De algemeen directeur van Standard geeft zijn eerste analyse van het new look Standard, dat het morgen in de terugwedstrijd van de 16e finales van de Europa League opneemt tegen Wisla Krakau.

Hij had ons gevraagd om de transferperiode in januari te laten voorbijgaan voor hij met ons wou praten. Pas dan wilde Pierre François met Sport/Voetbalmagazine de balans opmaken van een half jaar Standard met een nieuw bestuur, een nieuwe trainersstaf en een resem nieuwe spelers.

De wintertransferperiode heeft u niet veel gekost omdat Gakpé wordt gehuurd, Bjarnason vrij was en Gershon al een Standardspeler was.

Pierre François: “Inderdaad. Bij Gakpé was het de vraag of hij het spelniveau kon terugvinden dat eigen aan hem was bij Monaco. Daarom verkozen we hem te lenen met een optie tot aankoop. Maar het doel was niet om spelers te halen zonder daar geld aan uit te geven.”

Het ging dus niet om compensatie na een zomertransferperiode waarin u verplicht was om de portemonnee open te trekken (Buyens, Vainqueur, Buzaglo enz.)?

“Neen, helemaal niet. We moeten afstappen van het idee: hoe duurder de speler, hoe beter hij is. Als de analyse van een speler goed en het is mogelijk om hem gratis aan te trekken, zie ik niet in waarom we hem niet zouden nemen. Je moet ook niet denken dat een vrije speler niks kost. De vrije speler kent zijn situatie en onderhandelt over een contract met een tekenpremie waar een speler die weet dat er een aanzienlijk bedrag voor hem betaald is, nog niet eens aan durft te denken.”

Hoe verklaart u de frustratie van bepaalde vertrokken spelers zoals Berrier of Nong?

“Ik heb geen negatieve reactie van Berrier gekregen.”

Maar u leest de pers …

“Ja, ik heb gelezen wat hij heeft gezegd. Riga is geen hypocriet want hij heeft hun de kans gegeven. Vraag niet aan profvoetballers die niet genoeg speeltijd hebben om te zeggen dat ze tevreden zijn bij Standard. Maar als je hun transfers bekijkt, kan je Standard geen gebrek aan menselijkheid verwijten.”

Kan men niet spreken over een te sterke wil om het oude Standard te laten leeglopen?

“Denkt u dat wij Nong zouden vragen om een andere club te zoeken als hij hetzelfde rendement zou halen als in de play-offs vorig jaar? Uiteraard niet.”

Nong insinueert dat u profiteerde van de eerste terugval om enkele spelers buiten te werken?

“In de kleedkamer was er geen probleem met Nong, Leye, Berrier of Camara. Het is niet omdat Van Damme en Camara elkaar eens uitgescholden hebben dat er een probleem is. Er is niemand opzettelijk opzijgezet.”

Kloof

Voorzitter Duchâtelet zei dat zijn doel was om de spelerslonen te verlagen. Missie volbracht?

“Ja, het totaal van de lonen voor de nieuwe spelers ligt lager dan dat van diegene die vertrokken zijn. Dus ik denk dat de voorzitter tevreden is over de transferperiode.”

U zocht uw spelers wel in de Franse tweede klasse. Is dat geen gebrek aan ambitie?

“Nee, want we hebben verschillende keren een groot bod gedaan op bepaalde spelers, maar dat is uiteindelijk niet doorgegaan. Een voorbeeld: over Maicon ( Braziliaanse aanvaller van de Oekraïense ploeg Volyn Loetsk, nvdr) hebben we zwaar onderhandeld, maar het was onmogelijk om hem los te wrikken bij zijn huidige club. Zij wilden hem houden tot het einde van zijn contract.”

Zijn de transfers van Standard van hetzelfde kaliber als die van Anderlecht, Club Brugge of AA Gent?

“De kwaliteit van de aanwinsten zal op het einde van het seizoen duidelijk zijn.”

Maar we kunnen nu al oordelen over de aangeworven spelers van Anderlecht.

“De kern van Anderlecht is sterker, maar hun budget is ook groter.”

Het is niet zo lang geleden dat de kloof tussen beide clubs gedicht was…

“Maar de ambitie zal altijd zijn om niet af te haken.”

Maar u heeft afgehaakt: de kloof tussen Anderlecht en Standard in het klassement is haast onoverbrugbaar!

“Spreek je over afhaken bij zo’n kloof? In een klassieke formule misschien, maar niet in de huidige. Wie zou er niet akkoord gaan met onze huidige positie na een verandering van eigenaar, structuur en organigram? In de competitie doen we het minstens even goed als vorig seizoen en onze Europese campagne is heel bevredigend. De enige uitschuiver was de uitschakeling in de beker van België. In zijn geheel is de verandering niet slecht verlopen. Ik moet wel erkennen dat Anderlecht goede aankopen heeft gedaan.”

Is Standard nog in staat om aankopen à la Jovanovic en Mbokani te doen?

“Ik denk dat wij een andere visie hebben. Wij willen plaats maken voor jongeren. Als ik het aantal jongeren uit onze jeugdopleiding die de afgelopen weken gespeeld hebben bekijk, zie ik ook een kloof met Anderlecht en Brugge. Op lange termijn denk ik dat dit beleid meer voordelen zal brengen dan één geslaagde transferperiode.”

Salarissen

Heeft uw beleid waarin u de kaart van de jeugd trekt zijn grenzen niet bereikt bij de bekeruitschakeling tegen Lierse?

“Toen ontbrak de ervaring van Jelle Van Damme om naar hen te schreeuwen en hen terug naar de realiteit te brengen.”

Als je met jongeren speelt, kan je zulke teleurstellingen verwachten …

“Helemaal niet!”

U kan toch niet verwachten dat jongeren elke week regelmatig zijn …

“Misschien, het is zonder twijfel een risico dat we nemen. We hebben niets tegen het aankopen van een ervaren speler, maar dan moet het wel iemand zijn die in staat is om het niveau op te krikken. Niet alleen met zijn ervaring en mentale capaciteiten, maar ook met zijn technische kwaliteiten. En zulke spelers zijn nu eenmaal moeilijk te overtuigen om naar België te komen.”

Zou u bereid zijn om salarissen aan te bieden gelijkaardig aan die van Rapaic of Conceição destijds?

“Ik denk dat die tijd voorbij is. Een prijs betalen voor grote namen is een beleid dat hier niet meer van toepassing is. U noemt Rapaic en Conceição, maar we hebben ook andere spelers aangetrokken van hetzelfde kaliber en met hetzelfde salaris die daarna door de mand gevallen zijn.”

Hoe gaat u grote spelers overtuigen om naar Standard te komen?

“Standard heeft kwaliteiten die je nergens anders terugvindt in België op het gebied van werkomstandigheden en interactie met het publiek.”

Dat volstaat niet meer vandaag de dag: wat een speler aanspreekt, is het salaris.

“Dat zou ik graag beïnvloeden … Maar wacht even, spelers hebben helemaal geen slecht salaris als ze naar Standard komen.”

Toch, Standard is niet de beste betaler in België. Jullie hebben de reputatie op dat vlak moeilijk te zijn …

“Moeilijk? Dat denk ik niet. Wij zijn heel duidelijk. Een speler van Standard kan goed verdienen! Wij werken met premies als bepaalde doelstellingen gehaald worden.”

Verkiest een speler geen groot vast loon?

“Er was een tijd dat ze ons zeiden: neem een voorbeeld aan Club Brugge, waar de spelers een kleiner loon hadden maar grote premies. En nu we dat doen, zeggen ze weer het tegenovergestelde? Wij proberen om de spelers een vergoeding te geven die overeenkomt met hun kwaliteiten en hun carrière. Maar die vergoeding moet binnen de perken blijven. Als een speler alleen naar Standard komt voor het geld, heeft hij misschien eigenlijk geen zin om te komen. Langs de andere kant proberen we mogelijke ontevredenheid te compenseren met premies. Onze premies in de poulefase van de Europa League zijn bijvoorbeeld hoger dan die van Anderlecht of Club Brugge.”

Wat heeft de Europa League al opgebracht?

“Niet veel. Alle kosten en premies afgetrokken ongeveer een miljoen euro. Die competitie is pas rendabel vanaf de kwartfinale. Of vanaf de achtste finales als je een grote naam trekt.”

Denkt u dat de nieuwe visie van Standard goedgekeurd wordt door de supporters?

“Omdat alle veranderingen angst meebrengen, zijn sommige supporters bang. Onze taak zal zijn om hen gerust te stellen door te tonen dat we transferperiode na transferperiode kwaliteit zoeken.”

Hoe verklaart u dan de daling van het aantal supporters in de Europa League en op verplaatsing?

“Wij hebben nog nooit zoveel abonnees gehad! En wat de verplaatsingen betreft, we zitten in een economische crisis, maar niet alleen bij Standard. En bovendien hebben we op Europees niveau tot nu toe nog geen grote naam getrokken.”

D’Onofrio

Hoe is de relatie met Anderlecht nu?

“We zitten eerder op een meer dan op zee, in die zin dat er geen getijden zijn in een meer. Ik vind dat we er alle belang bij hebben om gemeenschappelijke standpunten te vinden, of het nu over de toekomst van de competitie gaat of over het beheren van de profliga.”

Wat was uw reactie toen Roger Vanden Stock zei dat Duchâtelet zijn vriend niet was?

“Waarom zou hij bevriend moeten zijn met de algemene directeur of voorzitter van een andere club? Wat telt, is wederzijds respect.”

De aangekondigde komst van Luciano D’Onofrio naar Anderlecht, was dat een teken van wederzijds respect?

“Ik begreep niet wat er op dat moment in het hoofd van Anderlecht omging. Standard heeft geen partij te kiezen. Was het een aanval tegen Standard? Neen.”

Maar we kunnen niet zeggen dat u en Anderlecht veel raakvlakken hebben …

“Ik heb in de profliga geen tweedracht gezien tussen ons. We hebben bijvoorbeeld afgesproken om de Accord Group ( een firma die gespecialiseerd is in rekrutering en onder meer ook Steven Martens naar de bond haalde, nvdr) voorbereidingen te laten treffen zodat de profliga binnenkort een externe voorzitter kan kiezen. Ook op het vlak van de Beneliga zijn er raakvlakken tussen Anderlecht en Standard.”

U zegt dat Anderlecht u niet heeft proberen te ondermijnen door D’Onofrio te contacteren, maar denkt u dat Luciano geprobeerd heeft Standard te ondermijnen?

“Ik beschouw enkel aanvallen achter de schermen op onze spelers als aanvallen op Standard.”

Maar zo zijn er heel wat geweest!

“Er zijn er zonder twijfel geweest. Ik heb gedurende acht en een half jaar met Luciano D’Onofrio gewerkt, maar ik ga geen energie verspillen om aan te tonen dat hij beslissingen genomen zou hebben om Standard te ondermijnen.”

Maar wat denkt u ervan?

“Bepaalde elementen hebben me doen denken dat het mogelijk zo is, maar in plaats van erover te praten, heb ik besloten om er abstractie van te maken en de persoon die erachter zit, niet aan te vallen.”

DOOR STÉPHANE VANDE VELDE – BEELDEN: IMAGEGLOBE

“Ik moet erkennen dat Anderlecht goede aankopen heeft gedaan.”

“Een prijs betalen voor grote namen is een beleid dat bij Standard niet meer van toepassing is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier