Maar liefst 1,2 miljoen euro legde Werder Bremen op tafel om Kevin De Bruyne (21) voor een seizoen te huren van Chelsea. The Blues hadden in januari nog 9 miljoen euro aan RC Genk betaald voor de Rode Duivel. “Hij komt in een stabiele club terecht, waar het rustige familiale gevoel overheerst”, weet Hanz-Günter Klemm, die voor Kicker de verrichtingen van de Noord-Duitsers al jaren op de voet volgt. “Bestuursgewijs vonden daar de laatste tien seizoenen geen ingrijpende veranderingen plaats. Voorzitter Klaus-Dieter Fischer geldt sinds 2004 als een van de vier bedrijfsleiders. In het verleden had je sportief gezien het sterke duo Willi Lemke en Otto Rehhagel als manager en trainer, die rol werd sinds 1999 overgenomen door Klaus Allofs en Thomas Schaaf. Voor een profclub is dat een eeuwigheid. Bovendien staat Werder Bremen bekend om het feit dat jonge talentvolle voetballers de kans krijgen er zich verder te ontwikkelen. Ik denk dus dat hij een goede keuze maakte. Bij Borussia Dortmund of Bayern München zou De Bruyne meer geduld moeten hebben.”

Het viel Klemm op dat Allofs bij de persconferentie unaniem lovende scouting-verslagen aanhaalde ter argumentatie van de tijdelijke overgang. “Dat is toch hoogst uitzonderlijk”, stelt de journalist. “Allofs sprak ook niet over een specifieke positie, maar vooral over een offensieve alleskunner die ze al maanden volgden. Werder Bremen speelt tegenwoordig in een 4-1-4-1-veldbezetting, merkte ik afgelopen weekend zelf op in de Liga-total!-Cup in Hamburg. De Bruyne speelde rechts centraal naast Mehmet Ekici, terwijl Eljero Elia en Marko Arnautovic op de flanken werden uitgespeeld. Maar je hebt ook nog Aaron Hunt en de in vorm verkerende Oostenrijker Zlatko Junuzovic, waardoor De Bruyne eventueel de wispelturige Arnautovic op rechts kan vervangen. De eerste indrukken zijn alleszins goed, ook al is De Bruyne in Duitsland nog een onbeschreven blad. Wij kennen eerder Romelu Lukaku als een beloftevol Europees voetbaltalent.”

De Bruyne komt bij een ploeg terecht die volgens Klemm zal meestrijden voor een plaats bij de top vijf. “Al twee jaar lang miste Werder Bremen Europees voetbal”, beweert hij. “Ze kochten vooral voetballers met snelheid en techniek. Dat moet lonen om de kloof met de absolute top te dichten.”

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

“Allofs sprak over een offensieve alleskunner.” Hans-Günter Klemm

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier