Welke keeper verrichtte de meeste reddingen? Welke ploeg had het vaakst de bal ? En welke speler schoot het meest op doel? Het EK in cijfers.

60

keer veroverde Pepe de bal terug op de tegenstander. Op dat vlak was de Portugees de beste verdediger van het EK. Jérôme Boateng (56) en Welshman James Chester (55) volgen op korte afstand.

4

assists gaf Eden Hazard. Daarmee blijft hij, samen met Aaron Ramsey, de assistkoning van het toernooi. Cristiano Ronaldo bleef op drie steken.

19

van de 44 spelers die aan de aftrap stonden in de halve finales van het EK (Wales-Portugal en Frankrijk-Duitsland) waren vorig seizoen actief in de Premier League. De tweede best vertegenwoordigde competitie was de Bundesliga (7 spelers). Daarna volgden de Portugese Primeira Liga (5), de Spaanse Primera División (4) en de Ligue 1 (3).

13

doelpunten maakte Frankrijk op dit EK. Het was daarmee de meest productieve ploeg, gevolgd door Wales (10), België (9) en Portugal (9).

21

wedstrijden speelde Cristiano Ronaldo in totaal op een Europees kampioenschap. Een record. Tweede in de ranking is Bastian Schweinsteiger (18), derde Gianluigi Buffon (17). CR7 maakte ook de meeste goals op een EK (9), samen met Michel Platini. Zijn totale doelpuntenproductie in EK-(kwalificatie)wedstrijden staat momenteel op 29. Ook weer een record waarmee hij Zlatan Ibrahimovic (25) en Robbie Keane (23) voorafgaat.

46

doelpogingen ondernam Cristiano Ronaldo. Een hallucinant aantal als je vergelijkt met de nummer twee: Antoine Griezmann met 26. Gareth Bale (25), Kevin De Bruyne (22) en Nani (21) vervolledigen de top vijf.

27

keer moest Hannes Halldórsson de bal uit zijn doel ranselen. De keeper van IJsland verrichte daarmee de meeste saves op het toernooi en ging Rui Patrício en Thibaut Courtois, beiden twintig reddingen, vooraf.

1,8

goals maakten de Rode Duivels gemiddeld per wedstrijd op het EK. Alleen Frankrijk (1,86 doelpunten per match) deed beter.

2

ploegen hadden gemiddeld meer dan 60 procent balbezit op dit EK: Duitsland (63) en Spanje (61). De ploeg met het minste balbezit, slechts 36 procent, was kwartfinalist IJsland.

205

gele kaarten werden er getrokken. Dat is gemiddeld 4,02 per match. Italië was de ploeg die de meeste gele kartons pakte: 18. Opvallend: Engeland slikte er in vier wedstrijden slechts drie. En de EK-wedstrijd waarin de scheidsrechter het meest met de gele kaart zwaaide, was… de finale. Daarin werd die maar liefst tien keer uit de zak opgediept.

19,6

doelpogingen ondernamen de Rode Duivels gemiddeld per match. Alleen Engeland deed beter met 20,75. Duitsland (18), Zwitserland (17,75) en Portugal/Frankrijk (17,29) vervolledigen de top vijf.

47.594

toeschouwers zaten er per match gemiddeld in de tribunes. De wedstrijd Rusland-Wales in Lille lokte het laagste aantal fans: 28.840. Het Grand Stade Pierre Mauroy biedt nochtans plaats aan 50.186 kijklustigen.

720

speelminuten had de Portugese doelman Rui Patrício op de teller. Van alle spelers op dit EK kwam hij het langst in actie. In drie van zijn vier wedstrijden in de knock-outfase speelde Portugal immers verlengingen. Naast Patrício stonden er nog drie spelers in de finale die geen minuut op dit EK misten: de Franse keeper Hugo Lloris en de verdedigers Bacary Sagna en Patrice Evra.

3

spelers kregen een rode kaart tijdens dit toernooi: Lorik Cana (Albanië), Aleksandar Dragovic (Oostenrijk) en Shane Duffy (Ierland).

12

strafschoppen werden er gefloten op dit EK. Daarvan werden er vier gemist en niet door de minsten: Cristiano Ronaldo miste tegen Oostenrijk, Sergio Ramos tegen Kroatië, Aleksandar Dragovic tegen IJsland en Mesut Özil tegen Slovakije.

9

overtredingen per gespeelde wedstrijd ofwel één overtreding om de tien minuten. De meest faire ploeg van het toernooi was… Rusland. Veel leverde dat niet op: één schamel puntje en de uitschakeling in de poulefase. De ploeg die de meeste overtredingen per match maakte, was dan weer Roemenië: 17,33. Ofte één om de vijf minuten. En wat leverde dat op? Eén schamel puntje en de uitschakeling in de poulefase.

DOOR STEVE VAN HERPE – FOTO’S BELGAIMAGE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content