1 Eden Hazard 2005-2012: HET GENIE

Nog vele jaren zal het bestuur van Lille OSC het succes van Eden Hazard kunnen gebruiken om jonge Belgische spelers te lokken. De stempel van de Rode Duivel zal mogelijk zelfs voor altijd zichtbaar blijven bij de Noord-Franse club. ‘Als we een enquête zouden houden wie de beste speler is in de geschiedenis van Lille, dan zou Eden Hazard het zonder twijfel halen’, beaamde voorzitter Michel Seydoux onlangs. Hazard laat niet alleen het beeld na van een fantastische voetballer die individuele onderscheidingen kreeg, hij bezorgde de club ook trofeeën. Onder zijn voetballende leiding werd Lille Frans landskampioen in 2011 en pakte het dat jaar zelfs de dubbel, titel en beker. Hazard werd in 2011 en 2012 uitgeroepen tot beste speler in Frankrijk terwijl hij in 2009 en 2010 al bekroond werd als beste jongere. In 2012 werd hij met 15 beslissende passes assistkoning. Kortom, Hazard is een idool in Lille.

2 Kevin Mirallas 2004-2008: DE ONTGINNER

Ook Kevin Mirallas maakte voor jonge Belgen de weg vrij naar Lille. Door Standard te verlaten voor Lille dwong hij de Luikse club ertoe om haar opleidingsmodel te herzien. Het leidde uiteindelijk tot de oprichting van de Académie. Mirallas debuteerde in 2005 voor Lille. 18 jaar was hij en drie minuten na zijn debuut scoorde hij al een eerste keer. Tijdens het seizoen 2007/08 maakte hij in twee opeenvolgende wedstrijden twee doelpunten. Op het einde van de rit zijn de cijfers niet uitzonderlijk (12 doelpunten in drie seizoenen), maar hij maakte indruk door zijn technische bagage en zijn snelheid. Het afscheid was er een in mineur. Zeer tegen de zin van het bestuur forceerde hij een transfer naar Saint-Etienne. Die overgang, voor drie miljoen euro, keerde zich echter tegen hem, want zijn passage bij Les Verts draaide uit op een flop.

3 Divock Origi 2010-2015: DE VALLENDE STER

Lille koesterde grote ambities met Divock Origi, een jonge aanvaller die het al op vijftienjarige leeftijd wist binnen te halen. Na een jaartje leerschool werd hij meteen opgeroepen om voor de Rode Duivels het WK te spelen. Vanaf dat moment veranderde alles voor Origi. Lille had geen greep meer op zijn zwarte parel. De geboden geldsommen waren te indrukwekkend om er niet onder te zwichten. De club verkocht Origi voor 13 miljoen euro aan Liverpool, maar mocht zijn aanvaller nog een jaar als huurspeler houden. Ondanks een statuut als basisspeler en acht doelpunten kende Origi een moeizaam jaar van de bevestiging.

4 Erwin Vandenbergh 1986-1990: DE STAMVADER

De veelvuldige Belgische topscorer profiteerde in 1986 van de mooie vierde plaats van de Rode Duivels op het WK om een transfer naar Lille te versieren. Samen met Philippe Desmet kwam hij er onder de vleugels van trainer Georges Heylens terecht. Zijn periode bij Lille staat niet geboekstaafd als de succesvolste uit zijn carrière. Een complete mislukking was het evenmin, maar Erwin Vandenbergh slaagde er niet in om met Lille Europees te spelen.

5 Gianni Bruno 2007-2013: DE WERKER

Mogen we spreken van een mislukking? Neen, maar aanvaller Gianni Bruno, momenteel nog zonder contract, lijdt onder de vergelijking met Eden Hazard en Kevin Mirallas, twee uitzonderlijke talenten. Bruno is een degelijke voetballer, die niet de technische bagage bezit van de andere in Lille gevormde Belgen, maar die wel al een niet-onaardige weg heeft afgelegd (11 doelpunten in 83 wedstrijden in de Ligue 1). Na een sterk debuut in januari 2012 viel hij te snel stil, waarna hij uiteindelijk uitgeleend werd aan Bastia. Daar kende hij een goed seizoen, om vervolgens te verkassen naar Evian.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier