Gevatter had GeorgesLeekens de prestatie van AA Gent op Anderlecht niet kunnen verwoorden dan met een berustend “als je niet scoort, kan je niet winnen.” Kansen had zijn ploeg nochtans genoeg gekregen, maar afmaken, ho maar ! Een kopbal van Maâmar Mamouni die over ging, Abdelmalek Cherrad die een hoekschop op de vuisten van Daniel Zitka volleert, Nordin Jbari die helemaal vrijgespeeld plompverloren op alweer Zitka trapt, Jbari, ook alweer, die een voorzet van Björn DeConinck naast tikt, Cherrad die zich door Zitka de bal uit de voeten laat graaien, Jbari die een hoekschop met de borst controleert en over trapt. Was het Zitka niet, dan waren het de spitsen zelf wel die een Gentse goal onmogelijk maakten.

“Maar voor de rest zat het aardig in elkaar”, zag Leekens nog. Op Anderlecht was het, na de 4-4-2 en de eerste overwinning tegen Bergen, nog eens in een 3-5-2/5-3-2-opstelling dat Gent aantrad, met Stephen Laybutt centraal achter David Vanhoyweghen en Nicolas Lom- baerts en De Coninck en Jacky Peeters op de flanken. Dat de jonge en een paar keer voortreffelijk op counters van Mbo Mpenza ingrijpende Lombaerts zich de toorn van de trainer op de hals haalde toen hij onder druk nog probeerde uit te voetballen, maakte duidelijk wat Leekens wil : geen risico’s achterin.

Bijwijlen kon AA Gent Anderlecht helemaal domineren. Met SteveCooreman en MatthieuVerschuere, beiden klein van gestalte, maar, zeker Ver- schuere, perfect geschikt om tussen de linies te voetballen zoals op Anderlecht. Niet voor niets bracht HugoBroos in de tweede helft PärZetterberg in, merkwaardig genoeg wel voor de nochtans dreigende Christian Wilhelmsson. “Maar wij hadden rust nodig op het middenveld”, verduidelijkte Broos.

Want, ja, op het middenveld konden Mamouni en daarvóór Cooreman en Verschuere aardig combineren. Mamouni, die een van de dragers in Leekens’ elftal moet worden, was het dan ook die Jbari met één briljante pass helemaal alleen voor Zitka zette. Van hem wordt ook verwacht dat hij komend vanuit de tweede lijn voor gevaar zorgt en daarbij van positie wisselt met Verschuere.

Na de aanwerving van Cherrad als spits is het door de langdurige afwezigheid van Sandy Martens wel nog een creatieve middenvelder die Gent zocht. Het hoopte daarom de naar de B-kern verwezen Bart Goossens, Ersin Mehmedovic en Madjid Adjaoud alvast van de hand te kunnen doen. Met Ali Lukunku en Cherrad trok Gent er al twee aan, maar de eerste werd na dopinggebruik geschorst en de tweede kampt na een half jaar competitieve inactiviteit met conditionele achterstand. Tel daarbij het uitvallen op Club Brugge van Martens en de twee wedstrijden die spilfiguur Mamouni door een schorsing mist en het is duidelijk waarom AA Gent in deze competitie nog maar twee keer (tegen Bergen) scoorde.

Al heeft het zaterdag niet alleen aan Gent gelegen, want er was dan wel een afspraak om als trainers de scheidsrechters niet te bekritiseren, een voetnoot over de arbitrage van JohnyVerEecke wou Georges Leekens toch plaatsen : niet alleen was zijn ploeg na hands van Zitka een loepzuivere penalty ontzegd, uit een hoekschop die het daarentegen ten onrechte tegen kreeg, maakte Nenad Jestrovic, die boven Vanhoyweghen klom, de 1-0. Zoveel efficiëntie ziet Nordin Jbari vooralsnog alleen maar in zijn dromen. (RDG)

RDG

Bij wijlen kon AA Gent Anderlecht helemaal domineren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier