De dag dat Taiwo alles veranderde

Taiwo Awoniyi was onstopbaar bij Excel in 2019. © BELGAIMAGE

Taiwo Awoniyi had alleen maar goede herinneringen achtergelaten op Le Canonnier. Het seizoen 2017/18 was voor hem top geweest: 10 goals en 7 assists met een middelmatige ploeg en dan had hij nog bijna heel play-off 2 gemist met een blessure. Daarna trok hij naar KAA Gent, maar dat werd een gigantische flop. Tussen juli en december mocht hij af en toe invallen en kon hij geen enkele keer scoren in competitie.

Eind 2018 stond Royal Excel Mouscron laatste in het klassement, op gelijke hoogte van Lokeren. Er werd voorspeld dat die twee clubs lang zouden vechten tegen de degradatie. Maar Awoniyi kwam terug in januari en meteen veranderde alles. Eerste match, eerste goal. Hij was onstopbaar. Excel sloot de reguliere competitie af met 23 punten op 27. Er werd gewonnen op Genk, Gent en Club Brugge. Plus een gelijkspel op Sclessin. En de Nigeriaanse spits legde ze vlotjes binnen: zeven doelpunten in de reguliere competitie, en dan nog vier in play-off 2. Er vertrokken ook acht assists van zijn voeten. Hij herleefde, dankzij de familiale sfeer in Moeskroen, iets wat hij gemist had in de Ghelamco Arena.

De dag dat Taiwo alles veranderde

Het verhaal van Awoniyi en Excel in 2019 is mooi. Maar er zijn ook donkere wolken. Een aantal belangrijke pilaren zullen er straks niet meer zijn: Bernd Storck, Selim Amallah, Jean Butez (waarschijnlijk), Manuel Benson. En Taiwo natuurlijk. Bij wijze van afscheid heeft hij nog even twee goals gemaakt in zijn laatste wedstrijd, waarna hij een staande ovatie kreeg. Van drie man en een paardenkop, maar toch…

27

procent behaalde Mouscron in play-off 2 (8 op 30), nadat het na Nieuwjaar, als beste ploeg in de Jupiler Pro League, nochtans 23 op 27 had verzameld (liefst 85 procent).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier