Algemeen directeur Pierre François geeft een woordje uitleg bij het financiële beleid van de Rouches.

Toen Robert Louis-Dreyfus en Luciano D’Onofrio in 1999 Standard overnamen, pompte het duo meteen 15 miljoen euro in de Luikse club, die toen opgescheept zat met een schuldenput van ongeveer 20 miljoen euro. Een jaar later volgde een nieuwe kapitaalsinjectie van 10,5 miljoen euro, in 2002 nog eens 9 miljoen euro. Alles samen komen we dus al snel aan een investering van 34,5 miljoen euro. Sinds acht jaar staat die bron droog.

Niet zorgwekkend

Vrij systematisch worden de Rouches jaarlijks geconfronteerd met een exploitatieverlies. Voor het huidige seizoen voorziet het bestuur een negatief saldo van 5 miljoen euro. De voornaamste reden daarvoor is de afwezigheid in een Europese competitie. “Absoluut niet zorgwekkend”, weet algemeen directeur Pierre François. De verkoop van Dieumerci Mbokani aan het Franse AS Monaco zal praktisch zeker volstaan om dat gat op te vullen. “Een jaar geleden konden we Mbokani en Milan Jova-novic behouden, omdat we wisten dat we winst zouden genereren via onze deelname aan de Champions League.” In het seizoen 2009/10 zorgde het kampioenenbal en de deelname aan de Europa League, via ticketing en tv-rechten, voor 9 miljoen euro aan inkomsten.

Standard wijzigde zijn budget voor dit seizoen niet, er wordt rekening gehouden met 25 miljoen euro. Ter vergelijking: Anderlecht draait op een budget van 40 tot 45 miljoen euro. Via de tv-rechten van de Jupiler Pro League werd er vorig seizoen 3,57 miljoen euro opgehaald, bovendien steeg het abonnementenaantal naar een historisch record: van 22.457 naar 23.980 seizoenkaarten. In plaats van 3.195.000 euro brengt dat 3.417.000 euro in het laatje.

Een groot gedeelte van de eigen aanhang is nochtans ontevreden en liet dat de afgelopen weken duidelijk blijken via spandoeken met heel gerichte boodschappen. Iedereen vraagt zich immers af wat er werd gedaan met de opbrengsten van de transfers de afgelopen twee tot drie jaar. “De overgang van Marou-ane Fellaini naar Everton leverde ons 18,5 miljoen euro op. Afhankelijk van het aantal wedstrijden dat hij speelt – en het hij speelt er veel – komen daar nog bonussen bij. Het totale bedrag kan oplopen tot 20 miljoen euro, maar dat wordt over 5 jaar en in schijven betaald”, argumenteert François. “Voor Mbokani ontvingen we 7 miljoen euro van Monaco, maar daarvan moeten we een heel grote som overmaken aan Tout-Puissant Mazembe. Ik wil dan ook graag eens signaleren dat wij Mazembe en de zaakwaarnemer van Mbokani al betaald hebben, terwijl wij zelf pas eind september van Monaco de eerste van onze drie schijven zullen krijgen.”

François wil niet prijsgeven hoeveel Gladbach op tafel legde voor Igor De Camargo, ook al weerklinkt het bedrag van 4 miljoen euro het vaakst en luidst. Wellicht is het minder, “omdat we beloofden hem niks in de weg te leggen, uit erkentelijkheid voor zijn verdiensten voor de club”. Jovanovic en Landry Mulemo vertrokken transfervrij als eindecontractspelers, Dante Bonfim zou naar verluidt 2 tot 3 miljoen euro opgeleverd hebben. “Van dat bedrag moesten we nog veel afstaan aan Charleroi”, poneert de algemeen directeur.

Nieuwkomers

“Wij zullen ook nooit zelf 5 miljoen euro uitgeven voor een nieuwkomer”, beweert François. Van de zomeraankopen moest er alleen worden betaald voor Franck Berrier, wiens transferprijs schommelt in de buurt van de transfers van de afgelopen week. Volgens verschillende bronnen betaalde Standard 1,25 miljoen euro voor Aloys Nong, 1 miljoen euro voor Mbaye Leye en iets meer dan 2 miljoen euro voor Mémé Tchité. Die cijfers wil François echter niet bevestigen.

door pierre danvoye

“Wij zullen nooit 5 miljoen euro uitgeven voor een nieuwkomer. Pierre François”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content