Vanaf volgende woensdag in de winkel.

Met een vijftien kilometer lange tijdrit start op 4 juli in het mondaine decor van Monaco de Ronde van Frankrijk. Negen vlakke ritten, één etappe in het middengebergte, zeven bergritten, drie aankomsten op een helling, twee individuele tijdritten en één ploegentijdrit: de 3445 kilometer lange tocht zal weer de sportactualiteit in juli overheersen.

Voor het zesde opeenvolgende jaar brengen we aan de vooravond van de grootste wielerwedstrijd ter wereld de langzamerhand traditionele Tourgids uit. Daarin worden alle etappes uitgebreid besproken. Het tijdschema, de grafieken, het parcours, de tactiek, de helden van de dag en de mogelijke implicaties in het klassement, het wordt op een dubbele pagina overzichtelijk en gedetailleerd gegeven. In iedere rit pikken we er ook een specifieke anekdote uit, soms nostalgisch en weemoedig, dan weer actueler. Dit 43 pagina’s dikke dossier vormt het geraamte van dit magazine.

Maar er zijn ook de gebruikelijke interviews en reportages. Met drie van de hoofdrolspelers bijvoorbeeld. We trokken naar Spanje voor een exclusief interview met Alberto Contador, de grote favoriet die onder meer praat over zijn relatie met Lance Armstrong en zegt: “Als Armstrong sterker blijkt, dan zal ik voor hem rijden.” Er is een uitgebreid interview met Andy Schleck, een van de uitdagers die vanuit zijn thuisbasis in Luxemburg met vertrouwen kijkt naar de Tour. En we volgden een hele dag Mark Cavendish in Londen, de supersonisch snelle Brit, een stuk opgejaagd wild sinds hij de status van vedette verwierf. En er is een bijzondere getuigenis over Carlos Sastre, de Tourwinnaar van vorig jaar waarover nu weinig wordt gesproken en die indringend wordt belicht door zijn Belgische ploegmaat Serge Pauwels: “Met zijn droge humor creëert Sastre een ontspannen sfeer in de groep.”

Aandacht voor de Belgen is er natuurlijk ook. Wat vermag Stijn Devolder in deze Ronde van Frankrijk, de tweevoudige winnaar van de Ronde van Vlaanderen die een etappezege verkiest boven een topvijfplaats en zegt uit zijn fouten te hebben geleerd. En we gaan naar de stille Kempen, meer bepaald naar het dorpje Morkenhoven, waar de roots liggen van de in de Tour debuterende Jurgen Van den Broeck. Een uitgebreid interview is er met Marc Sergeant, de sportief manager van Silence-Lotto die weer voluit de kaart trekt van Cadel Evans.

Ook een stuk Belgische wielergeschiedenis komt aan bod. Met een aparte terugblik op de memorabele Ronde van Frankrijk die Eddy Merckx veertig jaar geleden, in 1969, won. En er is aandacht voor de wellicht meest besproken man in de komende Tour, Lance Armstrong. En een doorlichting van alle topsprinters, door Jean-Paul Van Poppel, zelf winnaar van negen ritten in de Ronde van Frankrijk.

De Tourgids 2009 ligt vanaf volgende week woensdag in de winkel en is ook samen met dit magazine verkrijgbaar. Voor de abonnees is er een voordeelbon. S

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier