Op het eerste zicht lijkt het zo goed als vlakke parcours van Knokke-Heist te neigen naar een sprinters-BK. Maar Tom Steels en Kenny Dehaes, een veteraan en een opkomende spurtbom, zijn niet zo zeker dat de rappe mannen er aan het feest zullen zijn. Ze analyseren de kansen van hun collega’s.

Tom Boonen HHH

Ploeg: Quick Step

Leeftijd: 27

Verleden op het BK:

2de in 2007, 3de in 2006

Pro: Beloofde zijn fans dat hij “er straks terug zou staan”. Waarom niet met een Belgische titel? De brede lanen van Knokke-Heist lenen zich voor zijn machtssprint – Boonen is sowieso al een paar jaar gebrand op het BK – Hij won hier al drie ritten tijdens de Ronde van België.

Contra: Wil zichzelf momenteel misschien de media-aandacht van een Belgische titel besparen. Er circuleren al genoeg cokegrapjes over hem.

Tom Steels: “Boonen moet hier de absolute topfavoriet zijn. Hij is op zijn sterkst in een lange wedstrijd en heeft de beste ploeg achter zich. Mentaal verwacht ik geen problemen: hoe meer kritiek Boonen moet slikken, hoe beter hij wordt. In de Ster Elektrotoer reed hij toch alweer erg goed. Hij zal willen bewijzen dat zijn carrière gewoon verdergaat.”

Kenny Dehaes: “Afwachten hoe sterk hij mentaal staat. Als het hoofd niet meewil, dan kan niemand presteren. Toch verwacht ik dat Boonen zal rijden voor wat hij waard is.”

Stijn Devolder HHH

Ploeg: Quick Step

Leeftijd: 28

Verleden op het BK: Winnaar in 2007

Pro: Verlegt dit seizoen voortdurend zijn limieten. Na een spetterend voorjaar ook in de Ronde van België weer simpelweg onklopbaar.

Contra: De West-Vlaming stelt dit seizoen andere prioriteiten dan het BK – Zijn ploeg heeft veel andere ijzers in het vuur.

Steels: “De uittredende kampioen staat altijd met een speciaal gevoel aan de start en Devolder rijdt momenteel buiten categorie. Zoals hij nu koerst, is hij in staat helemaal op zijn eentje de beslissing te forceren.”

Dehaes: “Ik denk niet dat Knokke-Heist lastig genoeg is voor Devolder. Hij zal in dienst rijden, tenzij het weer de koers lastig maakt. Volgens mij verlengt hij zijn titel niet.”

Greg Van Avermaet HHH

Ploeg: Silence-Lotto

Leeftijd: 23

Verleden op het BK: Vorig jaar in Ronse bij zijn eerste deelname 30ste

Pro: Staat bekend als het grootste Belgische wielertalent sinds Boonen en maakt dit seizoen die status volledig waar – Toonde in de Ronde van Zwitserland bloedvorm.

Contra: Is erg snel, maar won nog nooit een pure massasprint. Gelooft zelf ook niet dat zijn toekomst in de spurt ligt – Iedereen kent de Hammenaar nu. Hij zal weinig speling krijgen.

Steels: “Van Avermaet is een uitzonderlijk talent. Hij wordt beter naarmate de koers vordert. Die kan gerust al kampioen worden, ja, met zoveel natuurlijke aanleg.”

Dehaes: “Hij gaat de koers hard maken zodat er een klein groepje overblijft. Hij weet dat zijn spurt net niet snel genoeg is voor een massasprint.”

Philippe Gilbert HH

Ploeg: Française des Jeux

Leeftijd: 25

Verleden op het BK:

2de in 2006, 3de in 2007

Pro: Stapt volgend seizoen over naar Silence-Lotto, het grootste blok in dit BK. Zal vanuit die hoek wellicht niet al te veel weerstand ondervinden – Kan een sprint ontregelen met een goed getimede eindjump. Ook in een gewone spurt trouwens niet helemaal kansloos.

Contra: Er komen de volgende jaren BK’s aan die Gilbert beter zouden moeten liggen.

Steels: “Een volbloed aanvaller die het BK zal proberen hard te maken. Ze zeggen wel: Knokke-Heist wordt een sprinterskoers, maar toen ik er tien jaar geleden won, was het toch ook kantje boordje. Door het ritme van Gilbert kan dit een heel lastige wedstrijd worden.”

Dehaes: “Hij is altijd goed op het kampioenschap, maar wie gaat met hem in een groepje rondrijden? Hij kan ook sprinten, maar komt daarin net iets te kort tegenover Boonen of Steegmans.”

Niko Eeckhout HH

Ploeg: Topsport Vlaanderen

Leeftijd: 37

Verleden op het BK: Winnaar in 2006

Pro: Twee weken geleden nog derde in een Nederlandse semi-klassieker. Rambo staat er nog altijd – De ploeg zal voluit zijn kaart trekken nu Kenny Dehaes, de coming man onder de Belgische sprinters, thuis zit met een blessure.

Contra: Zijn allerbeste tijd is al een paar jaar achter de rug.

Steels: “IJzersterk in een eendagskoers. Mentaal niet te kraken. Hij durft koersen en is al eens kampioen geweest. Veel troeven dus, al kan de leeftijd wel beginnen spelen.”

Dehaes: “Eeckhout zal er heel kort bij zijn. Hij heeft de laatste weken indruk op me gemaakt. En hij piekt naar Knokke-Heist.”

Gert Steegmans HH

Ploeg: Quick Step

Leeftijd: 27

Verleden op het BK: 4de in 2004. Reed het nadien nooit meer uit.

Pro: Als de ploeg Boonen niet uitspeelt, dan is de Limburger de eerste kandidaat om hem te vervangen. Is de laatste weken ook weer aan het winnen geslagen – Als hij de panache terugvindt die hij in Parijs-Nice had, dan zal er niks aan te doen zijn.

Contra: Heeft de neiging te ontgoochelen net wanneer je hem het meest verwacht. En als hij de speerpunt van de sterke Quick Steptrein wordt, dan zal heel het peloton naar hem kijken.

Steels: “Steegmans heeft vandaag maar één concurrent, namelijk zichzelf. Hij kan soms onbegrijpelijke ingevingen krijgen waarmee hij al zijn pijlen verschiet. Zal hij zich ditmaal kunnen bedwingen?”

Dehaes: “Een steengoede coureur die te veel twijfelt. Als de ploeg zijn kaart trekt, dan is hij altijd de te kloppen man in een spurt. Meer nog dan Boonen.”

* Wouter Weylandt H

Ploeg: Quick Step

Leeftijd: 23

Verleden op het BK: 10de in 2006

Pro: Zou best wel eens het geheime wapen van de ploeg kunnen worden. Iedereen zal naar Boonen en Steegmans kijken, terwijl Weylandt wellicht het meest van de drie een pure sprinter is.

Contra: De verwachting blijft toch dat hij in dienst rijdt.

Steels: “Hij moet zichzelf nog bewijzen in koersen van meer dan 200 km en zal volgens mij hopen op weinig wind en een atypisch rustig wedstrijdverloop. Met Boonen of Steegmans voorop zit hij in de tang. Ik zie hem geen kampioen worden.”

Dehaes: “Altijd een gevaar in de spurt, maar hij zal moeten werken voor anderen.”

Jurgen Roelandts H

Ploeg: Silence-Lotto

Leeftijd: 22

Verleden op het BK: Rijdt zijn eerste kampioenschap bij de profs

Pro: Heeft alle wapens om in de toekomst een absolute topsprinter te worden. Kan zich misschien optrekken aan de prestaties van leeftijdsgenoot Mark Cavendish.

Contra: Iets te groen om het hier al te doen. Ook wel veel druk om een machtsblok als Silence-Lotto af te stemmen op de benen van een 22-jarige.

Steels: “Een héle goeie coureur aan wie de Belgen nog veel plezier gaan beleven, maar nu al kampioen? Nee, voor hem geldt wat ik voor Weylandt zei: hij zal geluk moeten hebben met het koersverloop. Als de favorieten ontgoochelen, dan stijgen zijn kansen.”

Dehaes: “Hij is een trainingsmakker, van wie ik erg veel verwacht. De ploeg zal zijn kant kiezen als het een massasprint wordt. En dan, voorspel ik, is Roelandts een van de gevaarlijkste mannen.”

Tom Steels H

Ploeg: Landbouwkrediet-Tönissteiner

Leeftijd: 36

Verleden op het BK: Recordhouder met vier overwinningen (1997, 1998, 2002, 2004)

Pro: Werd precies tien jaar geleden al eens Belgisch kampioen in Knokke-Heist. Zo’n jubileum maakt een renner altijd sterker – Het hoeft geen betoog dat de Waaslander een speciale band heeft met het BK.

Contra: Won sinds maart 2005 geen enkele koers meer. Heeft dus niet minder dan een mirakel nodig.

Steels: “Ik zit met een krakende carrosserie: de rug wil al een tijdje niet meer mee. Ik ben geen kanshebber, tenzij ik plots een superdag krijg.”

Dehaes: “Steels is nog altijd snel aan de meet en weet hoe hij met een BK moet omgaan. Waarom zou hij niet opnieuw kampioen kunnen worden?” S

door jef van baelen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier