Pierre Lano is bedrijfsleider, ex-politicus en gewezen voorzitter van

RC Harelbeke. Dertig jaar geleden al lanceerde hij het idee van één grote club in Zuid-West-Vlaanderen en voerde daarvoor later ook fusiegesprekken met SV Waregem en KV Kortrijk. “Als je daar met mensen individueel over praatte, waren ze het allemaal eens over het principe”, vertelt Lano. “De problemen begonnen pas als je samen om de tafel ging zitten en de vraag werd gesteld: waar zullen we het stadion bouwen en wie zal er de club besturen?”

De grote fusieclub kwam er nooit. RC Harelbeke veranderde zijn naam in RC Zuid-West-Vlaanderen, ging in vereffening, fusioneerde met SV Ingelmunster tot KRC Zuid-West en speelt momenteel als SW Harelbeke in de eerste provinciale afdeling. SV Waregem zakte door financiële problemen naar bevordering en fusioneerde in 2001 met Zultse VV tot SV Zulte Waregem. Ook KV Kortrijk ging failliet en degradeerde tot in de derde klasse.

“Elk om beurt zijn ze kapotgegaan aan de sociaaleconomische realiteit”, zegt Lano. “In Zuid-West-Vlaanderen is er onvoldoende ruimte voor drie topclubs. Als er in West-Vlaanderen maar plaats is voor één club met internationale allure, waarom willen sommigen dan dat het nieuwe stadion van Club ten noorden van Brugge wordt gebouwd? Ten zuiden van de stad is het veel toegankelijker voor de rest van de provincie, ik zou zeggen: bouw het in elk geval niet ver van de autosnelweg.

“De eerste vraag die we ons in dit land moeten stellen, is niet waar we in West-Vlaanderen naartoe moeten, maar: waar moeten we naartoe in België? Als je ziet welke achterstand we internationaal aan het oplopen zijn, is het een beetje surrealistisch dat er zo veel weerstand was tegen een competitie met zestien in plaats van achttien clubs.

“West-Vlaanderen telt goed één miljoen inwoners ( 1.150.487 op 1 januari 2008, nvdr). In Waregem wonen niet eens 40.000 mensen, in Kortrijk bijna 75.000. Like it or not, maar het zijn provinciale stadjes. Futuristisch bekeken is er in West-Vlaanderen maar plaats voor één, hoogstens twee topclubs. Vroeg of laat zullen de cijfers zegevieren.

“Momenteel spelen er vijf West-Vlaamse clubs in de eerste klasse, maar je kunt je de vraag stellen: zijn ze in andere provincies misschien al meer met de rationalisering bezig dan hier? Ik blijf erbij dat de middelen ons ontbreken om voort te doen alsof er op wereldschaal niets gebeurt. De crisis zal ons dwingen om te rationaliseren en om samen te werken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier