De droom van Aulas

Nabil Fekir © BELGAIMAGE

In de competitie is PSG te sterk, maar Europees kan Olympique Lyon zich al stuntend uitleven. Wordt Barcelona het volgende slachtoffer?

Ook al blijft er nog een kwart competitie te gaan, de forse achterstand van Lyon op PSG laat er geen twijfel over bestaan: ook dit seizoen waren de Lyonnais geen partij voor de grootmacht uit de hoofdstad. Ze leken nochtans beter gewapend, na het toevoegen van de beloftevolle Moussa Dembélé aan een al indrukwekkende aanvallende armada, die reeds kon rekenen op het genie van Memphis Depay en de geweldige ingevingen van Nabil Fekir.

Dat trio staat symbool voor de sportieve visie van de ploeg. Lyon verzamelt in zijn kern jong Frans talent dat het uit de vijvers overal in het land opvist (zoals Ferland Mendy of Martin Terrier) en koppelt dat aan jonge buitenlanders (zoals Bertrand Traoré of Jason Denayer) om het uiteindelijk te omringen met parels uit de eigen jeugdopleiding. De jongste ontdekking op dat vlak is middenvelder Houssem Aouar. Gesteund door de krachtige Tanguy Ndombele in het hart van de ploeg staat Aouar symbool voor het frisse gelaat van een team dat wel veel problemen heeft om in het kampioenschap regelmaat te tonen. Veel volgers van de club wijzen met de vinger naar het beperkte tactische vernuft van trainer Bruno Génésio en het gebrek aan maturiteit in de groep.

Maar op grote avonden, zoals vanavond er in Camp Nou eentje kan worden, is al dat talent van Lyon, zeker in wedstrijden die heel open zijn, tot alles in staat. Lyon won dit seizoen al uit bij Manchester City. Daarna volgden op Europees vlak zes draws. De laatste was die tegen Messi en co (0-0). Vanavond is de return.

In deze editie, die tot dusver bol staat van de verrassingen, lijken de tenoren minder superieur dan de voorbije jaren en lijken outsiders wat meer kans te maken. De weg naar een stunt ligt mogelijk open voor de ploegmaats van Nabil Fekir. In alle stilte hoopt voorzitter Jean-Michel Aulas de opvolger te worden van dat andere Olympique als Franse CL-winnaar. Gezien de nationale regelmaat van PSG lijkt het haast of die Europese uitdaging makkelijker is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier