BRENGT IEDERE WEEK VOETBAL UIT DE LAGERE KLASSES: DEZE WEEK: RUW CINEY

Als er zoiets als een ‘overall kampioen van bevordering’ zou bestaan, dan zou die titel dit seizoen zonder discussie naar Royale Union Wallonne Ciney zijn gegaan. Van alle ploegen uit vierde klasse haalde Ciney de meeste punten: 73 op een totaal van 90. Dat had nog meer kunnen zijn, want in de laatste drie wedstrijden werden maar twee punten meer gehaald – allicht begonnen de festiviteiten rond de titel door te wegen. Die titel werd vijf speeldagen voor het einde al binnengehaald, op het veld van Seraing. Tot dan had Ciney maar twee draws en twee nederlagen moeten toestaan. Het doelsaldo van de blauw-witten bedraagt 76-31.

De gemeente Ciney, niet ver van Dinant, is vooral bekend van het gelijknamige bier, dat tegenwoordig wel door Alken-Maes wordt gebrouwen. Burgemeester Guy Milcamps, supporter van RUW, is niet weinig blij dat daar ook voetbal bijkomt. “Naast onze Cuvée, onze kerktoren – die trouwens op het etiket prijkt – en onze overwinning in Spel Zonder Grenzen, hebben we nu een extra pluim om op onze hoed te steken. De club bestaat al sinds 1925 en draagt stamnummer 460, maar het is de eerste keer dat derde klasse bereikt wordt.”

Decennialang was RUW Ciney een liftploeg tussen eerste provinciale en bevordering. In 2005 promoveerde het voor het laatst, nadat het daarvoor elf jaar in provinciale had gesleten. “Daar is de ommekeer begonnen,” zegt burgemeester Milcamps, “door het harde werk van voorzitter Luc Dandoy en zijn team. En trainer Alexandre Chtéline niet vergeten, het huidige sportieve succes draagt zijn stempel.”

Maar de goede gang van zaken bij de blauw-witten is ook voor een flink stuk te danken aan het stadsbestuur. Dat investeerde stevig in sport – van voetbal tot kaatsen – en moderniseerde de infrastructuur van het Stade Tillieux (waar de meeste jeugdploegen spelen) en het Stade Lambert. Milcamps: “We zijn ervan overtuigd dat een euro die je investeert in de sport een euro is die je uitspaart op het sociale domein. Zeker voor ploegsporten geldt dat, want zij vormen een echte levensschool. De scholieren van Ciney zijn dit jaar trouwens ook kampioen geworden. Volgend seizoen zullen zij net als de andere jeugdteams nationaal mogen spelen door de promotie naar derde klasse. Bovendien is dat allemaal ook goed voor de uitstraling van de gemeente, die zich graag wil opwerpen als de hoofdstad van de Condroz. Wat dat betreft is de promotie voor ons de kers op de taart.”

(PM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier