De centen van Zulte Waregem: van 3 miljoen verlies naar 2,5 miljoen winst

© BELGAIMAGE
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Half oktober legde Zulte Waregem, als eerste eersteklasser, zijn financiële balans neer van het seizoen 2016/17.

Opvallend vroeg, maar de cijfers zijn dan ook veel beter dan het jaar ervoor. Toen moest Essevee 3 miljoen euro verlies opbiechten, maar op één jaar tijd is dat omgezet naar een winst van 2,5 miljoen.

Dat is een positief signaal, zeker gezien de investeringen (22 miljoen) in de stadionrenovatie. De netto schulden zijn, door verschillende leningen, dan ook gestegen van 16,1 naar 17,8 miljoen euro. Daar staat tegenover dat Zulte Waregem flink wat meer geld op de eigen rekening heeft staan (nettokas van -1,9 naar 3 miljoen euro, cashflow van -1,5 naar 4 miljoen euro).

‘Alles is nu perfect onder controle’, zegt algemeen manager Eddy Cordier. ‘En vooral: we zullen door die stadionrenovatie, met onder meer elf skyboxen in onze nieuwe hoektribune, in de toekomst nog meer inkomsten kunnen genereren, ook op niet-wedstrijddagen. En we moeten ook nog 1700 vierkante meter commerciële ruimtes in onze sfeertribune verkopen.’

‘Alles is nu perfect onder controle.’

Eddy Cordier, algemeen manager

In 2016/17 stegen de bedrijfsopbrengsten al van 19,2 naar 27 miljoen euro, dankzij ‘structurele veranderingen’, en vooral de bekerwinst, play-off 1-deelname en uitgaande transfers van Dalsgaard, Meïté en Lerager. Dit seizoen kan Zulte Waregem dan weer rekenen op een extra van vier miljoen euro, door de Europa Leaguecampagne.

‘Het is echter de bedoeling’, zegt Cordier, ‘dat we, om operationeel break-even te draaien of zelfs winst te maken, de komende jaren niet meer afhankelijk zijn van onzekere zaken als bekerwinst, play-off 1, een Europese campagne en/of uitgaande transfers. Geld uit transfers zullen we zelfs meteen weer investeren in nieuwe spelers. Het sportieve is immers onze corebusiness.’

Zulte Waregem spendeerde vorig seizoen al flink meer aan salarissen (van 11,5 naar 14 miljoen euro), maar die stijging heeft volgens Cordier grotendeels te maken met de premies voor de bekerwinst en de play-off 1-campagne.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier