Na Tom Van Imschoot (23) en Benjamin De Ceulaer (21) is Sint-Truiden nu al zijn derde jonge Belg kwijt : Bram Castro (22). De doelman heeft een mondeling akkoord met Roda JC, dat normaal vrijdag wordt getekend. Kris Buvens (25) onderschrijft wel een nieuw, driejarig contract deze week. Rode draad door de verhalen, behalve dat van De Ceulaer, is Marc Wilmots, de in februari ontslagen trainer en sportief directeur.

Van Imschoot, Buvens en Castro zijn deze zomer alledrie einde contract. Na de stevige reorganisatie van de spelerskern vorig jaar behoorden ze niet tot het basiselftal van Wilmots. De dramatische competitiestart bracht beide veldspelers terug in de ploeg en een knieblessure bij Dusan Belic betekende het geluk van Castro. Pas na de winterstop deed Wilmots hen voorstellen voor een contractverlenging. Slechte voorstellen, luidt het nu, waaruit niet de intentie sprak dat hij met hen verder wilde. Van Imschoot koos eieren voor zijn geld en tekende al in januari voor Westerlo. “Daar heeft hij nu wel wat spijt van”, weet Buvens. “Tom heeft snel voor zekerheid gekozen. Over het voorstel dat Wilmots hem had gedaan, viel niet te onderhandelen. Of dat bij mij ook zo was, weet ik niet. Ik mocht voor twee jaar bijtekenen, kreeg bedenktijd, maar een week later was hij ontslagen. Van de nieuwe mensen kreeg ik daarna een mooi voorstel. Ik had het risico kunnen nemen om te wachten tot er misschien andere clubs kwamen en er duidelijkheid was over het behoud, maar wat als ik geblesseerd raak ? Nu heb ik zekerheid voor de volgende drie jaar. Het is bijzonder jammer dat er zolang gewacht is om te praten met de jongens uit de streek. Het waren ook geen voorstellen om iemand te houden, dat is duidelijk.”

Bram Castro was verbaasd toen Wilmots hem vroeg om zélf een voorstel te formuleren. “Dat is vrij ongewoon, want als een club met je voort wil, doet zíj normaal een voorstel. Het duurde daarna ook erg lang voor ik een antwoord kreeg. Toen werd hij ontslagen. Pas twee weken geleden zat ik voor het eerst met de nieuwe mensen aan tafel. Zij namen het voorstel van Wilmots gewoon over. Dat was niet slecht, maar ook niet goed. Ik weet niet of ze echt tot het uiterste zijn gegaan. Toen Roda kwam, vond ik dat een sportieve uitdaging. Ik word er eerste of tweede doelman. Bij STVV konden ze mij ook geen titularisplaats garanderen.”

Sportief directeur Guy Mangelschots maakt zich geen zorgen over zijn doelman. “We hebben Belic nog en daarachter zit de toekomst. Boeckx is 20 en Mignolet, een jongen van 1m91 en met schoenmaat 48, is 17. Die hebben wij allebei een contract gegeven.” De Truiense interesse voor doelman Stijn Stijnen (Club Brugge) en verdediger Anthony Portier (KV Oostende) is uit de lucht gegrepen, zegt hij. “Wel is er afgesproken dat we opnieuw Belgische spelers kansen zullen geven. Niet dat we iets tegen buitenlanders of Afrikanen hebben – getuige daarvan Mbonabucya en Kalisa – maar ze moeten een meerwaarde geven. Diabaté heeft al gezegd dat hij wil vertrekken.”

Van Engelse interesse voor De Ceulaer (Tottenham) zegt Mangelschots niets te weten. Hij hoopt dat deze week alles in kannen en kruiken is met Feyenoord. Veel Belgen moeten er dan niet meer ontsnappen. Op de agenda staat nu het openbreken van de contracten van Nicky Hayen en Sander Debroux. “Zij hebben zich al bereid verklaard te blijven. STVV wil spelers niet meer in hun laatste contractjaar laten komen, waarna ze ineens weg zijn.” (JH)

JH

‘Het waren geen voorstellen om iemand te houden, dat is duidelijk.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier