Sef Vergoossen voetbalde in Pey-Echt voor RIOS, een amateurclub die in 1965 kampioen van Nederland werd. Vervolgens werd hij coach van de amateurverenigingen Holtum en Hoensbroek. Daarna coachte hij VVV (Venlo), MVV (Maatricht) en Roda JC (Kerkrade).

Dré Stoffels, brigadecommandant bij de Maréchaussee, trainde Sef Vergoossen bij RIOS : “Hij en zijn broer waren goeie voetballers, redelijk balvaardig. Hij was iets te jong voor de ploeg die kampioen werd, maar brak later door. Was bruikbaar achterin of op het middenveld. Goeie pass, altijd aanspreekbaar. Geen moppperaar, ook geen opschepper. Een hele leuke kerel. Ik zag in hem wel een trainer, omdat hij als speler al de medespelers wist te beïnvloeden. Ze móesten wel luisteren, want van tegensprekers houdt Sef niet.”

Karel Bauling werkte met Vergoossen bij Hoensbroek, waar hij twee volle seizoenen trainer was : “Via-via kwamen wij erachter dat Sef geen verkeerde zou zijn. Hij was nog geen dertig, maar al bezeten van training. Hij onderbouwde alles, elke handeling had een verhaal. Sef was toen nog leraar in Geleen, maar wilde graag voltijds in het voetballen. Toen heb ik gezegd : ga dan maar in op de aanbieding uit Venlo. Ik kreeg van hem de klapper met alle trainingen. Die heb ik nu nog, die krijgt hij straks als aandenken terug, met een presentje. Sef was niks te veel, indertijd trainde hij alle elftallen : het eerste, tweede, derde, vierde én het vijfde. Dat hij alleen in Limburg zou kunnen trainen, heb ik altijd bestreden. Sef kun je voor iedereen zetten. Een fijn mens, zeer sterk in de organisatie. Zo’n man zou ik blind voor twintig jaar laten tekenen.”

Herman Teeuwen werkte met Sef Vergoossen in Venlo : “Ongelooflijk wat hem allemaal overkomt, neen ? Typisch Sef, denk ik dan. Jarenlang heb ik met hem in deze club hetzelfde meegemaakt, van niets tot iets gekomen door geduld en respect. Bij de spelers de juiste snaar raken. Dat heb je of dat heb je niet. Er zijn cursussen zat, ze worden allemaal trainer, maar mensen zo benaderen dat ze iets voor je doen wat ze normaal niet doen, alleen dàn kom je tot succes. Als hij het nodig vond, wipte ik snel voor de training nog even de tractor op om het veld te slepen, zodat hij lekker kon trainen. Ik hoor hem nog vaak, dan zegt hij elke keer dat het zo’n verademing is in België te werken. Hij was vroeger nog docent lichamelijke opvoeding en schreef een jeugdplan voor Venlo. Dat werd niet overal op gejuich onthaald, maar Sef kan ontzettend goed overtuigen. En onderschat ook de invloed van zijn vrouw niet. Wat Sef met zijn mannen doet, daar heeft zij een feeling voor bij de vrouwen.

“Of hij een softie is ? Hij heeft het hart op de juiste plaats zitten én hij heeft het gemoedelijke van het zuiden. Maar volgens mij kan hij gerust aarden bij Ajax of Feyenoord. Op zijn manier. Sef is een man van heel veel geduld, niet eentje die opspringt en zich à la minute uit. Eén keer zag ik hem uit zijn sloffen schieten, toen we als kleine club voor het eerst naar Feyenoord gingen. Iedereen was onder de indruk van de Kuip, waarna hij kwaad werd en in de kleedkamer zei : godverdomme, jullie krijgen allemaal nog vijf minuten om naar het stadion te kijken en dan wil ik die bewondering weg. Laten we vervolgens nog de wedstrijd winnen ook !”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier