand. Anderlecht kwam winnen in Jan Breydel, terwijl heel Brugge uitriep dat dat nooit ging gebeuren. Onder Koster nam de ploeg een vliegende start en werd er eindelijk weer goed voetbal op de mat getoverd. Nu lijken de meesten moe en is van het collectieve geen sprake meer. Sommige spelers zijn meer met de scheidsrechter bezig dan met het spel. Het zijn allemaal signalen dat het op is bij Club Brugge. De focus lijkt ook weg, ze spelen niet meer intelligent. Gent daarentegen vormt dan weer wel een sterk geheel. Dat is volgens mij de verdienste van Preud’homme. Dat kan de doorslag geven in de eindafrekening. AA Gent is dus voor mij licht favoriet.

“Beide ploegen beschikken nog over een relatief fitte bank, dat zal straks ook zeker een rol gaan spelen. Preud’homme heeft net als Koster talent op overschot, maar de reservespelers van Gent lijken me fitter. Blauw-zwart moet daarnaast ook de ontgoocheling doorslikken dat de tweede plaats toch nog niet zeker is. En Gent heeft nog altijd de beker achter de hand.

“De hele formule van play-off 1 is wel een dubbeltje op zijn kant. De tweede plaats zet je in de voorrondes van de Champions League, maar je bent dan nog niet zeker van Europees voetbal. Gent zal eerder denken aan de beker dan aan de tweede plaats, en zelfs Kortrijk heeft er baat bij dat Club Brugge tweede wordt.

“Anderlecht is kampioen, maar is het aan zijn stand verplicht om te blijven presteren. Sommige spelers kunnen rusten, en bij anderen treedt onbewust decompressie op waardoor het niveau uiteindelijk toch zal zakken. Voor alle ploegen heeft het seizoen lang genoeg geduurd, en dat zal te merken zijn in die laatste matchen.”

Eddy Snelders {radiocommentator Sporza}

AA Gent heeft meer kans op de tweede plaats dan Club Brugge. STVV komt niet in aanmerking, al kunnen de Limburgers misschien wel profiteren van de mindere periode bij Club om derde te worden.

“Bij Gent is er veel vertrouwen, ze zitten echt in een opwaartse spiraal. De ploeg heeft zijn krachten volgens mij ook het best verdeeld: er is goed geroteerd, de spelers zijn niet oververmoeid, de blessurelast is klein. De ploeg staat frisser en scherper dan de andere pretendenten. Gent wil volgens mij ook die tweede plaats halen, Preud’homme gaat zich daar echt niet voor inhouden. Ze gaan zich niet sparen voor de beker, ook al leeft die enorm in Gent.

“Bij Brugge is het de omgekeerde beweging: in de reguliere competitie waren ze het meest regelmatig, maar de grote vorm is nu weg. Sommigen staan niet meer scherp en de halvering van hun voorsprong was misschien al een mentale tik nog voor play-off 1 begon. Het geloof lijkt een beetje weg. Perisic en Kouhemaha lijken minder in vorm. En Alcaraz was de laatste weken niet altijd even stevig achterin. Op Zulte Waregem verliezen, terwijl die in play-off 1 nog niet hadden gewonnen, is ook nooit een goed teken.

“De trainers hebben elk hun karakter. Preud’homme is volgens sommigen te gedreven, maar dat is net zijn sterkte. Koster is veel rustiger, maar wel to the point. Brepoels heeft dan weer zijn eigenheid mee. Ik heb hem ook zelden uitbundig zien doen.

“De kern van Gent is de meest uitgebalanceerde. Ze kunnen altijd iemand inbrengen die even goed is als de speler die vervangen wordt. Zeker in de context van de vele matchen die elkaar razendsnel opvolgen, is dat nu een voordeel.”

Gert Verheyen Gert Verheyen {voetbalanalist}

Ik ben geen gokker, het is zeer moeilijk te voorspellen wie het CL-ticket gaat veroveren. De drie ploegen maken wat mij betreft kans. AA Gent – Club Brugge op de laatste speeldag wordt misschien bepalend.

“STVV verrast mij al een heel jaar, dus waarom niet nog eens? Bij hen moet er het minste. Telkens als je denkt dat het voorbij is voor STVV, komen ze sterker terug. In play-off 1 spelen ze ook heel constant. Bij Brugge is de druk het grootst, omdat ze het liefst willen en er ook lang het best voor hebben gestaan. Ze zullen het meest ontgoocheld zijn als ze niet tweede worden.

“Anderlecht zal misschien niet meer met zijn basiself op de grasmat staan, maar ze zullen er blijven voor gaan en het spel eerlijk spelen. De druk is er bij hen af, maar daardoor zal ook een stuk vermoeidheid wegvallen. En wedstrijden cadeau doen, daar geloof ik niet in.

“Op dit moment is de mentale paraatheid belangrijker dan de fysieke. Als je een opdoffer krijgt, gaat dat ook op het veld meespelen. Op dat gebied staat Gent er het best voor. Het is beter voor het vertrouwen als je punten kan inhalen dan dat je ingehaald wordt. De beste voorbereiding op de beker is vertrouwen pakken door matchen te winnen, en geconcentreerd te blijven. Gent mag zich niet inhouden en zal dat ook niet doen.

“Het was een heel zwaar seizoen, met veel matchen, zonder echte winterstop. Voor ons is dat heel plezant om die ploegen te volgen, maar voor de spelers zelf is het erg belastend. Club Brugge moet hopen dat Kouhemaha en Perisic hun vorm terugvinden. Misschien is El Ghanassy gelanceerd na zijn eerste doelpunt en maakt hij er nog vier, maar gaat hij de resterende speeldagen allemaal mogen afwerken? Bij Gent wordt er echt enorm veel geroteerd. Ze kunnen drie spelers inwisselen voor even goede bankzitters.

“De drie clubs beschikken over goede doelmannen. Mignolet, Stijnen en Jorgacevic hebben in de competitie al punten gepakt voor hun ploeg, en dat kunnen ze zeker blijven doen.”

Bart Raes Bart Raes {sportcommentator}

Het is moeilijk in te schatten, maar volgens mij zal het gaan tussen AA Gent en Club Brugge. STVV speelt dit seizoen heel verdienstelijk, maar hun kern is te beperkt en aan het einde van het seizoen laat dat zich ongetwijfeld voelen.

“Ik geef een lichte voorkeur aan Gent, aangezien het op dit moment frisser oogt dan Club Brugge. De beslissing zal hoogstwaarschijnlijk vallen op de laatste speeldag in het Jules Ottenstadion. Club Brugge heeft dit seizoen buitenshuis nog niet kunnen overtuigen, dus voor hen wordt het extra moeilijk. Heel wat sleutelspelers, zoals Perisic en Kouemaha, zijn uit vorm en Dirar toont slechts sporadisch zijn klasse. In de laatste matchen lijken de spelers gefrustreerd, hangt er een negatieve energie rond de groep en dat zie je ook op het veld. Spelers die blijven mekkeren tegen de scheidsrechter en niet meer meeverdedigen bijvoorbeeld. Het zit in de kleine dingen, en op dat vlak denk ik dat AA Gent een kleine voorsprong heeft. Preu- d’homme kondigde maanden geleden al aan dat ze piekten naar de play-off, en dat blijken nu geen loze woorden te zijn geweest. Als je dan nog eens ziet wie ze allemaal op de bank hebben zitten … Club Brugge heeft ook een brede kern, maar ik vind dat er op hun bank minder kwaliteit zit. Het is voor mij duidelijk dat de invallers een beslissende rol zullen spelen in de strijd om dat CL-ticket.

“Ik hoop dat Anderlecht zijn taak als kampioen vervult en de resterende wedstrijden op een professionele manier afwerkt. Mocht het anders zijn, is dat natuurlijk menselijk. Er volgt automatisch een ontlading na het veroveren van de titel.

“Met het talent dat Club Brugge in zijn kern heeft, heeft het volgend seizoen een goeie kans om in de groepsfase van de Champions League te belanden. Bij Gent is het afwachten of ze volgend jaar nog dezelfde kern hebben. De Europese coëfficiënt van Club Brugge ligt ook hoger, waardoor ze gemakkelijker kunnen doorstoten dan de andere twee ploegen. Maar wie nu echt naar het kampioenenbal mag gaan, weten we waarschijnlijk pas op 8 mei.”

door aernout van lindt & gauthier vervaeke – beelden: reporters

AA Gent kan drie spelers inwisselen voor even goede bankzitters.

Gert Verheyen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier