De verrassende tweede plaats van vorig seizoen leidde even tot euforie, maar daarna heerste aan de Gaverbeek vooral onrust en onzekerheid. In de hand gewerkt door de stamnummersaga, de spanningen tussen CEO Decuyper en Dury (over die soap en de nieuwe functie van ex-assistent-trainer Gevaert, eerst sportief manager, dan sportief adviseur), het verlies van Delaplace, het mogelijke vertrek van andere sterkhouders als Berrier, Malanda en Thorgan Hazard en het uitblijven van versterkingen – dikwijls benadrukt door Dury. Groot was dan ook diens opluchting toen bleek dat Chelsea Hazard weer een seizoen in Waregem zou stallen. Misschien een trigger voor een verlengd verblijf van Malanda en Berrier, en een directe (grote) kwaliteitsinjectie – niet onbelangrijk gezien de moeilijke seizoenstart en de Europese voorrondes.

VERDEDIGING

In doel krijgt Bossut, na de komst van Bruzzese vorig seizoen, er met de 20-jarige Salvatore Crimi (Rijsel) een tweede concurrent bij. Gezien zijn grotere ervaring krijgt de West-Vlaming allicht de voorkeur, maar Bossuts foutenmarge is wel beperkter dan ooit.

In de verdediging rekent Dury weer op De fauwD’HaeneColpaertVerboom, sinds oktober vorig jaar het vaste en goed op elkaar ingespeelde viertal. Godeau bleek op het einde van de competitie en aan het begin van de play-offs een prima alternatief voor de toen geblesseerde Verboom. Die heeft echter offensief meer wapens, cruciaal in Dury’s systeem met hoog spelende backs. Vandaar ook de grote waarde van De fauw, vorig seizoen goed voor 5 assists en 4 voorassists in de competitie en 4 goals in de play-offs. Met Duplus heeft Essevee nu ook een valabele back-up voor zijn rechtsachter, en in nood, ook voor D’Haene.

MIDDENVELD

De stabiliteit van de verdediging was vorig seizoen ook de verdienste van de complementaire buffer op het middenveld, met Delaplace en Malanda. Het Franse loopwonder, dat bij Rijsel tekende, laat echter een groot hiaat achter. De veelgeprezen, maar frêle flitsenvoetballer Hinostroza is niet hetzelfde type en haalt voorlopig te weinig rendement. De positie van Malanda wordt voorlopig ingevuld door de IJslander Skúlason, technisch minder, maar duelkrachtig en vaak opduikend voor doel. Ook de bij AA Gent gehaalde 23-jarige Malinees N’Diaye is meer een breker dan een opbouwer.

Door de terugkeer van Hazard, die conditioneel wel nog niet top is, heeft Dury aanvallend meer opties – zeker als Berrier blijft. Die gebruikte hij in de voorbereiding in een meer defensieve rol, maar de Fransman is ook op rechts of als ’10’ bepalend. Ook Hazard kan zowel op de flanken als centraal uit de voeten en moet nog meer dé patron van Essevee worden. Conte, Naessens,Trajkovski en Maatoug brengen snelheid en voetballend vermogen.

AANVAL

Dury switchte vorig seizoen geregeld van een 4-2-3-1, met Leye in de punt, naar een 4-4-2, met Naessens in steun van de Senegalees. In de voorbereiding koos de coach vooral voor de laatste optie, met de van Leeds teruggekeerde Habibou als diepste spits, en Leye in zijn rug. Lendric is een mogelijk alternatief, maar weegt voorlopig te licht voor een basisstek.

CONCLUSIE

Als Hazard zijn bloedvorm van na Nieuwjaar kan omzetten in meer goals en assists, Malanda en Berrier toch blijven en Delaplace waardig vervangen wordt, dan is Zulte Waregem gewapend om opnieuw op play-off 1 te mikken en om een ticket voor de Europa Leaguepoules te veroveren – Champions League is allicht te hoog gegrepen en zou (sportief) een vergiftigd geschenk zijn. Raken die voorwaarden niet vervuld, dan kan het drukke seizoenbegin plus eventuele blessures in een vrij krappe kern die ambities een knauw geven. Niettemin bezit Essevee te veel kwaliteit en verdedigende/aanvallende automatismen om in de problemen te komen.

DOOR JONAS CRETEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier