Bondsvoorzitter Berben gaat de ligaploegen sussen.

door Kirstof De Ryck

De wereldvolleybalbond FIVB ontvouwde enkele weken geleden plannen die bepalen dat vanaf volgend seizoen elke ploeg nog maar twee buitenlanders tegelijk op het veld mag hebben. Het aantal toegestane buitenlanders in de kernen zou geleidelijk worden teruggeschroefd van onbeperkt volgend seizoen, naar vier in het seizoen 2009/10 tot drie vanaf het seizoen 2010/11.

De volgende dag stuurde de FIVB al bij: de eerstkomende twee seizoenen zullen Europeanen in Europa als lokale spelers aangezien worden, omdat de aanvankelijke voorstellen lijken te botsen met de Europese wetgeving over vrij verkeer van werknemers.

In afwachting van de definitieve goedkeuring van de plannen geeft bondsvoorzitter Philip Berben de ligaclubs volgende week een toelichting.

Wat is uw positie in dit verhaal?

Philip Berben: “Binnen de FIVB is een interessante denkpiste gelanceerd in het vraagstuk hoe we de nationale ploegen kunnen versterken. Het is een politieke beslissing van het Executive Committee, daar zit ik niet in. Maar ik ben, als tweede in bevel in Europa, erbij betrokken.”

Vindt u dit een goed middel om de landenteams te versterken?

“Dit kan een goed middel zijn. Maar er zijn nog zoveel andere aspecten die daarbij komen kijken. Dit alleen zal het niet maken.

“De vraag is ook in hoeverre dit hier wettelijk opgelegd kan worden.”

U bent jurist. Is het plan verzoenbaar met de Europese wetgeving?

“In principe niet. We moeten op zoek naar systemen als een gentlemen’s agreement. Maar daarvoor is het nog te vroeg. In mei is daar discussie over.

“Dat wil ik de clubs dus zeggen: dat er geen paniek moet zijn, dat we hen de juiste informatie zullen geven eens het dossier afgerond is.”

Wat is een gentlemen’s agreement?

“Als iedereen bijvoorbeeld het volgende overeenkomt: ‘We spelen een competitie waarin alleen maar Franstalige spelers van 1,80 m aantreden’, dan heb je een gentlemen’s agreement.”

Zo omzeil je de wet?

“Omzeilen is een slecht woord. Je kan dat niet bij alle wetten doen, maar bij een hoop regels wel.”

Wat hebben onze grote clubs daarbij te winnen? Zij dreigen zo de aansluiting met de Europese top te verliezen.

“Dat zullen we wel zien als het definitief iets geworden is.”

Maar om het er bij hen door te krijgen …

“( onderbreekt) Het is geen kwestie van het erdoor te krijgen. De clubs vormen maar een radertje in het geheel. Dat is hetzelfde voor u: als de wet morgen stelt dat u moet stoppen voor een groen licht, dan zal u daar ook niet over kunnen discussiëren, dan zal u dat moeten doen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content