Over het geld achter het nieuwe team-Schleck.

Zelden was een nieuw wielerproject in zo’n dichte mist en nevelen gehuld als het Luxemburgse team rond het broederpaar Schleck. Slechts mondjesmaat raakt informatie bekend over ‘The New Big Team’, zoals Andy Schleck zijn ploeg voor 2011 aankondigde.

De schaarse communicatie over het team wordt strak gedirigeerd door algemeen manager Brian Nygaard. Als voormalige persverantwoordelijke bij de teams Saxo Bank en Sky kent de Deen het klappen van de zweep. Door te communiceren via de nieuwe media, Twitter op kop, gaat Nygaard vervelende vragen van journalisten uit de weg. Zo blijft de hamvraag onbeantwoord: wie zal alles betalen?

In de pers werd er gegoocheld met sponsornamen: het supermarktconcern Auchan, de fastfoodketen Quick, een Russische gsm-operator ook. Eerst raamden sommige media het budget van de Luxemburgse ploeg op 13,5 miljoen euro, daarna zelfs op 20 miljoen. Het bleken niet meer dan speculaties. Met als gevolg dat Nygaard bij de UCI een licentiedossier indiende onder de naam The Luxembourg Pro Cycling Project en dat de teamwebsite, die op 21 oktober gelanceerd werd, vooralsnog www.leopard.lu heet (en niets te melden heeft).

Dat het team nog geen naamsponsor bekendmaakte, kan maar één reden hebben: die sponsor is er (nog) niet. Want welk bedrijf zou nu nalaten zo’n deal vanaf de eerste dag te gelde te maken? Dat hebben de fietsenleverancier (Trek) en de wagensponsor (Mercedes) van de ploeg toch ook niet gewild? Het gebrek aan een geldsponsor verklaart waarom de transfer van Fabian Cancellara zo lang aansleept. Om de Zwitser vrij te kopen bij Saxo Bank moe(s)t een royale som op tafel worden gelegd.

De zoektocht naar cashsponsoring verloopt moeizamer dan ze in Luxemburg vermoed hadden. Toch hoeft dit niet te betekenen dat Maxime Monfort en Wouter Weylandt, de twee Belgen die voor de Luxemburgers hebben getekend, nu in een spookploeg zijn verzeild. Enkele zakenlieden zouden zich immers garant hebben gesteld voor een basiskapitaal.

Zo is de stuwende kracht achter het team de Italiaanse migrantenzoon Flavio Becca, een multimiljonair die fortuin maakte in vastgoed. Hij was het die in mei dit jaar in een Kortrijks café Nygaard het teammanagement aanbood. Ook Gérard Lopez en Eric Lux zouden geld in het wielerproject pompen. In automiddens staat het duo bekend als de miljardairs, een statuut dat ze verwierven alleen al door de verkoop van Skype. Lopez en Lux bezitten met hun investeringsmaatschappij Genii Capital een meerderheidsaandeel in het formule 1-team van Renault en zijn overigens ook de oprichters van Gravity. Dit is het managementbureau achter Jérôme d’Ambrosio, de Belgische autorijder die aast op een zitje in de Formule 1.

Bij Genii kan of wil niemand de op til zijnde investering in het wielrennen bevestigen. Maar het kan geen toeval zijn dat Leopard, de vennootschap achter het wielerteam van de Schlecks, op hetzelfde adres is gevestigd als Genii Capital.

DOOR BENEDICT VANCLOOSTER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier