Mbaye Leye is de openbaring dit seizoen bij Zulte Waregem. De Senegalese goalgetter blikt terug op zijn debuutseizoen in de Belgische competitie.

M baye Leye: “Een debuutjaar is steeds iets nieuws. Je komt in een competitie terecht die je niet zo goed kent. Elke speler die nieuwe oorden opzoekt, wil daar automatisch slagen. Dat is een teken van gezonde ambitie. Zelf had ik enkele doelen voor ogen. Ik wou voor een plaats in de linkerkolom spelen en de topclubs pijn doen. Daarnaast legde ik mezelf wat druk op om een vijftiental doelpunten te scoren in de competitie. Beide objectieven heb ik gehaald.”

Belgische topclub

“Waarom zou ik niet voor een Belgische topclub kunnen spelen? Ik weet goed genoeg waar mijn kwaliteiten liggen en ik ben rijp genoeg om op een hoger niveau te spelen. Er is vage interesse van diverse topclubs, ook in het buitenland. Maar ik zit niet met het gevoel dat ik Zulte Waregem absoluut wil verlaten. Ik zou het zeker niet erg vinden om nog een jaar bij hen te voetballen. Francky Dury speelde een erg belangrijke rol in mijn ontwikkeling als voetballer. In het begin posteerde hij mij als rechtsbuiten, maar hij gaf me eveneens vertrouwen op mijn beste positie als diepe spits. Hij is tactisch erg sterk en weet de juiste pionnen op de juiste plaats te zetten in het belang van de ploeg.

“Ik moet toegeven dat ik veel meer aangesproken word op straat. Zeker in voetbalgekke steden zoals Brussel en Gent. Daar heb je woonbuurten die enkel en alleen voetbal ademen. De mensen zijn gelukkig als ze mij kunnen begroeten. Zoiets geeft een gevoel van zelfvoldoening.

“Toen ik mijn vader verloor, vond ik dat natuurlijk heel erg. Zijn overlijden sterkte mij als mens. Je leert de kleine dingen in het leven te appreciëren. Voetbal is niet alles, maar waarden als familie en gezondheid prijken nog steeds bovenaan. Persoonlijk kwam ik er sterker uit. Ik wilde mij koste wat het kost bewijzen, ook al was hij er niet meer. Ik voelde zijn aanwezigheid op het veld en ging beter spelen. Het was erg sneu dat ik niet op zijn begrafenis aanwezig kon zijn. Dat werd beslist in overleg met mijn familie en de club. Natuurlijk heb ik daar soms wel wat spijt van, maar zulke dingen gebeuren nu eenmaal in het leven.

“Ik wacht niet echt op een eerste cap. Het zou wel mooi zijn om de kleuren van mijn vaderland te verdedigen. Het Senegalese voetbal is zwaar ziek. Na de knappe prestatie op de wereldbeker in Japan en Zuid-Korea zakte het spelpeil. De huidige spelersgroep bestaat deels uit volgevreten vedetten. Maar om te presteren moeten die honger en drang er zijn. Dat miste ik wanneer ik het team zag spelen op de laatste Afrika Cup. Misschien missen we ook wel een echte leider die zijn ploeg op sleeptouw neemt. Drogba en Essien kunnen dat wel en daardoor stijgen de andere voetballers ook boven zichzelf uit. We moeten zeker niet panikeren want er is bakken talent aanwezig. Zeker in de lagere Franse reeksen.”

Rekenaar

“Ik wil voor een grote Belgische club voetballen en meestrijden voor die Europese plaatsen. In zo’n bekercompetitie word je sneller gevolgd door scouts en maak je meer kans op een lucratieve transfer. Een overstap naar het buitenland zou een mooie bekroning zijn voor mijn carrière. Maar laat ons alles stap voor stap doen. Wie direct hoog mikt, kan achteraf ook heel diep vallen. Ik ben meer een rekenaar op het vlak van beslissingen.” S

Mbaye Leye (25) speelde dit jaar 31 van de 34 wedstrijden. Hij scoorde zestien doelpunten, gaf twee assists en pakte vijf gele kaarten. Gemiddelde score: 6,03.

door kim nolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier