Terwijl onze gewone competitie weer naar de play-offs slentert, terwijl we alweer een Standard-Anderlecht konden zien of een Gent-Brugge en terwijl we ons voorbereiden op meer van zulke wedstrijden, heeft men bij de bond het nobele idee geopperd om ook in de bekercompetitie naar poules te gaan.

Naast de zoveelste Anderlecht-Standard en Brugge-Gent wenst men nu ook in de beker dezelfde ploegen nogmaals een handje te helpen. Want over meerdere wedstrijden zijn het ongetwijfeld de sterkste ploegen die aan het langste eind zullen trekken. Alweer diezelfde affiches … De profliga en de voetbalbond zijn in mijn ogen heel goed bezig om het mythische karakter van de topwedstrijden te verlagen tot een alledaags gegeven. En dat is jammer, want zo verdwijnt de spankracht uit onze competitie en ook de belangstelling van de media. Het is een kwestie van tijd. De bekercompetitie is inderdaad niet meer zo aantrekkelijk. Ligt dat aan de bekercompetitie op zich? Ik denk het niet. De jongste tien jaar is het algemene voetbalaanbod op tv zodanig uitgebreid dat mensen verzopen worden in het aanbod. En het dient gezegd dat het niveau meestal wel hoger is dan het niveau in de beker. Logisch dat de aandacht taant.

Moeten we misschien terug naar de roots van het bekervoetbal? Is het niet de charme van het bekervoetbal dat de grote ploegen afzakken naar de ploegjes uit de lagere regionen om daar hun ding te doen? Is het niet een beetje leven en laten leven?

Nu treden de eersteklassers in de 16e finales in het spel. Waarom niet vroeger? Waarom de grote jongens in een vroeger stadium niet naar de lokale voetbalveldjes sturen? Denk eens aan de talrijke ‘feestjes’ die dat kan meebrengen voor de kleine clubs.

En waarom niet meteen die heen- en terugwedstrijden schrappen? Gewoon één wedstrijd en de beste gaat door. Mag er naast de big business ook nog wat plaats zijn voor het sportieve?

En een bekerfinale die hoort er te zijn op het einde van de competitie. Niet in maart. Wat een idioot idee om midden in het seizoen een bekerfinale te laten spelen. Dat moet de laatste wedstrijd zijn van het seizoen. Met mooie temperaturen! Mag de toeschouwer ook iets hebben, alstublieft? Of moet die enkel financieel uitgemolken worden door de profliga en de voetbalbond?

En dat men alweer niet afkomt met de zever dat dit het niveau van ons voetbal omhoog brengt en dat we dan beter mee zullen kunnen in Europa. Dat heeft daar niks mee te maken. Momenteel boeren we Europees behoorlijk goed en dat is meegenomen, maar enkel met een gelijkaardige financiële boekhouding in de deelnemende landen kan de kloof misschien een beetje beheersbaar blijven.

Steven Martens, handen af van die beker! Ondanks uw nobele bedoelingen vrees ik dat u de profliga achterna holt. En dat die enkel aan zichzelf denkt, dat is al langer geweten.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be.

De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Peter Helsen, Beerse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier