Twee dagen voor het BK op de weg vindt vrijdag het BK tijdrijden plaats. Een slimme beslissing van de wielerbond om de voorheen ongelukkige datum van dat kampioenschap (tot 2013 midden augustus, in 2014 op 1 mei) te verschuiven. Het leidde tot meer belangstelling van de vaderlandse toppers. Onder hen: Tom Boonen. Ook een primeur, want hij start in zijn veertiende profseizoen pas voor de eerste keer aan het BK tijdrijden. Niet toevallig, gezien de locatie: Boonens thuisbasis in Mol-Postel, waar zijn ploegleider Wilfried Peeters bovendien in de organisatie zit.

Helemaal nieuw is die BK-deelname echter niet. Bij de jeugd stond de Kempenaar immers wel steevast aan de start. Het werk tegen de chrono was zelfs zijn eerste liefde. Op Boonens kamer hing maar één poster: van Miguel Indurain, want diens revolutionaire Espadafiets vond hij fantastisch. Op een notebook tekende de jonge tiener toen zelfs zelf futuristische tijdritvehikels.

Boonens fascinatie voor de discipline bleek ook uit zijn resultaten: bij de tweedejaarsnieuwelingen en in zijn twee juniorenseizoenen werd hij telkens Antwerps kampioen. Als eerstejaarsjunior won hij ook de chronoproef in de Tweedaagse van Kontich en de nationale tijdrit in Brustem, voor Stijn Devolder. Toenmalig bondscoach Marc Sergeant selecteerde hem ook voor het WK 1997 in San Sebastián. Tegen de veel rijpere junioren was de Antwerpenaar echter kansloos (37e). Als tweedejaarsjunior eindigde hij wel nog als derde op het BK (na Gert Steegmans en Jurgen Van Goolen).

Bij de beloften verdween het tijdrijden echter naar de achtergrond. Boonen trainde meer op explosiviteit en ook bij de profs werd hij richting massasprinten en klassiekers geduwd. Alleen voor een proloog kon de Kempenaar zich nog opladen. In 2004 won hij die van de SterElektrotoer, tot nu toe zijn enige overwinning tegen het uurwerk als eliterenner (van de 116 in totaal). Tornado Tom won wel vier ploegentijdritten, waaronder het eerste WK in 2012. Leuk detail: in juni 2002 was de chronoproef voor teams in de Ronde van Catalonië zijn allereerste, weliswaar niet-individuele, profzege, toen nog als lid van US Postal.

In langere individuele tijdritten heeft Boonen echter zelden uitgeblonken. Op één keer na, toen hij in de Vuelta 2009 als 11e eindigde over 30 km, op 1’03” van Fabian Cancellara. Zonder een valpartij was de Quick-Steprenner, gemotiveerd door zijn nieuwe Specializedfiets, zelfs in de top drie geëindigd. De kans dat hij vrijdag in Mol, in een tijdrit van 41,2 km, dat herhaalt of de Belgische titel pakt, is echter klein. Twee dagen later, in Tervuren, is een derde driekleur op de weg realistischer.

DOOR JONAS CRETEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier