De fatale klap

Michel Preud'homme sleepte tactische flexibiliteit in de ploeg. © BELGAIMAGE

We zijn half april en het geloof in Luik laait op. Na een 9 op 12 in play-off 1 ontvangt Standard KRC Genk. Er wordt volop gerekend. De Rouches staan op vijf punten van de Limburgers, met één overwinning wordt de kloof teruggebracht tot twee punten. En dan is alles mogelijk.

Er zijn nogal wat kleine elementen die het moreel en het optimisme opvijzelen bij Michel Preud’homme en zijn jongens. Standard is in staat om zeer realistisch te voetballen, zoals het heeft getoond bij de hold-up op Gent. Maar het beheerst ook andere spelvarianten: voor de ontvangst van Genk was er de fameuze klassieker tegen Anderlecht. Voor die match werd stopgezet, stonden de Rouches al comfortabel op voorsprong. We blijven ons afvragen hoeveel doelpunten paars-wit geïncasseerd zou hebben mocht die wedstrijd 90 minuten geduurd hebben. Standard toonde er hoe dan ook zijn tactische flexibiliteit, want het voetbalde zonder echte nummer 9. En dat werkte wonderwel.

De fatale klap

Kortom, de match tegen Genk heeft alles om een kantelpunt te worden voor Standard. Maar het wordt niks. Bryan Heynen, Ally Samatta en Leandro Trossard slaan met verbazend gemak toe: 1-3. Het seizoen van Standard is voorbij, of toch de kleine titeldroom die er nog was. Daarna volgen nog drie verlieswedstrijden. Er is zelfs nog een klein mirakel nodig in de laatste minuten van play-off 1 om ervoor te zorgen dat de Rouches op het podium eindigen.

5

goals maakte Razvan Marin in play-off 1, voor Standard de tweede topschutter op rij in die nacompetitie, na Edmilson junior vorig seizoen (7 doelpunten). Opvallend: geen enkele andere speler van de Rouches scoorde in play-off 1 meer dan één keer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier