EERSTE FASE

In juni 2005 plaatst de Nederlandse club Feyenoord voormalig spelersmakelaar François Laureyssen als technisch directeur bij Újpest FC. De aanstelling gebeurt in het kader van een samenwerkingsproject van de Rotterdammers met clubs in Centraal- en Oost-Europa. Laureyssen neemt Valère Billen mee als jeugdopleider en assistent-coach. Nog een derde Belg,

Marinus Claeys, voormalig hoofd ticketing op Standard, wordt verantwoordelijk voor de marketing. Laureyssen neemt een minderheidsaandeel in de club en zoekt al snel toenadering tot STVV, wat leidt tot de uitwisseling van enkele spelers. De Antwerpenaar kent STVV-voorzitter Roland Duchâtelet van toen hij aandeelhouder was van een IT-bedrijf waarmee Duchâtelet zaken deed. Het gerucht ontstaat dat Duchâtelet aandeelhouder is geworden van Újpest, dan wel de club een lening van 500.000 euro heeft toegestaan boven op een eerdere kapitaalinjectie. Duchâtelet ontkent zijn aandeelhouderschap.

Eind 2006 wordt Billen, die inmiddels hoofdcoach is bij Újpest, ontslagen door de Hongaarse eigenaars van de club. De coach, die deels al op de Truiense payroll stond, keert terug naar België en wordt jeugdcoach bij STVV. Daar heeft Duchâtelet kort voordien Laureyssen als zijn persoonlijke adviseur binnengehaald. Die leidt een pendelbestaan tussen Boedapest en Sint-Truiden, tot hij begin 2007 opstapt bij Újpest. Ook de samenwerking tussen de Hongaren en STVV wordt stopgezet. Enkele maanden van steil sportief verval later neemt Stayen op zijn beurt afscheid van Laureyssen. Billen, die als hoofdcoach aan het nieuwe seizoen is begonnen, zet een stap opzij en blijft nog even aan als jeugd- en beloftecoach. In februari 2008 verdwijnt ook hij helemaal bij STVV.

TWEEDE FASE

Oktober 2011: Roderick Duchâtelet verwerft 94 procent van de aandelen in Újpest FC en wordt voorzitter van de club. Negen maanden eerder is hij uit de raad van bestuur van Beerschot gestapt nadat hij zijn aandelen op het Kiel (30 procent, een investering van 500.000 euro, samen met zijn zus Lisa) in augustus 2010 al verkocht.

Oktober 2011: Leo Beenhakker stapt op als technisch directeur. Naar eigen zeggen omdat hij niet wil meedraaien in een constructie waarbij Újpest dienstdoet als satellietclub van Standard. Beenhakker, die tussen 2007 en 2011 opnieuw bij zijn ex-club Feyenoord aan de slag was gegaan, is een intimus van François Laureyssen.

December 2011: Filips Dhondt wordt de nieuwe algemeen directeur. Drie maanden later gaat hij in op een aanbieding van AS Monaco en vertrekt.

Januari 2012: Mark Lelièvre, beloftecoach bij STVV, wordt de nieuwe assistent-coach. De jonge Nikolas Proesmans (STVV) wordt definitief aangetrokken, Henri Eninful (Standard) gehuurd.

April 2012: Steven Vanharen, jeugdcoach bij STVV, voegt zich als physical coach bij de staf op verzoek van Lelièvre. Die doet het seizoen uit als hoofdcoach nadat de Hongaar Zoran Szpisljak is opgestapt. Hij behoedt de ploeg voor degradatie.

Mei 2012: Jos Daerden wordt als nieuwe hoofdcoach aangesteld. Tijdens de zomermaanden volgt de aanwerving van onder meer Bavon Tshibuabua (Beerschot), Grégory Christ (STVV) en de Belgische Marokkaan Naïm Aarab (ex-Charleroi). Alessandro Iandoli (STVV) en Yadin Zaris (Standard) worden gehuurd. Eninful wordt definitief overgenomen van Standard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier