Zowel bij de KBVB (dienst Aansluitingen), de profliga als Sporta is met verbijstering kennis genomen van de uitspraak van René Snelders, bestuurder van Germinal Beerschot, dat de twee Brazilianen die de club vorige week terugstuurde naar hun land, Felipe en Marcelo, “slechts een contract van drie maanden” hadden. Dat is in strijd met de CAO van 23 maart 2003 én met het bondsreglement, dat bepaalt dat een contract altijd op 30 juni moet aflopen. Door het ontslag kunnen Felipe en Marcelo minstens tot januari officieel niet voetballen. Maar, zegt Jean-Marie Philips (profliga) : “Ik ben er niet om iedereen op de vingers te tikken.” En Jan Peeters (KBVB) : “Ach, als beide partijen akkoord gaan, dan zie ik geen menselijk probleem.”

Snelders wilde niet reageren zondag, GBA-manager Luc Verheyen wel. “Dit is een misverstand. Die jongens hebben een contract van één jaar, maar na drie maanden zouden we hen evalueren. Ze zijn te min voor het eerste elftal. We hebben hen voor de keuze geplaatst : ofwel bleven ze, maar dan gingen ze naar de B-kern, ofwel vertrokken ze. Ze hebben voor het tweede gekozen.” Dat dit ruikt naar de chantage waarmee Anderlecht Marc Hendrikx en Lokeren Davy De Beule wegjoegen, stuit op protest bij Verheyen : “Geen appelen met peren vergelijken, hé.”

Snelders noemde zich in Gazet van Antwerpen niet helemaal ontevreden over het blik Brazilianen dat GBA deze zomer opentrok. “Als je er vijf haalt en er slagen er twee, moet je nog niet klagen”, zei hij. In tegenstelling tot hun voorgangers arriveerde de laatste lading op het Kiel via de Belg Peter Aertsen (van het sportmarketingbureau Telesport) en de Braziliaan Mauricio Nacif. Volgens Verheyen verdedigde Nacif vorige week de belangen van de vertrokken spelers : “Hij ging akkoord met hun terugkeer. Nacif is een erkende makelaar. Tenminste, hij liet ons toch een document zien. Peter Aertsen is de man die het contact heeft gelegd. Meer niet.”

Joao Paulo, die ook op de wip zat maar toch mag blijven, tekende ondertussen bij Eduardo Uram, de Fifamakelaar die eerder met zijn bureau (Brazil Soccer) Luciano, Victor, Tailson en Ademilson naar België bracht. Uram was onlangs in België en woonde tien dagen geleden Standard û Lokeren bij. Eind vorig seizoen beklaagde hij er zich per brief bij voorzitter Jos Verhaegen over dat Nacif zich in Brazilië voordeed als de officiële vertegenwoordiger van GBA. Overigens is er van Mauricio Nacif op de Fifalijst van spelersagenten geen spoor terug te vinden. Over een erkenning van de Vlaamse Gemeenschap beschikt hij evenmin. Door met hem zaken te doen, overtrad GBA het bondsreglement en de Vlaamse wetgeving. (JH)

JH

Door met Nacif zaken te doen, overtrad GBA het bondsreglement en de Vlaamse wetgeving.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier