Morgen/donderdag spelen Anderlecht, Club Brugge en Standard de terugwedstrijden in de 16e finales van de Europa League. Richard Niederbacher, Patxi Ferreira en Miroslav Djukic keken met veel interesse naar de heenwedstrijden en geven hun mening over de Belgische ploegen.

Athletic de Bilbao – Anderlecht 1-1

In een kolkend San Mamés hield Anderlecht Athletic op een gelijkspel. In de eerste helft waren de beste kansen zelfs voor paars-wit en kwamen de Brusselaars via Lucas Biglia op voorsprong. De Basken zetten meer druk in de tweede helft en Mikel San José tikte de gelijkmaker binnen na een voorzet-schot van Markel Susaeta. Fernando Llorente kon daarna nog twee keer dreigen, maar tot een doelpunt kwam het niet meer.

Patxi Ferreira: “We hadden meer van de thuiswedstrijd van Athletic verwacht. Het was duidelijk dat Anderlecht zijn huiswerk goed gemaakt had: ze voetbalden zodanig dat Athletic helemaal niet in zijn spel kwam. Ze stonden heel goed gepositioneerd en het ijzersterke centrale duo achterin kon Fernando Llorente, toch de gevaarlijkste speler van Athletic, volledig neutraliseren. Doordat Anderlecht bovendien de toevoer naar Llorente goed afsneed, zag Athletic zich genoodzaakt om te proberen zijn spits te bereiken met hoge ballen. En die waren natuurlijk gesneden koek voor Juhász en Mazuch.

“Het Anderlecht dat ik gezien heb, kan in gelijk welke Europese competitie – Primera División, Premier League, calcio, … – zijn streng trekken. In Spanje kennen wij natuurlijk vooral het Anderlecht van de jaren tachtig en negentig. Dat was toch een offensiever ingesteld team. In Bilbao heb ik vooral een solide ploeg gezien. Een hecht blok met vier verdedigers en daarvoor twee stofzuigers ( Kouyaté en Biglia, nvdr) die zich beperkten tot het afbreken van de aanvallen van Athletic. Met Lukaku als enige diepe spits en drie infiltrerende middenvelders in zijn rug vond ik Anderlecht eigenlijk behoorlijk behoudend voetballen. Ik zie ze perfect op dezelfde manier spelen in Brussel, hoor. Je brengt dan geen briljant voetbal, maar het is wel zeer efficiënt. En uiteindelijk is het dat wat telt.

“Diegene die mij bij Anderlecht het meest kon bekoren, was Boussoufa. Een heel beweeglijke voetballer met een goede balcontrole. Hij viel op omdat hij van Jacobs duidelijk veel vrijheid gekregen had. Niet dat hij een echt bepalende speler is, maar hij is wel zeer aanwezig in de aanval van Anderlecht. Biglia? Die heb ik eigenlijk haast niet gezien. We kennen hem hier omdat hij samen met Sergio Agüero ( die uitkomt voor Atlético Madrid, nvdr) gevoetbald heeft bij de Argentijnse nationale min 20-jarigen, waar hij ervoor zorgde dat Agüero kon schitteren. Anderlecht heeft uiteraard een andere voetbalfilosofie. Biglia speelt er meer teruggetrokken en daardoor valt hij minder op. Lukaku heeft duidelijk veel kwaliteiten, zeker voor zijn leeftijd. Hoe hij het doelpunt van Biglia inleidde, dat is ongezien voor een zestienjarige. Als je verdedigers van het kaliber van San José en Iraola aan de praat kunt houden, dan heb je wat in je mars.

“Op dit moment geef ik Anderlecht zestig en Athletic veertig procent kans om door te stoten. Ik denk dat Athletic het in Brussel vooral over de flanken moet proberen. Dat is ook het spel dat Bilbao het meeste succes heeft opgeleverd tot nu toe in de Spaanse competitie. Dat wil dus zeggen: aan de wedstrijd beginnen mét Muniain en Susaeta. Je mag er zeker van zijn dat Athletic kansen zal krijgen in Brussel. Door het 1-1-gelijkspel móéten ze natuurlijk ook op zoek naar dat doelpunt. De fans rekenen er in ieder geval op dat Athletic Anderlecht zal uitschakelen. Mijn pronostiek? 2-2.”

Patxi Ferreira (42) stond van 1984 tot 1995 en van 1998 tot 2000 in de verdediging bij Athletic de Bilbao. Hij werkt nu voor de Spaanse sportkrant As en analyseert wedstrijden op de Baskische tv-zender Canal Bizkaia.

De terugwedstrijd op 25/2 wordt uitgezonden op Sporza om 18.45 uur.

Standard – Red Bull Salzburg 3-2

In een niet eens uitverkocht Sclessin won Standard met veel moeite van het Oostenrijkse Red Bull Salzburg. In een dramatische eerste helft ging de sterk verjongde verdediging van de Rouches zwaar in de fout. Topschutter Janko profiteerde: 0-2 aan de rust. Standard herpakte zich in de tweede helft en kon de scheve situatie ombuigen tot een nipte 3-2-winst. Het team van Dominique D’Onofrio behoudt zo uitzicht op een confrontatie met Panathinaikos of AS Roma.

Richard Niederbacher: “Ik merkte veel onzekerheid in de ploeg van Standard. Dat had een invloed op hun niveau tijdens de hele eerste helft. Vooral defensief zag ik veel geklungel. De opdoffer die ze al na amper drie minuten moesten incasseren, kwamen ze eigenlijk nooit meer te boven. Ze konden alleen dreigen via stilstaande fasen, er werd totaal niet gecombineerd over de grond. Uiteindelijk winnen ze wel verdiend. Niet alleen op mentaliteit, maar vooral op kwaliteit.

“Een aantal spelers viel me in positieve zin op. Ik denk aan de individuele klasse van Axel Witsel. Heel aanwezig in het spel, rustig aan de bal, een goed overzicht en zich perfect vrijlopend bij zijn laatste kopbaldoelpunt. Een speler met een grote actieradius ook, net als Steven Defour. Die laatste is duidelijk de patron die ze nodig hebben. Geef hem nog enkele wedstrijden om wat meer ritme op te doen, en hij zal nog meer zijn stempel drukken. Ook Milan Jovanovic zal met zijn explosiviteit en snelheid met bal aan de voet de verdedigers nog veel problemen bezorgen op het kunstgras van Salzburg. Hij kan de terugwedstrijd zeker in een beslissende plooi leggen.

Sébastien Pocognoli ondervond veel problemen met de onvoorspelbaarheid van Somen Tchoyi. Een groot talent, te goed voor Oostenrijk, maar iemand die goesting moet hebben. Voor tv-duels is hij gemotiveerd, omdat hij zich op die manier in de belangstelling kan spelen van grotere clubs. Tussen Ramos en Eliaquim Mangala was er duidelijk een gebrek aan communicatie en onderlinge coaching. Die voelden elkaar totaal niet aan. Ook Réginal Goreux lijkt me niet echt een rechtsachter. Hij werd overmand door twijfels. Ze moeten nog veel leren.

“Ik geef Standard zeventig procent kans om door te stoten, door hun internationale ervaring. Bovendien zie ik vooral Jovanovic, door de ruimte die er zal ontstaan, in staat om een doelpunt te maken. Huub Stevens is bijzonder optimistisch met een 50/50-verhouding, maar zal het heel beredeneerd aanpakken. Ze zullen geen grote risico’s nemen. Ik vermoed dat hij Roman Wallner – een lastig ventje en een opportunist – aan de zijde van Janko zal uitspelen in de spits. Ook de geroutineerde Alexander Zickler kan hij eventueel als breekijzer gebruiken. Maar Standard is een team dat snel kan omschakelen. Het beschikt over enkele spelers die met een klasseflits een duel kunnen beslissen. Mijn pronostiek? 0-1.”

Richard Niederbacher (48) fungeert sinds september 2009 als sportief directeur/hoofdtrainer van de Oostenrijkse derdeklasser DSV Leoben. De ex-spits van SV Waregem (1983/84), in het bezit van 4 A-caps, werkt regelmatig als analist voor de openbare tv-zender ORF.

De terugwedstrijd op 25/2 wordt uitgezonden op EXQI Sport om 21 uur.

Club Brugge – Valencia 1-0

Na een flitsend wedstrijdbegin, waarin zowel Club als Valencia had kunnen scoren, hielden de twee ploegen elkaar in evenwicht. In de tweede helft liep David Silva tegen een tweede gele kaart aan en onmiddellijk daarna maakte Dorege Kouemaha de 1-0 na een ongelooflijke blunder van doelman Miguel Angel Moya. Gereduceerd tot tien begonnen de Spanjaarden de bal rond te tikken. Een schot van David Villa strandde nog op de paal, maar de Bruggelingen hielden stand.

Miroslav Djukic: “Club Brugge heeft het Valencia heel moeilijk gemaakt, maar de Spanjaarden blijven voor mij favoriet. Het zou voor Valencia ook een ramp zijn om nu al uitgeschakeld te worden, voor Club daarentegen zou het ‘normaal’ zijn.

“Dit Club Brugge zou zeker kunnen meedraaien in de Spaanse Primera División. Wat deze ploeg nodig heeft om mee te tellen in Europa, zijn wedstrijden van hoog niveau. In België zit je uiteraard met het probleem dat er maar vier of vijf echt goede ploegen zijn. De rest van de eersteklasseploegen komt gewoonweg tekort, waardoor er een gebrek aan competitie is.

“Ik ben ook heel blij voor Daan Van Gijseghem en Maxime Lestienne dat ze nu bij Club Brugge zitten. De invloed van Adrie Koster maakt dat Club een atypische ploeg geworden is in de Belgische competitie: ze spelen op balbezit en bouwen op vanuit de verdediging.

“Van de huidige basiself heb ik het nogal voor Vadis Odjidja en Ivan Perisic. Odjidja is een creatieveling die agressief kan verdedigen en tegelijkertijd een uitstekende balcontrole heeft. Hij stuurt de ploeg ook goed, vind ik. De infiltraties van Perisic zijn altijd gevaarlijk en hij scoort gemakkelijk, ook met het hoofd. Ze zijn allebei nog erg jong, maar ik beschouw hen als grote beloften.

HoefkensAlcaraz, het centrale duo achterin, vond ik indrukwekkend. Ze geven defensieve zekerheid. Vooral Alcaraz zie ik graag bezig: naast een goede verdediger is hij ook een goede voetballer. Zijn vervanger Van Gijseghem heeft trouwens een grote toekomst. Hij heeft immers nog een grote groeimarge, is tactisch erg sterk en ik ben er zeker van dat hij nog een belangrijke rol gaat spelen bij Club Brugge. Lestienne is jong, maar erg rijp voor zijn leeftijd. Hij zal nog wel wat tijd nodig hebben om door te breken.

“In Mestalla zal Valencia voluit voor de aanval gaan, wees daar maar zeker van. Vanaf het begin zullen ze een enorme druk ontwikkelen. In Jan Breydel hebben de Spanjaarden het immers verkeerd aangepakt. Door hun wat afwachtende houding hebben ze uiteindelijk het deksel op de neus gekregen. Ze hebben gespeculeerd op misstappen van Club Brugge, en dat was fout! Het is pas na de uitsluiting van Silva dat Valencia wakker geschoten is en is beginnen te voetballen. Dat zullen ze in Mestalla vanaf het begin doen, maar Club is natuurlijk wel gevaarlijk op de counter. Zo gemakkelijk zal het dus niet gaan. Mijn pronostiek? 2-0.”

De Serviër Miroslav Djukic (44) speelde van 1997 tot 2003 in de verdediging bij Valencia. Na zijn ontslag als trainer bij Moeskroen woont hij weer in Spanje. In afwachting van een nieuwe club verzorgt hij af en toe het commentaar bij voetbalwedstrijden op de Spaanse radio.

De terugwedstrijd op 25/2 wordt uitgezonden op EXQI Plus om 21 uur.

door frédéric vanheule & steve van herpe

Dit Anderlecht kan mee in gelijk welke Europese competitie.

Patxi Ferreira

Ik geef Standard zeventig procent om door te stoten. Richard Niederbacher

Valencia blijft voor mij favoriet.

Miroslav Djukic

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier