Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Aad de Mos is ontslagen bij KV Mechelen, maar niet uitgeteld. ‘Ik kom terug. Dat is mijn missie. En als ik iets in mijn kop heb, slaag ik erin.’ Of Willy, Rosie, Marc en Lucky er dan ook nog zullen zijn ?

“Op een emotionele, ondoordachte, hàtelijke manier hebben ze mij internationaal geschaad, dus zullen de rectificatieclaims gigantisch zijn”, verzekert Aad de Mos (55). “Ik denk dat er vier, vijf tot zes partijen bij betrokken zullen raken. Dat zal dus een megazaak worden, wat betekent dat er ook megaclaims zullen komen.”

Te duur, verrijkte zich op de rug van de club, was niet alleen maar technich directeur, maar ook spelersmakelaar, zetten een handeltje op. Zo luidden de beschuldigingen op de persconferentie waar zijn ontslag werd bekendgemaakt.

Te duur ? Handeltje opgezet ?

Aad de Mos : Er zijn in mijn periode 24 spelers vertrokken. Daar is er één van die ik heb gehaald : Ian Claes, die we uitleenden. De rest is vertrokken op basis van te weinig kwaliteit in verhouding tot de zware salarissen. Met uitzondering van twee spelers die wel verkocht zijn, maar niet door mij gecontacteerd waren : Birger Van de Ven en Joris Van Hout. Twee kwaliteitsspelers die niet meer te houden waren, omdat er in hun contract voor de club waanzinnige clausules stonden. Van Hout kon alleen bij degradatie weg voor slechts 15 miljoen frank, Van de Ven kreeg bij vertrek liefst vijftig procent van de transferprijs. In het contract van Rory Hegelmeers stond alstublieft dat bij verkoop slechts een tiental procent naar de club ging. Schandalige zaken, contracten die dus ook weer getekend waren door de voorzitter en twee leden van het bestuur.

We hebben dat moeten wijzigen, anders is dat de dood van de club. In het verleden is het te veel gebeurd dat er spelers vanuit de eigen jeugdacademie voor een appel en een ei werden verkocht en waarbij de makelaar de lachende derde was. Ik noem spelers als Vreven, Valgaeren, Tom Caluwé, Tom Peeters. Spelers met schandalige contracten die nog niet weg zijn, zoals Hermansen en Bal, zijn van voor mijn tijd.

Is de loonlast dan gedaald in de periode De Mos ?

Ik denk dat die gelijk of minder zal zijn, maar de kwaliteit van de selectie is natuurlijk vergroot. En : in de toekomst zal het aantoonbaar zijn dat wij geld aan het verdienen waren voor de club, door er de clausules uit te halen en door jongens te halen als Dever, Blay, Dosunmu, een pareltje dat ik ontdekte bij Denderhouten, Leemans

Ken Leemans is een speler uit de jeugd van KV toch ? Wat is dan de verdienste van De Mos ?

Vraag aan Leemans zelf wat ik met die jongen gedaan heb in de begeleiding. Na de wedstrijd van de beloften tegen Straatsburg, over zijn tactische tekortkomingen, over wat hij wel en niet moet doen. Ik heb dat uitgelegd op een bierviltje. Hij was er zo van onder de indruk dat hij dat in zijn slaapkamer heeft opgehangen.

Heb je de moed, Aad, om je eigen salaris bekend te maken ?

De eerste tien maanden werkte ik onbezoldigd, vanaf 1 september 2001 heb ik een salaris dat beneden veel spelerslonen ligt.

Plus.

Een percentage op doorverkoop van door mij aangeworven spelers. Tien procent bij ongelimiteerde transfers, vijftien procent bij gelimiteerde. Maar er is nog geen door mij aangeworven speler verkocht, dus is er nog geen factuur van Aad de Mos richting KV Mechelen vertrokken.

Blijft dat akkoord ook na je ontslag gelden ?

Ja.

Het is ongebruikelijk.

Ja, maar ik denk dat het de nieuwe weg is. Je beschermt jezelf ook tegen makelaars die je proberen te overhalen om bepaalde spelers te nemen. Ik neem de verantwoordelijkheid op, ik ben verplicht te presteren met die spelers, want mijn naam staat eronder. Als Mechelen verliest, verliest Aad de Mos. Daarom wil ik ook de trainer kiezen.

Van de eerste dag heb ik mijn nek uitgestoken en gezegd : KV Mechelen speelt los kampioen. Ik heb de voorzitter nog een keer overgehaald om door te gaan, want de man was gerold door de clausules en wilde ermee stoppen. Omdat hij erachter kwam dat hij enorme premies zou moeten gaan betalen op de contracten van Buskens en co. Omdat er nergens in stond dat bij degradatie de salarissen, premies en het pensioensparen met 25, 30 procent zou dalen. Ik heb hem over de streep gehaald, gezegd : ik heb een formule en zal slagen, daar moet je op vertrouwen. Ik zal spelers halen die niet te veel kosten, waarmee we meteen promoveren en ook in eerste klasse kunnen blijven. Alles is uitgekomen, alles gebaseerd op visie.

Al werden we nog met een hele zware zaak geconfronteerd : de vorige bewindvoerders hadden gezegd dat Del Solar transfervrij was gekomen, maar twee minuten voor twaalf moesten we nog een borg betalen bij de Belgische voetbalbond omdat Besiktas nog een transfersom van 15 miljoen frank te goed bleek te hebben. Als je dus praat over de club hypothekeren, dan ben ik het niet geweest, maar duidelijk mensen uit het verleden.

Als ik goed werk, verdien ik er iets aan, 10 of 15 procent. De club veel meer, 85 of 90 procent. En ik heb bewezen dat ik het kan. Een ploeg bij elkaar scouten en kopen is mijn sterkste punt. Alle clubs waar ik gewerkt heb, hebben aan mij verdiend. Ik heb in PSV Ronaldo gebracht, Pauwe, Waterreus, Nilis, In Ajax Jesper Olsen, Van Basten, zelfs Cruijff teruggehaald in ’82. In Mechelen Rutjes, Bosman, Koeman. De Mpenza’s bij Standard. Ono kwam bij Feyenoord op mijn aanraden.

Hoeveel spelers haalde je al voor KV Mechelen ?

24 of 25.

Voor welke prijs ?

Dever, Viscaal, Boeka Lisasi en Eeclo voor een totaalbedrag van plus minus 30 miljoen frank. De rest gratis.

Hoeveel slechte transfers waren er bij ?

Moet ik reageren op de kritiek op Viscaal, Van Galen en Boots ? Boots had het eerste jaar problemen om zich te ontwikkelen, maar liet ondertussen toch zien dat hij een meerwaarde kan zijn. Viscaal is in de tweede klasse de haan in de kleedkamer gewest, het verlengstuk van de trainer, en is ook nu nog een belangrijke pion bij Demol. En Van Galen heeft in tweede zeer belangrijke doelpunten gemaakt en veel assists gegeven.

Waarom noem je, Aad, Stéphane Demol in een informeel gesprek met ons een blaaskaak en neem je hem wat later in dienst met de melding dat het een toptrainer-in-spe is ?

In het belang van de club. Omdat we in proces waren met Ferrera, kon ik de naam van de trainer toen nog niet naar buiten brengen en heb ik indruk gewekt… Maar ik heb geen blaaskaak gezegd.

Toch wel, Aad, zeker weten.

Neeneen. Ik heb urenlang met Demol over voetbal gepraat en hem meegenomen naar een jeugdtoernooi voor -18 in Duisburg. Ik heb hem de ploeg laten zien en gevraagd wat hij van die spelers vond. Hij sloeg de spijker niet boven op de kop, maar door de kop heen. Toen ben ik helemaal overtuigd geraakt van de kwaliteiten van Demol.

Je wordt ook afgerekend op het feit dat je commercieel manager Geert Lermyte bij KV Mechelen binnenbracht. Een fiasco, zegt de voorzitter.

Geert is een vakman, maar hoe kan je ernstige sponsors brengen als het privéleven van de leiding van de club iedere dag in de krant staat, als de familie Van den Wijngaert ruziënd over straat rolt ? Met dergelijk a-commercieel gedrag en zulke vaudevilles als met iemand als ik, die zijn sporen bij de club heeft verdiend, is het onmogelijk voor eender welke manager ter wereld om te scoren. Die man daarop afrekenen, raakt kant noch wel.

Als de familie Van den Wijngaert per se de macht over die club wil houden, dan moet ze ook op de blaren gaan zitten. In principe zijn zij wel een klein beetje de redders van de club, maar ze worden wellicht ook de ondergang van de club. Hoop ik niet, maar vrees ik.

Leg eens uit.

Er zijn algemene vergaderingen van de vzw geweest waarbij de voorzitter de helft van zijn schulden aan KV Mechelen zou kwijtschelden om een nieuwe structuur op te richten, weet je. Over al deze zaken zijn afspraken gemaakt met Lermyte, De Mos en het dagelijks bestuur. Al deze zaken stonden op papier en er waren datums vastgelegd, maar het plan is nooit uitgevoerd. Hij belet dat.

Niemand in de wereld gaat schulden financieren natuurlijk. Iedereen wil eerst een begroting en een balans hebben die op nul staat. Men zit er nog op te wachten.

Willy Van den Wijngaert houdt KV Mechelen in zijn greep, gijzelt de club ?

Hij gijzelt, ja. Hij belet dat er de facto investeerders komen die de club verder kunnen uitbouwen om naar de top door te stoten.

Wat moet er gebeuren ?

Ik doe een zeer groot beroep op het gezond verstand van de leden van de vzw van de club, die daar eigenlijk alles in te beslissen heeft.

Willy Van den Wijngaert naar huis stemmen ?

Dat zouden ze misschien wel moeten doen als ze willen dat deze club nog in eerste klasse speelt de komende jaren. Ze zijn het verplicht te doen voor de supporters.

Is die bereidheid er ?

De algemene vergadering is al twee keer door het bestuur bijeengeroepen, met datums, maar twee keer is het niet doorgegaan. Zij zijn voorgelicht over deze situatie, over dat kwijtschelden en de mogelijkheid van nieuwe investeerders, maar er is nooit uitvoering gegeven aan dat plan. Omdat men bezig is bij de bakker en de slager geld los te maken om de jongens hun geld van juni en juli te geven. Dat zijn de laatste weeën van iemand die niet wil toegeven.

Kwijtschelden, zei je. Hoeveel ?

Hij heeft ondertussen 12,4 miljoen euro aan de club geleend, alles in rekening-courant. Daar moet een akooord over komen, en hij moet terugkrijgen waar hij recht op heeft.

Hoeveel zal hij nog over houden ?

Ik ben een voetbalspecialist, geen specialist in dat soort zaken, maar ik denk niet dat er nog veel overschiet. Ik heb de club al veel geld bezorgd, door die waanzinnige clausules uit de contracten te halen en er een aantal met dubbele contracten door te sturen. Of zij de club veel geld bezorgen zal dan blijken.

Wat drijft Aad de Mos in deze ?

Mijn drijfveer is dat die zeven, achtduizend mensen op de Kleine Nieuwendijk er in januari ook nog zijn. Dat het binnen drie weken niet afgelopen is, want daar dreigt het een beetje naartoe te gaan. Ik denk namelijk dat er zoveel mensen zijn die door deze vaudeville hun tegoeden willen opeisen, dat het een onmogelijke zaak gaat worden. Er is ook niemand die borg wil staan voor zoiets. Het heeft allemaal te maken met het beleid van de familie Van den Wijngaert. Als je je vanuit je machtssituatie zo van iedereen hebt geïsoleerd, kan je er ook niet meer op rekenen dat die mensen met oplossingen gaan komen, ook je naaste bestuursleden niet meer. Zij hebben de club met een strop om de nek opgezadeld die die zeven, achtduizend mensen niet verdienen.

Ach, als het over hervormingen gaat, is zijn eerste vraag altijd : mag ik dan voorzitter blijven ? Dat is het hele verhaal natuurlijk. Hij was bang dat Geert Lermyte en ik hem aan het weg doen waren. Het is zogezegd een machtsstrijd geworden. Dan is hij gaan zeggen : De Mos is te duur, zijn aankopen zijn niet goed… Omdat hij mij weg wou. Daarvoor heeft hij Lucky, een nobody in het voetbal, gebruikt. Hij dacht : ik zet Verheyen boven hem en hij stapt zelf op, maar ik bleef dus zitten.

Lucky heeft wel honderd keer mijn contract gevraagd. Ik zeg : jij kan op sportief vlak nooit mijn baas zijn, want dat ben ik. En toen kwam de aap uit de mouw. We kregen wat problemen met de transfer van Blay, die bij Standard 9 miljoen frank verdiende en die ik er maar vier wilde geven. En opeens kwam Lucky zelf met een speler aan : Sandjon, die bij ons al was afgetest. Dat gaf al aan dat hij het dus ook op technisch vlak probeerde. Zeg ik tegen hem : ik weet het wel, Sandjon is een speler van jouw zaakwaarnemer, Tom Poltner. Toen viel hij achterover.

Eigenlijk is die jongen geslachtofferd door de familie Van den Wijngaert. En die gaat dan in zijn vermoeidheid en in zijn ondeskundigheid en in het slecht maken van zijn huiswerk, dingen roepen die dus zijn ontslag tot gevolg zullen hebben.

Je wil terugkeren bij KV Mechelen ?

Dat is mijn missie, en als ik iets in mijn kop heb zitten, dan slaag ik daarin. Daar ga ik voor en dat zal ook gebeuren.

Waarom ?

KV Mechelen is de club van mijn hart. In PSV, in Ajax, in Bremen, in Gijon was ik een werknemer, hier was ik meer dan dat. Een vaderfiguur voor iedereen. Dit is mijn eindstation. Ik kon tussentijds zo naar de grootste club van Saoedi-Arabië : 1,7 miljoen dollar netto.

Hier kreeg ik nog de tijd om die drie dingen – puin ruimen, bouwen en oogsten – te doen waar je nergens nog de tijd voor krijgt. Fase één was voorbij, het bouwen was begonnen. Zie de ploeg. Er zit lengte in, kracht, snelheid, creativiteit. Alles wat een ploeg nodig heeft.

KV Mechelen wordt overal afgeschilderd als een groot degradatiekandidaat, Aad.

Ik wil nu met iedereen wedden dat het dat niet is, en ik geef 10 tegen 1.

Iets anders, Aad. Op de televisie zei de voorzitter : ‘Aad moet zwijgen of we zullen eens een ander potteke opendoen.’ Welk potteke, Aad ?

Er is geen voorzitter die – samen met zijn levensgezellin – al zoveel mensen buiten heeft gegooid, en telkens dreigt hij daar dus mensen mee af. Maar mij kan hij daar niet mee afdreigen. Ik heb graag dat hij dat potteke opendoet, liefst zo snel mogelijk. Hij heeft al een aantal pottekes opengetrokken, maar daar is hij in de fout mee gegaan. Ik dreig niemand af, ik kom met feiten en bewijzen. Als je kijkt zijn alle ontslagen op dezelfde manier gebeurd. Er zitten altijd drie mensen tussen, die mekaar dan onderweg vinden, meestal in voetballoze periodes.

De vader, de zoon en Rosie.

Precies. De levensgezellin, wellicht gedreven door jaloezie en een bepaalde machtswellust, beïnvloedt hem zodanig dat hij tot de beslissing overgaat die zij voorstelt. Dat is natuurlijk een hele gevaarlijke zaak voor de club, dat hij daar nooit alle bestuursleden in kent. Het is ook een feit dat er bijna geen bestuursvergaderingen zijn. Men heeft zich daar dan ook al van gedistantieerd en die bezwaren ook aangetekend neergelegd. Komen er vorderingen, dan kunnen die mensen daar nooit aansprakelijk voor gesteld worden.

Voor Willy heb ik nog altijd een zwak, omdat Willy humor heeft, Willy intelligent is, lang niet zo dom als iedereen zegt. Maar hij is enorm beïnvloedbaar door labiele mensen rondom hem, zijn levensgezellin en zijn zoon, die in het verleden ook nog in de alcohol vluchtten. Dat is dus een heel groot probleem.

Heeft Aad de Mos ook niet een probleem, zo vaak hij al ontslagen werd ? Wat leren die ervaringen je bij over jezelf ?

Voor een analyse van mijn persoonlijkheid moet je bij mijn vrouw zijn. Je zou mij een plezier doen haar te bellen.

Zeg het zelf maar.

Hart op zijn tong, niet diplomatisch. Een hele lieve man, zal ze zeggen, maar naar buiten komt hij misschien verkeerd over door zijn gezicht en zijn norse houding. Maar op vakmanschap ben ik niet te kloppen, denk ik, omdat ik zo bezeten ben en omdat het allemaal hier ( wijst op zijn hoofd) zit, in de laptop. Om het heden te kunnen analyseren, moet je altijd naar het verleden kijken. Ik ben in 1980 binnengekomen bij Ajax en tot en met 1992 een onevenaarbaar succestrainer geweest. Maar dan volgt een periode waarin het voetbal zich enorm gaat veranderen. Puin ruimen, bouwen en oogsten kan niet meer, er telt maar één ding meer : direct oogsten. En ik heb één grote handicap : in de eerste periode van mijn carrière heb ik met de beste spelers ter wereld gewerkt én bij de beste club ter wereld wat betreft filosofie en opleiding en eisen die aan coaches, spelers en totale omgeving worden gesteld. Als de beste speler die je daarna nog tegenkomt er eentje is die bij Ajax niet eens in de selectie zou zitten, krijg je confrontaties met het doel de speler beter te maken.

Het is ook dat ik niet tegen oneerlijkheid kan en dat ik mijn weg ga om de eerlijkheid boven te krijgen. Zo strijdbaar, zo vulkaan van binnen dat ik ten koste van mijn job die jungle doorga. Een voorbeeld. Ik ga op missie naar Brazilië en zie daar Ronaldo, Roberto Carlos en Rivaldo. Drie miljoen dollar het stuk. Zegt toenmalig PSV-penningmeester Harry van Raaij, die nu voorzitter is : Aad, hoeveel interlands hebben die Rivaldo en Ronaldo die jij wilt al gespeeld ? Ik zeg : nul, maar die gaan er in de toekomst wel veel spelen. Zegt hij : toen we Romario kochten had die er al twaalf gespeeld, dus ik vind dat een beetje delicaat. Nou, dan treedt dus die vulkaan in mij in werking, omdat men mij niet gelooft op mijn voetbalknowhow, hoewel ik bij mijn drie vorige clubs – Ajax, Mechelen en Anderlecht – al alles gewonnen had wat je maar kunt winnen. En dan word ik strijdbaar, en tevens kwetsbaar.

Ik ben nog niet klaar. Ronaldo komt dus toch, maar Rivaldo niet. Als alternatief denk ik aan Nilis, waarbij Frank Arnesen tijdens de bespreking tegen het bestuur de historische woorden spreekt, terwijl ik even weg ben om mijn papieren te pakken : ik zou Nilis niet nemen, ik ken die uit de periode bij Anderlecht, het is een vriend van De Mos en hij is zeer blessuregevoelig. Ik verneem dat en mijn stekels gaan omhoog. Zegt de voorzitter, Bill Mayer, een topman bij Philips : ik ken deze speler niet, kunt u mij een bandje bezorgen van deze speler ? Ik bel Carl Huybrechts, die mij van de BRT alle flitsen en doelpunten van Nilis bezorgt. Zo is Nilis dus bij PSV gekomen en er de grote vedette geworden.

Dàt is op topniveau. Nu praten we over Blay, en over Dosunmu, en over Dever, en over Begois, en over Leemans. De voetbalwereld kent ze niet, maar zal ze wel gaan leren kennen.

En nu stop ik ermee, als je het goed vindt.

Graag nog ééntje, als je het goed vindt, in de categorie kleinmenselijkheid. De Mos hangt graag de vedette uit; zo arrogant ook, luidt het, dat hij wel eens met de voeten op zijn bureau hulpjes sommeert een krant voor hem te halen of zijn wagen naar de carwash te brengen, betaald uit de kas van het secretariaat van de club welteverstaan.

Flauwekul. Achterklap van mensen uit het door iedereen gekende roddelcircuit van Mechelen. Weet je, in mijn arbeidsovereenkomst staat dat ik recht heb op een wagen en een tankkaart. Wel, ik heb er geen. Uit respect heb ik de auto’s gegeven aan Kanacki ( beloftentrainer, nvdr), die er met een reed waar het water doorheen lekte, en aan Fi Van Hoof, die er geen had. Ik zei tegen hen : jullie gaan voor mij. Luc Verheyen reed de eerste dag al met zo’n BMW. Ach, ik heb op KV Mechelen vrijwilligersavonden georganiseerd, met sponsoring, eten en drinken, als waardering voor het werk van die mensen. Ik heb dat uit liefde voor de club gedaan. Dat was nog nooit gebeurd. Men vergeet heel snel, hé. Maar ik vergeet niks.

door Christian Vandenabeele

‘Willy is enorm beïnvloedbaar door labiele mensen als zijn levensgezellin en zijn zoon.’

‘Ik wil met iedereen wedden dat KV Mechelen geen degradatiekandidaat is.’

‘In Mechelen ben ik een vaderfiguur voor iedereen. Dit is mijn eindstation.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier