De cijfers spreken boekdelen als het gaat over toeschouwersgemiddelden. Na elf speeldagen komt er meer volk – bijna tien procent meer – naar het voetbal in de eerste klasse kijken. Opmerkelijk is wel dat Westerlo op een zeventiende plaats prijkt, met amper 3970 kijklustigen, terwijl dat aantal een jaar geleden nog 6069 bedroeg. Alleen nieuwkomer FCV Dender doet met 3963 nog minder goed. Je zou kunnen tegenwerpen dat de ploeg van Jan Ceulemans nog geen toppers in het Kuipje mocht ontvangen. “Precies”, reageert commercieel manager David Paas enigszins verontwaardigd. “Dit is krantenvulling, komt neer op appelen met peren vergelijken. Behalve Germinal Beerschot hadden we thuis nog geen enkele kaskraker. Zonder die topwedstrijden krijg je toch een vertekend beeld. Je moet van correcte vergelijkingspunten uitgaan. Ik weet alleen dat onze abonnementenverkoop ex aequo bleef en we door het wegvallen van Lierse een interessante derby missen. Nu krijgen we misschien Anderlecht begin april, in volle titelstrijd, over de vloer. Wij maken ons alleen maar zorgen als de mensen bij die topduels zouden afhaken.”

Een ander geluid weerklinkt bij revelatie Cercle Brugge, dat net voor de derby tegen Club al gemiddeld 8515 fans begroette. “Dit is het seizoen van de superlatieven”, weet woordvoerder Pol Van Den Driessche. “Na vrijdag zullen we al meer supporters over de vloer hebben gehad dan vorig jaar op een geheel seizoen. Dat is fenomenaal. Twee seizoenen geleden speelden we nog voor een moyenne van 4500 fans. Het potentieel is dus aanwezig in de binnenstad en de randgemeenten : 18.000 mensen tegen Anderlecht, je moet het maar doen. Daarmee wordt de stelling van econoom Trudo Dejonghe, die opmerkte dat wij commercieel en qua toeschouwersbestand geen bestaansreden hebben, naar de prullenmand verwezen. Natuurlijk besef ik ook wel dat de bomen niet tot in de hemel groeien en we daar een percentage successupporters moeten bijrekenen. Maar wij zijn niet euforisch en blijven heel nuchter. Momenteel spreken we over een en-enverhaal, door dat attractieve voetbal, de kansen aan de jeugd én het familiale karakter van onze vereniging. Een echte win-winsituatie.”

Ook bij YR KV Mechelen mogen ze zich in de handen wrijven. Ondanks de mindere sportieve resultaten parkeren ze zich na Club Brugge, Anderlecht, Standard en RC Genk qua gemiddelden op een vijfde stek, met 11.393 bezoekers. “Geen verrassing en tekenend voor onze situatie”, reageert sportief directeur Fi Vanhoof. “De beleving hier veranderde totaal. Voetbal is voor de Mechelaar een feest, de ideale familiegebeurtenis, zelfs als het nu wat minder loopt. Wij tellen vooral jonge en enthousiaste fans, allemaal kameraden onder mekaar. Zij zorgen voor een meerwaarde, moeten ons straks dat steuntje in de rug geven.”

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier