Anderlecht-Club Brugge is op nadrukkelijk verzoek van de clubsponsors, de banken Fortis en Dexia, in het teken van de fair play geplaatst. De supporters werden bij dat initiatief niet betrokken. Dat zeggen Bart Uyttersprot en Johan Ceuppens van respectievelijk de Brugse en de Anderlechtse federatie van supporterclubs.

Bart Uyttersprot (Club Brugge) : “Dat zou ook niet veel uitgehaald hebben. Een wedstrijd tussen Anderlecht en Club Brugge blijft iets speciaals, ook voor de supporters. Maar in België worden supporters overdreven geviseerd. In Engeland bijvoorbeeld is het de normaalste zaak dat een supporter van Arsenal bij de derby tegen erfrivaal Tottenham een anti-Tottenham-shirt draagt. Dat hoort zelfs tot de traditie. Maar een fan van Club die een anti-Anderlecht-shirt draagt, riskeert tegenwoordig een proces-verbaal wegens provocatie. Elke jaar trekken ze het net strakker over ons heen. Het zou me niet verbazen dat je als supporter van Club Brugge straks niet meer met een sjaal met de naam Alin Stoica erop zal mogen rondlopen, omdat dat wel eens de supporters van Anderlecht zou kunnen ophitsen.”

Johan Ceuppens (Anderlecht) : “Ze wijzen altijd de supporters met de vinger en gaan voorbij aan het gedrag van anderen. Wanneer Birger Maertens beweert dat hij Anderlecht haat, hitst hij dan de gemoederen niet op ? Of als de spelers op het veld elkaar aanvliegen zoals vorig jaar op Brugge, of Olivier De Cock en Gilles De Bilde maken het gebaar met de geplooide arm naar het publiek. Ik bedoel maar, zo voorbeeldig is het gedrag van de spelers op het veld ook niet altijd. Volgens mij zouden ook veel problemen vermeden worden als de ordekrachten zich wat soepeler zouden opstellen. Bij risicomatchen worden onze supporters begeleid van het moment dat ze in de autocar stappen tot ze er bij de terugkeer weer uitstappen. Onderweg is alles en nog wat verboden : van een plaspauze tot de aankoop van een blikje bier. Is dat nu echt nodig ? Ik twijfel daaraan.”

Uyttersprot : “Ik denk dikwijls : de beesten die naar Veeweyde worden gebracht, krijgen een betere behandeling dan de supporters van Club Brugge die naar het Astridpark gaan. Wij zijn tenslotte toch geen criminelen, of wel ? In plaats van zoveel agenten te mobiliseren om de supportersgroepen te begeleiden, zou de politie beter focussen op de ware hooligans. Dat zijn er misschien tweehonderd en het merendeel staat op fiche, dus die zijn gekend. Waarom verplichten ze deze hooligans niet om naar het politiekantoor te komen terwijl hun ploeg een wedstrijd speelt ? Ik begrijp niet waarom ze de echte hooligans zo met rust laten. Sommigen hadden gedacht dat de fancard alle problemen zou oplossen. Hoe naïef. Wie geen fancard krijgt, heeft er zo een ander : op naam van een vriend of van zijn vader, weet ik veel. Want de controle bij de toegang van de stadions lijkt nergens op. Je moet alleen maar je entreeticket tonen. Ik heb het in ieder geval nog nooit gemaakt dat ik én mijn ticket én mijn fancard én mijn identiteitskaart moet voorleggen. Terwijl je alleen met die drie documenten samen tot een sluitende controle komt.”

Doen de supportersfederaties iets aan het probleem ?

Ceuppens : “Bij elke supportersclub van Anderlecht is er iemand verantwoordelijk voor het gedrag van het collectief. Maar het is niet omdat iemand een bewijs van goed gedrag en zeden heeft, dat hij niet uit de bol kan gaan. Toen supporters van Anderlecht in de laatste wedstrijd van het seizoen het veld van Beveren bestormden, was dat eigenlijk een uiting van vreugde : ondanks de nederlaag in Beveren waren de fans blij dat Anderlecht zich voor de voorronden van de Champions League had geplaatst. En het heeft ook altijd te maken met een collectief gedrag. In groepsverband beginnen mensen anders te handelen dan in een individuele context. Bij de mensen die het veld van Beveren opliepen, was er een voorbeeldige man, vader van een familie. Die zou je zonder de biecht af te nemen naar de hemel gestuurd hebben. In een massa, in een grote groep steken mensen elkaar aan. En dan doen mensen soms dingen, die ze achteraf zelf niet begrijpen.”

Uyttersprot : “We hebben het eens meegemaakt op Gent, waar ze net de nieuwe tribune inhuldigden. Eén iemand kwam op het lumineuze idee om zo’n zitje te demonteren en het op het veld te keilen. Wel, dat werd meteen geïmiteerd. Zo gaat dat. Alleen waren het niet alleen supporters van Club Brugge die zo handelden. Met de camera’s in het stadion had men gemakkelijk alle schuldigen kunnen identificeren, maar dat is niet gebeurd. Ik vraag me af : waarom ?”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content