De val naar de laatste plaats en de slechte resultaten over geheel 2006 bekocht Adrie Koster (52) met zijn ontslag. “Een optelsommetje, je lot is snel bezegeld. Zo werkt het in voetbal”, vertelde hij op de NOS. Na het 3-1-verlies tegen Willem II kreeg Koster te horen dat hij niet langer welkom is bij de in nood verkerende werkgever van onze landgenoten Luwamo Garcia, Jordan Remacle en Davy Van den Broeck. Adrie Bogers (ex-Turnhout en KV Mechelen), trainer van Jong RKC, neemt voorlopig over. De wisseling van de wacht zorgde zowaar voor een niet verdiende, maar wel bevrijdende 2-1-overwinning tegen Sparta. Daarmee kwam een einde aan de reeks van tien competitiewedstrijden zonder zege.

Twaalf maanden geleden was de stemming totaal anders. Want toen beleefde RKC zijn beste seizoenstart ooit. De Brabanders stonden zelfs even op kop en hadden na dertien duels 23 punten. Sinds de ploeg in 1988 promoveerde, startte het slechts twee keer met minder punten. Nog nooit degradeerde de club uit Waalwijk.

Koster ging ervan uit dat hij, ondanks het vertrek van Maarten Martens (AZ), Benjamin De Ceulaer (Feyenoord) en Gianni Zuiverloon (Heerenveen) mee kon doen voor de negende plaats. Alleen kreeg hij de motor niet echt aan de praat. Koster wilde graag initiatiefrijk en verzorgd voetbal spelen. Het team voetbalt bij vlagen wel aardig, maar kent problemen in de aanval en verdediging. Doelman Rob van Dijk incasseerde al een pak tegendoelpunten en staat vaker dan hem lief is in een schiettent. Koster hield zich lang stoer, maar het snelle verval van de ploeg raakte hem dieper dan hij liet uitschijnen. “Je moet in het profvoetbal niet dromen. Je kunt beter met beide voeten op de grond blijven staan. Onder alle omstandigheden jezelf blijven, zo zit ik in mekaar”, reageerde hij realistisch in de Volkskrant.

De statistieken over kalenderjaar 2006 geven algemeen directeur Henry van der Vegt gelijk. Het gedegradeerde RBC en het gepromoveerde Excelsior buiten beschouwing gelaten, presteerde RKC het slechtst van alle eredivisieclubs. Van de 32 gespeelde duels wonnen de Waalwijkers er slechts vijf. Koster vindt dit echter een flauw excuus. “De club besloot tijdens de winterstop belangrijke spelers als Rick Hoogendorp en Rogier Molhoek te verkopen en we hadden een blessuregolf”, verklaarde hij in het Algemeen Dagblad. “Iedereen die daarmee instemde, moet in de spiegel kijken. Ook zij waren verantwoordelijk voor het verval. Maar voor dit seizoen neem ik wel alle verantwoording.”

Oud-international Paul Bosvelt (36) zet na dit seizoen definitief een punt achter zijn loopbaan. De middenvelder van Heerenveen maakte dat bekend in een persoonlijk onderhoud met voorzitter Koos Formsma.

PSV lichtte de koopoptie in het huurcontract van Edison Méndez, waardoor de Ecuadoriaanse middenvelder zeker tot 2010 blijft.

Tim de Cler (28, AZ) evenaarde met zijn 25ste Europese duel het clubrecord van Hugo Hovenkamp. In drie seizoenen miste de linkerverdediger maar drie duels.

NEC lichtte de optie in het contract van rechtsachter Muslu Nalbantoglu (23). Hij blijft daardoor tot 2008 aan de club uit Nijmegen verbonden.

Edrissa Sonko (26, ex-Anderlecht), die bij Roda JC niet paste in de plannen van Huub Stevens, tekende tot 2010 bij het Griekse Xanthi. Rahim Ouedraogo (26), een verdedigende middenvelder van FC Twente, liet zijn contract ontbinden en volgde het voorbeeld van de Gambiaanse spits.

Kenneth Perez aanvaardde met tegenzin het schikkingsvoorstel van vijf duels schorsing en de boete van 12.500 euro die hem werd opgelegd door de KNVB. De straf is conform de richtlijnen van de FIFA, die met hogere straffen de strijd tegen racisme en discriminatie aangaat. De Deense aanvaller van Ajax had in het duel tegen FC Twente assistent-scheidsrechter Nicky Siebert uitgescholden voor kankerneger. Een dag later had Perez spijt betuigd voor zijn gedrag en openlijk zijn excuses aangeboden.

Victor Sikora (28) treft het niet. De aanvaller van NAC, die in maart werd geopereerd aan de knie, is opnieuw zeker een maand buiten strijd door een blessure aan de meniscus.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier