‘De Champions League is een droomwereld’

© KOEN BAUTERS

Voetbal is passie. Dat geldt evenzeer voor vrouwen. Om de twee weken laten we een vrouw aan het woord die de sport met overgave beleeft. Deze week: Anne Ruwet (35), voor de Franstalige omroep RTL presentatrice van de Champions League-avonden.

‘Na drie jaar Europa League presenteer ik sinds dit seizoen de Champions League. De Europa League is voor mij de competitie die dichter bij de mensen staat, waar je spelers en ploegen kan ontdekken. Zoals Frankfurt dit seizoen. De Champions League vind ik meer een droomwereld. Elke speler droomt van die competitie, van die magie, van die hymne. Het beste voorbeeld: toen Genk onlangs in eigen huis zijn titel vierde werd eerst We are the champions gespeeld en meteen daarna de CL-hymne.

‘De ongelooflijke wendingen in de campagne van dit seizoen hebben ervoor gezorgd dat de aantrekkingskracht van de Champions League nog vergrootte. Meer dan ooit is het de plek geworden waar legendes en mythes geboren worden. Kijk naar Ajax, dat ineens ontdekt en toegejuicht werd door heel de wereld. Door Real Madrid en vervolgens Juventus uit te schakelen hebben ze vele harten veroverd. Ik denk dat je dit jaar een generatiewissel zag: de CL 2.0, met nieuwe clubs die zich aandienen en nieuwe vedetten. Het volstaat niet dat Juventus Cristiano Ronaldo binnenhaalt om de trofee te winnen. Een groot budget is geen garantie meer op glorie, dat is toch de les die ik onthoud van deze editie.

De maanden juni en juli zijn toch altijd weer aanpassen: ineens heb je lege weekends.’ – Anne Ruwet

‘Voor mij is de voorbereiding op een wedstrijd het mooiste aspect van mijn job: ik doe niets liever dan interessante cijfers, weetjes of anekdotes van een speler opdiepen. Zo’n Jürgen Klopp, die al een paar finales verloor… ik vraag mij dan af of zoiets in zijn hoofd kruipt. Mijn analisten in de studio zorgen daarin voor een mooie aanvulling: ex-profs als Mbaye Leye, Philippe Vande Walle of Georges Grün kunnen uit eigen ervaring vertellen wat er in de kleedkamer gebeurt in aanloop naar of na een belangrijke wedstrijd.

‘Vroeger keek ik geweldig op naar Marc Wilmots, dus toen ik hem voor het eerst ontmoette was ik toch wat nerveus. Hij vertegenwoordigde voor mij het Standard waarmee ik opgroeide in Luik. Die vechtlust, dat leiderschap. Hij bleek heel sympathiek, maar hij leek me toch wat gegeneerd toen ik hem toevertrouwde dat ik hem ooit een fanbrief had geschreven. ( lacht) Ik had ook een zwak voor het Manchester United van Paul Scholes, David Beckham en Ryan Giggs. Geweldige persoonlijkheden waren dat.

‘Wat ik vind van het seizoen van Standard? Michel Preud’homme kreeg alle sleutels in handen, dit eerste jaar diende om een nieuwe structuur op poten te zetten. Dat hulptrainer Emilio Ferrera nu al een andere rol krijgt binnen de club, illustreert dat. Ondanks de derde plaats en het Europese ticket denk ik dat Preud’homme behoorlijk gefrustreerd terugblikt op de voorbije campagne. Hij zal zijn ploeg injecteren met spelers die bij zijn karakter passen, zoals hij dat deed bij Club Brugge. Technische spelers als Carcela en Mpoku kregen onder Ricardo Sá Pinto wat meer vrijheid, onder Preud’homme werkte dat niet. We zullen volgend seizoen een ander gelaat zien van Standard.

‘Voetbal heeft altijd deel uitgemaakt van mijn leven. Bij ons thuis zijn we met drie vrouwen – ik heb nog een zus – maar aan die voetbalavonden houd ik veel mooie herinneringen over. We keken samen naar wedstrijden, thuis en in het stadion. Nog steeds hangen we na een CL-avond aan de telefoon voor een nabespreking. In de weekends kijk ik minstens één of twee wedstrijden integraal. Gelukkig houdt mijn vriend ook van voetbal, anders zou het ingewikkeld worden. In die zin zijn de maanden juni en juli toch altijd weer aanpassen: ineens heb je lege weekends. ( lacht)

‘Mijn verloofde ( Thibaut Roland, schermgezicht bij RTBF, nvdr) werkte enkele jaren geleden even als spelersmakelaar. Er hangt een negatieve connotatie aan dat beroep, maar hij praat er met een warm hart over. Als hij spelers ziet die hij begeleid heeft en die het nu goed doen, zoals Faris Haroun bij Antwerp, kan hij daar oprecht blij van worden. Het draait niet enkel om geld verdienen, maar evenzeer om de ontwikkeling van de mensen. Ik weet dat er veel geld omgaat in de voetbalwereld en dat er dingen gebeuren die niet horen, maar het boeit me meer om te zien hoe KV Mechelen ondanks die problemen erin slaagt om te promoveren en de beker te winnen. Die mentale kracht fascineert me meer dan het gesjoemel in de achterkamers.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content